Föreningsposten 2.4.2024

02.04.2024 kl. 13:40
Läs senaste nytt här!

 

Dags för talko!

Påsken är firad med brasor och äggjakt och nu hålls det års- eller vårmöte i många föreningar. Snart börjar det också bli dags att städa och iordningställa föreningshuset inför sommarens verksamhet.

Nu är det perfekt tillfälle att samla byn till talko vid lokalen. Kom med i vårt gemensamma evenemang Den stora talkodagen för att njuta av talkoglädjen och gemenskapen!

Aktuellt


Stora talkodagen

Lördagen den 4 maj ordnar SÖU evenemanget Stora talkodagen. Vi uppmanar alla våra medlemsföreningar att ordna talko vid föreningshusen och bjuda in allmänheten att delta. SÖU bjuder på kaffe och bulla åt alla deltagare och ordnar en tävling på sociala media. 

Anmäl er förening här

 

Har ni lämnat in föreningsstatistiken?

Deadlinen för inlämningen av årets föreningsstatistik var igår den 1 april, men om ni har glömt det kan ni ännu göra det nu.

Gör så här

 

SÖU:s vårmöte

SÖU:s medlemsföreningar kallas till förbundets digitala vårmöte tisdagen den 23 april kl. 18.30. Möteshandlingar och övrig info publiceras på hemsidan i enlighet med förbundets stadgar senast en vecka före mötet.


Månadens bidrag

Ny månad betyder nya bidrag att söka!

  • FSU:s produktions- och marknadsföringsstöd kan sökas för vår- och sommarpjäser som uppförs under tiden 1.3–31.8 fram till 7.4.
  • Svenska kulturfondens bidrag för föreningshusrenovering är uppdelat i två olika bidrag för planering och konditionsgranskning och för arbetskostnader för fackmän.
  • Svenska Teaterföreningen i Finland stöder finlandssvenska scenkonstnärer, teatergrupper och teatrar. Verksamhet inom eller till förmån för amatörteater kan också komma ifråga.
  • Malax kommun – verksamhetsbidrag.
  • Korsnäs kommun – verksamhetsbidrag, projektbidrag, driftsbidrag och museibidrag.
  • KPO:s supporterverksamhet har fortlöpande ansökningstid. Genom Supporterverksamheten samlar du som S-bonus kund pengar till din favoritförening vid varje inköp, utan att själv gå miste om din egen bonus.

Läs mer om vårens bidrag

 

Kurser

Kurs om medlemsregister


Varje förening bör ha ett register över sina medlemmar. Som medlem i SÖU får ni tillgång till det digitala kontoret Desky som innehåller verktyg för bl.a. medlemsregister med fakturering och utskick. Måndagen den 15 april kl. 19–20.30 ordnar vi en digital kurs om medlemsregistret i Desky.

 

Grundkurs för ordningsvakter i Övermark


Vill du utbilda dig till ordningsvakt? Kom med på vår grundkurs vid Övermark UF i Närpes med start 25 maj. Kursen hålls under fyra helgdagar kl. 10–18 och två vardagskvällar kl. 17–21.

 

Första hjälpen, hygienpass och serveringspass


Under våren ordnar Edunova, Optima, arbetar-, vuxen- och medborgarinstitut många kurser som föreningsaktiva kan ha nytta av på flera platser i Österbotten. 
 

Läs mer om vårens kurser

 

Info från FSU


Föreningshusseminarium


Planerar ni en renovering av föreningshuset? Torsdagen den 11 april kl. 17.30 ordnar FSU ett föreningshusseminarium tillsammans med Svenska kulturfonden och Finlands hembygdsförbund som berättar om möjligheten att ansöka om bidrag.

Anmäl dig här senast 5.4


Digital teaterträff om försäkringar


Onsdagen den 10 april kl. 17 ordnar FSU en digital träff för amatörteatrarna. Under träffen diskuteras aktuella ärenden och deltagarna kan ställa frågor. Michael Isaksson, direktör för kundförhållanden på Veritas, berättar om vilka försäkringar som är viktiga och vad man borde tänka på.

Anmäl dig här

 

Övrigt

Framtiden i fokus – verktyg och inspiration för frivilligsektorn

Tisdagen den 16 april kl. 9–12 arrangeras ett webbinarium för frivilligsektorn. Du får verktyg och inspiration till ditt arbete av tre olika föreläsare och får fördjupa dig i ämnet genom grupparbeten.

 

Program:

Hazel Salminen: Framtidstänk – om och för frivilligsektorn

Linn Jung: Förstå, förutse och agera – framtidsdriven kommunikation

Robert Nilsson: Finansiering för framtiden – strategier för en hållbar tillväxt

Anmäl dig senast 10.4


Engagera företag i ert talkoarbete-workshop


Hur kan vi få fler med i föreningen? Det är något som de flesta föreningar funderar på. Kom med på en workshop där ni får kartlägga och utveckla er förenings möjligheter att engagera företagsgrupper i ert talkoarbete! Workshoppen ordnas av projektet CARE vid Centria.

Läs mer och anmäl dig här


Pilotbyar sökes


Svenskfinlands byar söker byar med aktiva och driftiga föreningar som vill delta som pilotby i ett Smarta byar-projekt. Alla intresserade svensk- eller tvåspråkiga byar i Svenskfinland kan anmäla sitt intresse.

Läs mer här

SÖU

Projektledare sökes

Vill du jobba med barn och unga? Projektete "Över tröskeln" söker en projektledare.
07.06.2024 kl. 10:29

Föreningsposten 7.5.2024

Läs senaste nytt här!
07.05.2024 kl. 14:21

Hygienpass och serveringspass

Sommarsäsongen står för dörren och nu är det dags att fixa hygien- och serveringspass inför alla evenemang. Testtillfällen hålls på flera platser i Österbotten.
07.05.2024 kl. 09:49

Grundkurs för ordningsvakter

Vill du utbilda dig till ordningsvakt och ha möjlighet att jobba för både föreningar, barer och evenemangsarrangörer? Kom med på vår grundkurs för ordningsvakter vid Övermark UF i Närpes med start i slutet av maj.
16.04.2024 kl. 13:40

Kallelse till vårmöte

SÖU:s medlemsföreningar kallas till förbundets vårmöte tisdagen den 23 april klockan 18.30.
10.04.2024 kl. 13:06