Föreningspost 12.9.2023

12.09.2023 kl. 11:20
Läs senaste nytt här!

Hej! Och tusen tack till Lillby UF och alla 300 deltagare för årets Johannesgalan. Det blev en perfekt avslutning av sommaren och start för höstens föreningsverksamhet!

Vad sägs om att inleda hösten med att gå en kurs i föreningskunskap för att fräscha upp minnet? Snart är det också dags att börja fundera på vinterns revyer och vad passar då bättre än en kurs i att skriva för scenen.

Nu söker vi också föreningar som är intresserade av att samarbeta kring höstens kurser för ledare av barnverksamhet. Läs mer om allt detta och mycket annat i höstens första föreningspost!


Vörå UF är årets förening!
Under Johannesgalan vid Klacken i lördags utsågs Vörå UF till årets förening. Ulf Johansson från Oravais UF och Oravais Teater blev årets eldsjäl och Jens Vasberg från Wassor UF blev utsedd till årets ungdom. Läs mer om vinnarna och motiveringarna på vår hemsida. Nästa år ses vi i Vörå!


Digital grundkurs i föreningskunskap 26.9
Är du ny i en föreningsstyrelse eller vill du fräscha upp dina kunskaper i föreningsteknik? På SFV:s digitala kurs i föreningskunskap får du ta del av både kunskap och inspiration. Under kursen behandlas stadgarnas betydelse för föreningen, hur du ska planera föreningsmöten, hur du kan organisera arbetet i en styrelse och vad du ska tänka på som styrelsemedlem i en förening. Kursen leds av Malin Ström, sakkunnig och ansvarig för Föreningsresursen – en webbplats som erbjuder föreningskunskap, tips och råd gällande föreningsliv i Finland. Anmäl dig senast den 24 september på SFV:s hemsida.


Fler kurser för föreningsaktiva
Under hösten ordnar Edunova, Optima, arbetar-, vuxen- och medborgarinstituten i Österbotten många kurser som föreningsaktiva kan ha nytta av.

 

Aktuella bidrag

Hösten är en intensiv tid när det gäller bidragsansökningar. Här listar vi bidragen med ansökningstid i september. Ta kontakt med oss på SÖU för att få stöd och råd vid bidragsansökning.

 


Sökes: förening för barnledarkurs
I höst kommer SÖU:s projekt Unga ledare utbilda ungdomar till ledare för barnverksamhet i föreningar. Är er förening intresserade av att vara värd för en kurs? Nu söker vi föreningar som vill ordna barnverksamhet och har intresserade unga som vill delta i kursen. Kursen är avgiftsfri och hålls under en fredagskväll och lördag i oktober eller november för unga i åldern 13–18 år som vill leda barngrupper. Är ni intresserade av att hyra ut föreningshuset för kursen eller har ni ungdomar i föreningen kunde vara intresserade av att delta? Hör av er till malin@sou.fi eller tfn. 040 143 1012.
 


Att skriva för scenen 25–26.11
Välkommen till ett veckoslut där vi skriver! Ann-Luise Bertell berättar om sina erfarenheter av att skriva för scenen, både dramatiskt och revy. Och framförallt skriver vi själva och diskuterar med varandra. Revyskrivare kan under veckoslutet komma igång med skrivandet till årets revy. På lördagen fokuserar vi på teknik och uppbyggandet av berättelser och på söndag ligger fokus på skrivövningar och diskussioner. Deltagaravgiften är 35 euro och i den ingår lunch och kaffe båda dagarna. Workshoppen hålls vid Vörå UF, Bergbyvägen 15. Kursen pågår klockan 10–16 den 25–26 november. Här hittar du anmälningsformuläret. Har du endast möjlighet att delta ena dagen? Hör av dig till caroline@sou.fi!
 


Inforunda om Leader-bidrag
I höst ordnar Aktion Österbotten en inforunda om Leader-stöd till företag och allmännyttiga projekt. Ta vara på möjligheten och få information om vad ni kan söka projektstöd för i föreningen. Turnén inleds vid Karleby stadshus 12.9 och fortsätter sedan till Vörå 14.9, Kronoby 18.9, Pedersöre 19.9, Korsholm 26.9, Korsnäs 28.9, Kristinestad 4.10, Kaskö 4.10 och Nykarleby 12.10. Alla tillfällen är kl. 18 utom i Kristinestad där det börjar kl. 14. Förhandsanmälan till isabella@aktion.fi eller maria@aktion.fi om man vill ha kaffe, annars är det bara att dyka upp.
 


Delta i hållbarhetsveckan 25.9–1.10
Har ni goda exempel i föreningen på hållbarhetslösningar som ni vill dela med er av? Vill ni inspirera och få med andra att göra goda val i vardagen? Då är Hållbarhetsveckan någonting för er! Under veckan kan föreningar, företag, kommuner, skolor - ja, vem som helst vara med och ordna program och aktiviteter. Läs mer och registrera ert evenemang senast 15.9 på hallbarhetsveckan.fi

Puffa höstens evenemang i ÖP
Höstens första nummer av ÖP delas ut lördagen den 23 september. Det är ett perfekt tillfälle att puffa för föreningens höstprogram. Skicka info om era evenemang till malin@sou.fi senast söndag 17 september för att få en puff i tidningen.


Behöver ni hjälp med bidragsansökningar, uppdatering av hemsidan, tillståndsansökan eller något annat föreningsrelaterat? Tveka inte att ta kontakt.

Hälsningar,
SÖU:s personal

SÖU

Sommar i förenignarna

Sommaren är här och SÖU:s medlemsföreningar bjuder på trevliga sommarevenemang, dans och sommarteater.
26.06.2024 kl. 12:02

Kansliet semesterstängt

SÖU:s kansli håller helt stängt i juli.
26.06.2024 kl. 12:02

Uppdatera föreningens kontaktuppgifter

Sommaren är här och med den många evenemang vid föreningshusen, då är det viktigt att kontaktuppgifterna till föreningen stämmer.
18.06.2024 kl. 10:11

Vikariat som verksamhetsledare

SÖU:s styrelse lediganslår ett vikariat som verksamhetsledare med möjlighet till fast anställning.
14.06.2024 kl. 23:00

Verksamhetsledaren byter organisation

Styrelsen för Svenska lantbrukssällskapens förbund har anställt Jonas ”Josip” Rönnqvist som ny verksamhetsledare till Finlands svenska 4H. Rönnqvist har en lång erfarenhet av tredje sektorn, av barn- och ungdomsverksamhet, likaså ett brett kontaktnät inom den finlandssvenska föreningsvärlden. Rönnqvist inleder sitt arbete på Fs4H den 1 september 2024. Rönnqvist lämnar posten som verksamhetsledare för SÖU (Svenska Österbottens Ungdomsförbund).
13.06.2024 kl. 12:00