Föreningspost 2.12.2021

02.12.2021 kl. 14:22
Läs senaste föreningsposten här!
Hej! Julen närmar sig med stormsteg och många föreningar ordnar nu olika julevenemang. Läs om dem och mycket annat i det nya numret av ÖP som delas ut i helgen. Före jul ordnar vi också en nätverksträff om verksamhetsidéer för att ni föreningsaktiva ska få möjlighet att byta idéer med andra. Sedan blickar vi fram mot ett nytt verksamhetsår med ny ordförande och representanter för de udda ringarna som valdes på höstmötet. Läs mer om allt som är på gång i december månads föreningspost.

Nätverksträff om verksamhetsidéer 9.12
Har ni svårt att komma igång med föreningsverksamheten efter en längre tid av restriktioner? Behöver ni inspiration för en nystart av föreningen? Kom med på SÖU:s digitala nätverksträff om verksamhetsidéer torsdag 9 december kl. 19 på Zoom för att för att byta tips och idéer med andra aktiva. Inbjudna föreningsaktiva berättar om sin verksamhet och hur de har anpassat den under pandemin. Anna Burman från Karperö UF, Alexandra Nyroos från Petalax UF och Ida Lillqvist från Purmo UF delar med sig av sina bästa tips för föreningsverksamhet. Dessutom finns det tid för diskussion, utbyte av idéer och möjlighet till samarbeten. Kom med och inspireras! Anmäl dig senast onsdag 8.12 till malin@sou.fi.

Introduktion till föreningsutveckling 25.1
SFV ordnar ett digitalt introduktionstillfälle i föreningsutveckling med projektet TALKO Österbotten tisdag 25.1 kl. 15–17. Under tillfället presenteras verktyg för hur man strukturerar föreningens administration och verksamhet på ett enkelt och användbart sätt. Verktyget hjälper er med att få en klar bild av styrelsearbetet, hur uppgifterna är fördelade och hur styrelsen mår. Tillfället är öppet för alla, men målgruppen är i första hand styrelseaktiva i föreningar. Anmäl dig senast 21.1 på SFV:s hemsida.

Grundkurs i föreningskunskap 27.1
Är du ny i en styrelse och vill få koll på hur föreningsarbetet fungerar? Kom med på SÖU:s digitala kurs i föreningskunskap torsdag 27.1 kl. 19. Malin Ström från Föreningsresursen föreläser om styrelsens uppgifter, rollfördelningen i föreningen, förberedelse och genomförande av möten, verksamhetstips och föreningsrutiner. Vi pratar också om styrelsetestamenten som underlättar byte av styrelsemedlemmar och du får tillgång till SÖU:s mall. Kursen hålls digitalt på Zoom och du får länk till mötesrummet genom att anmäla dig senast onsdag 26.1 till malin@sou.fi.

Bidrag för lokal hobbyverksamhet för barn och unga
Regionförvaltningsverken beviljar varje år understöd för lokal hobbyverksamhet för barn och unga. Syftet med understödet är att i enlighet med de mål som undervisnings- och kulturministeriet ställt upp öka barns och ungas jämlika hobbymöjligheter. Ansökningstiden är 10.11–15.12 och mer info om ansökan hittas här.

Uppdatera föreningens kontaktuppgifter
Vid årskiftet är det många föreningar som byter styrelsemedlemmar. Kom ihåg att uppdatera den nya styrelsens kontaktuppgifter på föreningens hemsida, i det digitala kontoret Desky, till föreningsregistret och Skatteförvaltningen för att få all information till rätt person. Passa också på att beställa SÖU:s föreningspost till alla styrelsemedlemmar. Läs mer om hur man uppdaterar alla uppgifterna på vår hemsida.

Locka publiken till skärmen 13.1 & 20.1
KulturÖsterbottens projekt Kulturresiliens ordnar en föreläsningsserien där du lär dig mer om vad du behöver tänka för att i ett digitalt sammanhang nå ut till din publik och hur du i praktiken gör det. Det första tillfället var i november men man kan fortfarande delta i de två senare som hålls i januari. Som föreläsare fungerar Nina Dahl-Tallgren som är teaterpedagog, föreläsare och grundare av konceptet Konsten att övertyga. Teman för de två följande tillfällena är Fixa din setup och Fånga din publik. Mer info och anmälan finns på projektets hemsida.


Sammankomstbegränsning för inomhusutrymmen
I kontakt med Regionförvaltningsverket har SÖU rett ut några frågor gällande de nya restriktionerna för sammankomster och användningen av coronapass.
  • Begränsningen av inomhusevenemang till max 100 personer gäller endast vid uppträdanden där det inte finns sittplatser för alla deltagare och allsångsevenemang. En julmarknad inomhus påverkas alltså inte av restriktionerna ifall det inte förekommer uppträdanden, inte heller julkonserter och revyer där publiken har sittplatser.
  • Serveringen av alkohol i restauranger och barer måste upphöra klockan 17 och stänga för kunder klockan 18. Restauranger som inte serverar alkohol får hålla öppet till klockan 1.
  • De som påverkas av restriktionerna kan kringgå dem genom att kräva coronapass, t.ex. för att förlänga serverings- och öppethållningstiderna vid en dans med alkoholservering.
  • Observera att en arrangör enligt den nu rådande lagen inte kan välja att använda coronapass ifall man inte påverkas av restriktionerna. Det går alltså inte att motivera användningen av coronapass endast med att man vill trygga deltagarnas säkerhet.
Läs mer om restriktionerna och användningen av coronapass på Regionförvaltningsverkets hemsida.

Modell för ekonomistadga
SÖU har gjort upp en modell för ekonomistadga som fritt kan användas och anpassas av föreningar. I stadgan beskrivs vem som sköter vilka uppgifter gällande ekonomin, hur inköp och beställningar ska hanteras och vilka summor som kräver styrelsebeslut. Det gör att risken för förskingring minskar och man undviker också ogrundade misstankar. Transparens gällande ekonomin är också viktigt med tanke på bidragsansökningar. Ladda ner modellen för ekonomistadga på vår hemsida.

Pidroblock och spelkort till jul
Beställ SÖU:s populära spelkort och resultatblock för pidro senast 12 december för att hinna få din leverans före jul. Resultatblocken är 50 sidor tjocka och på baksidan finns pidroreglerna. Blocken kostar 3 euro och spelkorten 5 euro, postkostnad tillkommer. Gör din beställning via formuläret på vår hemsida.


Följ oss gärna på facebook och instagram för att se de senaste uppdateringarna.


God jul och ett gott nytt föreningsår,
önskar SÖU:s personal
 
SÖU

Dags att nominera eldsjälar till Johannesgalan

I höst är det äntligen dags för Johannesgala igen efter en paus på två år. Nu kan vem som helst nominera en person eller en förening som man anser vara värd ett pris. Lämna in din nominering senast 31 augusti.

Föreningspost 21.6.2022

Läs senaste föreningsposten här!

Bidrag för renovering av föreningshus

I september är det igen dags att ansöka om bidrag för föreningshus, men det lönar sig att börja på ansökningarna redan nu. Svenska kulturfonden beviljar bidrag för planeringskostnader och konditionsgranskning samt arbetskostnader, medan Finlands hembygdsförbund ger bidrag för bland annat materialkostnader.

SLS samlar in minnen om amatörteater

Berätta om ditt förhållande till amatörteatern. Det behövs allt från skådespelare och musiker till biljettförsäljare och korvgrillare.

Puffa för era evenemang

Ordnar ni evenemang i sommar? Kom ihåg att marknadsföra dem i evenemangskalendern ”Det händer i Österbotten”.