Vem vinner Johannesprisen 2023?

21.08.2023 kl. 11:45
Kandidaterna till årets Johannespris är nu klara och det är dags för SÖU:s medlemsföreningar att utse vinnaren i varje kategori.

Johannesprisen delas ut i tre kategorier och i varje kategori finns tre nominerade som presenteras nedan och i röstningsformuläret.

Varje förening röstar en gång genom att dela ut guld, silver och brons inom varje kategori. Rösta här senast söndagen den 3 september. Vinnarna presenteras på Johannesgalan den 9 september i Lillby.

 

Årets förening

Årets förening är en förening som påverkar sitt närsamhälle på ett positivt sätt. Nytänkande och målmedvetenhet kännetecknar föreningens arbete.

 

Korsnäs BUF
Den nya styrelsen i Korsnäs BUF tillträdde år 2022, efter att föreningen var påväg att dö ut. Det vägrade de flitiga ungdomarna låta ske. De kom in som en frisk fläkt med massor av nya idéer och var inte sena med att förverkliga dem. Sedan dess har de ordnat program för både unga och gamla. Allt från lågstadiedisco, pubkvällar och sommardans till tacobuffé och matserveringar. De har fått ordning på föreningen och ordnat evenemang för alla åldrar, trots noll erfarenhet av att driva en förening.

Komossa UF
Komossa UF har tagit ett stort steg genom att ta över byns gamla skolfastighet, förvalta och renovera den. Humorgruppen KAJ:s text ”E cheer itt na, men vaar mytchi jourt” stämmer bra in på Komossa UF:s-talkogäng. Samtidigt som man tog över skolan började man utveckla verksamheten för att öka trivseln för bybor och övriga genom att bygga terrass, ordna loppisar, ha lekpark, motionsspår och mycket mera för att bokstavligen vara samlingsplatsen mitt i byn där gammal som ung umgås och ”mårar på”.

Vörå UF
Vörå UF är en mycket aktiv förening som ordnar danser, minidisco, revy, amazing vöörodagsrace m.m. Lokalen är i aktiv användning för olika festligheter och möten. En viktig och uppskattad del av verksamheten är miniuf, där ungdomarna har möjlighet att träffas och umgås några kvällar i veckan. Vörå UF har lyckats locka alla åldrar till sina evenemang!

 

Årets ungdom

Årets ungdom är en ung person eller grupp som arbetar för att förbättra de ungas situation eller skapar verksamhet för unga i föreningen. Årets ungdom kan också vara någon som i unga år kommit med i föreningen och som redan axlar stort ansvar.

 

Felicia Wasström, Korsnäs BUF
Felicia är en av ungdomarna som tog över styrelsearbetet då Korsnäs BUF hotades av nedläggning för ett år sedan. Hon axlar nu rollen som ordförande i den unga styrelsen som sköter verksamheten i föreningen. Felicia har hand om mycket planering, kommer med bra idéer och brinner för föreningens verksamhet. Under det senaste året har föreningen bland annat ordnat disco, tacobuffé och dans.

Jens Vasberg, Wassor UF
"Ja kan jär he!" Det är ett direkt citat av Jens. Det är också ett ofta återkommande citat av honom. Jens har sedan tidig tonår deltagit aktivt i Wassor UF:s styrelsearbete och han har under åren axlat mer och mer ansvar. Han har gått från att ansvara för bowlingen på barndiscot till att idag, 10 år senare, vara föreningens ordförande. Han ställer upp i vått och torrt och sköter allt från kaffekokning till takläckage.

Melissa Mattjus, Purmo UF
Melissa är en föreningsmänniska ut i fingerspetsarna, en person som inte gör mycket väsen av sig men hon är den som alltid ställer upp på evenemang, styrelsemöten och talkokvällar. Hon är den som alltid kommer med goda idéer och är en suverän person att bolla evenemangskoncept med. Alla ungdomsföreningar skulle behöva en Melissa i sin styrelse.

 

Årets eldsjäl

Årets eldsjäl brinner för föreningen och är en stöttepelare vare sig det gäller styrelsearbete, renoveringar eller revyövningar. Årets eldsjäl är en positiv kraft i föreningen.

 

Ann-Christine Sundvall, Åminne folkpark
Ann-Christine, "Anki", är ordningsvakt i Åminne folkpark. Hon har ställt upp i över 20 års tid så gott som på alla evenemang. Anki har stenkoll på stället och säkerheten, hon är en stor trygghet och någon man alltid kan räkna med i vått och torrt.

Aron Wistbacka, Småbönders UF
Aron är ordförande i Småbönders UF. Han sätter stor del av sin fritid på föreningsverksamheten och är en skicklig snickare som fixat både stora och små brister i föreningshuset, samt byggt kulisser och rekvisita till revyn. Aron är bra på att sätta realistiska mål för verksamheten och är alltid öppen för nya förslag, idéer och möjligheter. Från barn får man höra sanningen sägs det och så här sa en två-åring när bilen körde förbi ungdomslokalen: "Och där är lokalen - Det är Arons hem!".

Ulf Johansson, Oravais UF & Oravais teater
Ulf "Uffe" Johansson ställer upp i ur och skur, oavsett om det gäller på scen eller bakom den, kaffekokning, servering, bidragsansökningar eller gräsklippning. Ja, listan kan göras lång! Uffe är aktiv i många föreningar: Oravais UF, Oravais teater, Oravais hembygdsföreningen och Oravais historiska förening, för att nämna några. Och som nybliven pensionär är engagemanget inom föreningslivet om möjligt ännu större än tidigare.

SÖU

Projektledare sökes

Vill du jobba med barn och unga? Projektete "Över tröskeln" söker en projektledare.
07.06.2024 kl. 10:29

Föreningsposten 7.5.2024

Läs senaste nytt här!
07.05.2024 kl. 14:21

Hygienpass och serveringspass

Sommarsäsongen står för dörren och nu är det dags att fixa hygien- och serveringspass inför alla evenemang. Testtillfällen hålls på flera platser i Österbotten.
07.05.2024 kl. 09:49

Grundkurs för ordningsvakter

Vill du utbilda dig till ordningsvakt och ha möjlighet att jobba för både föreningar, barer och evenemangsarrangörer? Kom med på vår grundkurs för ordningsvakter vid Övermark UF i Närpes med start i slutet av maj.
16.04.2024 kl. 13:40

Kallelse till vårmöte

SÖU:s medlemsföreningar kallas till förbundets vårmöte tisdagen den 23 april klockan 18.30.
10.04.2024 kl. 13:06