Föreningspost 4.4.2019

04.04.2019 kl. 11:15
Läs senaste föreningsposten här.
Hej! Fåglarna kvittrar, isen smälter och pollen flyger i luften… våren är äntligen här! Här kommer också ett förtida påskägg från SÖU fyllt med aktuella godbitar. Hoppas du hittar något som faller dig i smaken. 
 
SÖU:s vårmöte 
Välkomna på förbundets vårmöte onsdagen den 24 april klockan 18.30 i Övermark Uf (Smedsvägen 1, 64610 Övermark). Vårmötet är öppet för alla våra medlemmar, deras medlemmar och andra intresserade. Handlingar och fullmakter publiceras på hemsidan närmare mötet. Anmäl gärna deltagande till malin(at)sou.fi senast 19.4. 
 
Lämna in föreningsstatistiken
Det är igen dags för alla medlemsföreningar att lämna in statistik över föregående verksamhetsår (2018). Från och med i år lämnas föreningsstatistiken in i Desky. Närmare instruktioner finns HÄR. Vänligen lämna in statistiken senast 14.4
 
Den stora Talkodagen 25.5
Gör vårtalkot till en kul grej – delta i den stora Talkodagen! Lördagen den 25 maj ordnas för första gången den stora Talkodagen i föreningarna. Den stora Talkodagen är en rolig möjlighet för föreningen att locka ut både nya och rutinerade talkoarbetare till lokalen för att hjälpa till med talkoarbetet. Den förening som uppvisar mest talkoglädje i sociala medier under dagen utses till vinnare, och får en årsförbrukning av talkokaffe! 
 
Det är enkelt att delta: Föreningen håller själv i trådarna för sitt talko, medan SÖU bjuder på kaffe och bullar till hela gänget. SÖU hjälper er med marknadsföringen. Läs mer och anmäl föreningen HÄR senast 30.4. 
 
Vad vill ni läsa om i ÖP?
Nästa ÖP landar i postlådorna lördagen den 8 juni och nu vill vi veta vad du vill läsa om! Är det någon viss faktaartikel du längtar efter? Finns det en eldsjäl som vi borde intervjua? Är gallupar det bästa som finns? Skicka in dina tips till caroline(at)sou.fi så fort som möjligt!
 
Föreningar – vad har ni för program i sommar?
I nästa ÖP kommer vi att publicera en lång lista med föreningarnas alla sommarevenemang. För att se till att alla datum och klockslag blir rätt ber vi er att mejla informationen åt malin(at)sou.fi senast 15.5.
 
Nätverksträff för kassörer
Är du föreningens nuvarande eller tillträdande kassör? Kom med på SÖU:s nätverksträff där du får nätverka med andra föreningskassörer och diskutera kring gemensamma frågor. Gästföreläsare är Jenny Nyman, ekonomiansvarig på SÖU och expert på föreningsekonomi. Jenny kommer att prata om hur man gör upp en bra budget för ansökningar och projekt. Anmäl dig HÄR senast 7.4.
 
Bidrag att söka i april
  • Idag (4.4) är sista dagen för amatörteatergrupper inom ungdomsrörelsen att ansöka om produktions- och marknadsföringsstöd från FSU för vår- och sommarpjäser. 
  • Svenska Teaterföreningen i Finland lediganslår stipendier som kan sökas av finlandssvenska scenkonstnärer, teatergrupper, teatrar och amatörteatrar till och med 2.5. Barnteater understöds gärna.
  • Svenska kulturfonden delar ut bidrag för föreningshusrenovering och ansökningstiden pågår i april. Bidraget kan användas för arbetskostnader för anlitandet av fackmän.  
 
Resultatblock till salu
I de 50-sidor tjocka blocken kan man bokföra sina pidrospel i prydliga tabeller. Blocken kostar 3 euro styck. Skicka in din beställning via formuläret på hemsidan. Resultatblocken kan avhämtas från kansliet eller skickas per post (postkostnad tillkommer).
 
Nominera årets by

Bor du i Österbottens bästa by? Aktion Österbotten, i samråd med Österbottens förbund, utser årligen Årets by, Årets landsbygdsaktör och Byaverksamhetens vägvisare i Österbotten. Nomineringen sker genom att fylla i ett formulär senast 16.4.

 

Kom ihåg att ni alltid får vända er till oss på kansliet med era frågor gällande såväl stort som smått – vi hjälper gärna!

 
Våriga hälsningar, 

SÖU:s personal

SÖU

Renoveringsbidrag för föreningshus

Planerar ni en renovering av föreningshuset? Ansök om renoveringsbidrag från Finlands Hembygdsförbund. Ansökningstiden pågår under september.

Föreningspost 18.6.2020

Läs föreningsposten här.

Semesterstängt på SÖU

SÖU:s kansli håller semesterstängt i juli.

Sommarevenemang i föreningarna

I sommar bjuder föreningarna på allt från sommarteater, loppis till glassförsäljning och barnklubbar. Kolla in evenemangslistan här.

Riktlinjer för sommarevenemang

Så länge restriktioner för att undvika smittspridning följs kan man ordna evenemang i sommar. Regionförvaltningsverket svarar på några vanliga frågor som berör evenemangsarrangörer.