Föreningsposten 11.1.2024

11.01.2024 kl. 11:11
Läs senaste nytt här!

SÖU:s föreningspost

Gott nytt föreningsår!

Just nu är det febril verksamhet i många revyföreningar medan andra föreningar i lugn och ro kallar samman styrelsen för att påbörja ett nytt verksamhetsår.

För att ni ska få en så bra start som möjligt har vi samlat nyttig information inför det nya föreningsåret. Läs våra tips om allt från hur man uppdaterar föreningens kontaktuppgifter till intressanta kurser och bidragsmöjligheter.

 

Aktuellt

Tips inför det nya verksamhetsåret

Vid årsskiftet byter många föreningar styrelse och inleder ett nytt verksamhetsår. Då är det bra att veta hur man använder styrelsetestamente, uppdaterar namntecknare och beställer föreningsposten.

Läs mer här

 

Kurser hos lokala arrangörer

Kurser i första hjälpen, hygienpass och serveringspass samt kurser för ordningsvakter, ljudteknik, teater och föreningskunskap erbjuds av många olika lokala aktörer under våren. 

Se kurslistan

 

Påverka vårens kursutbud

Just nu planeras vårens kurser vid SÖU och du har möjlighet att påverka vad som ordnas var. Vi kan ordna kurser både digitalt och fysiskt för minst sju deltagare.

Rösta här


Aktuella bidrag


Nytt år och nya möjligheter. Under våren kan föreningar ansöka om bidrag för verksamheten, projekt, renoveringar och mycket mer. I januari är det ansökningstid för följande bidrag:

  • KulturÖsterbottens projektbidrag för regionala projekt.
  • Suomen kulttuurirahastos bidrag för bl.a. kulturaktiviteter för barn, ungdomar och unga vuxna.
  • Landsbygdens forsknings- och utvecklingsprojekt för bl.a. bobarhet, integration och mottaglighet på landsbygden.
  • Österbottens förbunds bidrag för verksamhet som främjar den finskspråkiga kulturen i landskapet.

Läs mer om vårens bidrag

 

SFV:s kurser

Grundkurs i föreningskunskap

Är du ny i en föreningsstyrelse eller vill du fräscha upp dina kunskaper i föreningsteknik? SFV ordnar en digital grundkurs i föreningskunskap den 23 januari klockan 18.

Du får ta del av både kunskap och inspiration och vi går igenom stadgarnas betydelse, styrelsens uppgifter och hur arbetet kan organiseras.

Info & anmälan

 

Sociala medier i föreningen

Är det på ditt bord att uppdatera föreningens sociala medier? Vill du bli inspirerad och få nya idéer?

Missa inte SFV:s digitala utbildning ”Tio tips för sociala medier” den 30 januari klockan 13.

Du får både lära dig att skapa rutiner för arbetet och att bygga intressant innehåll.

Anmäl dig senast 28.1

 

Ordförandekurs

Är du ny som ordförande eller vill du uppdatera dina kunskaper?

Kom med på SFV:s digitala kurs den 12 mars klockan 18.30.

Vi går igenom vad du som ordförande i en lokal förening behöver känna till, du får också inspiration till ditt engagemang och tips på hur du kan organisera arbetet i din förening.

Anmäl dig här

 

Canva pro gratis för föreningar


Designverktyget Canva är perfekt för att göra snygga inlägg och mallar för föreningens social medier eller plancher för marknadsföring av evenemang. Visste ni att ideella föreningar kan få tillgång till premiumfunktionerna helt gratis? 

Läs mer

 

Barnverksamhet


Ordna barnverksamhet med unga ledare


Under hösten har SÖU utbildat ungdomar till ledare för barnverksamhet i Pedersöre, Korsholm och Närpes. Nu söker ledarna jobb i föreningar som vill ordna barnverksamhet med hjälp av dem. Vill ni anlita en nyutbildad ledare? Ta kontakt med malin@sou.fi för att få kontaktuppgifter till en ledare nära er!


Handbok för rörelsegrupper


Nu är den nya handboken för projektet Över tröskeln publicerad! Handboken är en guldgruva av råd och tips för föreningar som vill ordna roliga motionsgrupper för barn.

Läs handboken här

 

Kultur


Uppdatering av pidroregler 


Nu är det möjligt att ordna ringkval i SÖU:s pidroturnering med endast två lag. Tidigare har gränsen gått vid tre lag, men eftersom det är önskvärt att alla som vill ska få delta i turneringen har SÖU:s styrelse beslutat att ändra reglerna. 

Läs mer här


Dags att lämna in teaterstatistiken


Har er förening spelat revy, sommarteater eller någon annan pjäs under år 2023? Då är det dags att lämna in teaterstatistiken till FSU. För att ni ska kunna ansöka om produktions- och marknadsföringsbidrag för teaterverksamheten från FSU krävs att ni har lämnat in föregående års teaterstatistik. 

Lämna in teaterstatistiken senast 1.2

 

Vad vill du läsa om och lyssna på?


Nästa nummer av ÖP delas ut lördagen den 24 februari och planeringen av tidningen och vårens poddavsnitt är redan i full gång. Vad vill du läsa om och lyssna på? Finns det något problem vi borde lyfta fram, ett intressant projekt eller en eldsjäl som brinner för verksamheten? Skicka dina tips till caroline@sou.fi.

Du vet väl om att du kan läsa ÖP online och lyssna på Österbottniska Podden på Spotify

SÖU

Föreningsposten 14.2.2024

Läs senaste nytt här!
14.02.2024 kl. 11:52

Ljuskurs i Lappfjärd

Är det din uppgift att sköta ljuset på revyn? Då kan följande kurs på Lappfjärd folkhögskola intressera.
13.02.2024 kl. 13:37

Kurs om föreningens hemsida

Varje medlemsförening i SÖU får tillgång till en gratis hemsida från Webbhuset. Men hur ska man göra för att utforma en snygg hemsida för föreningen?
12.02.2024 kl. 09:45

SÖU:s pidroturnering

Nu är det möjligt att ordna ringkval med endast två lag. Tidigare gick gränsen vid tre lag.
10.01.2024 kl. 12:39