Föreningspost 21.6.2023

21.06.2023 kl. 15:02
Läs senaste nytt här!

Hej! Sommaren är här och semestern hägrar nu för många. Samtidigt fylls dagarna av trevliga evenemang som sommarteater, danser och loppis. Hela listan på föreningsevenemang kan du läsa i senaste numret av ÖP. Vill du hellre lyssna på något i hängmattan rekommenderar vi Österbottniska podden om hur det är att vara ordningsvakt i en förening. Redan nu lönar det sig också att pricka in datumen för höstens kurser, evenemang och bidragsansökningar i kalendern.

Kurs för serveringspass 10.8
Vill ni servera alkohol på era föreningsevenemang? Då behövs serveringspass. Missa inte vår kurs och tenttillfälle för serveringspass vid Övermalax UF torsdagen den 10 augusti kl. 17–20. Läs mer om kursen och anmäl dig senast 6.8 på vår hemsida.


Johannesgalan 2023
Lördagen den 9 september bjuder Lillby UF in till årets Johannesgala vid Klacken. I år är temat för Österbottens bästa föreningsfest Vilda västern. Så sök fram cowboyhatten, bootsen och västen för fest i september. Planeringen av festen är redan i full gång och det utlovas middag, prisutdelning, program och musik. Festen börjar klockan 19 och som vanligt ordnas det busstransport till galan. Mer info om galan, menyn och anmälan kommer på SÖU:s hemsida i augusti.


Vem är värd ett Johannespris?
Varje år delar SÖU ut Johannespris till föreningar och föreningsaktiva som har utmärkt sig på ett positivt sätt. Nu är det dags att nominera årets kandidater. I år premieras föreningsaktiva i tre kategorier: årets förening, årets ungdom och årets eldsjäl. Nu kan vem som helst nominera en person eller en förening som man anser att har utmärkt sig under året. Läs beskrivningarna av kategorierna och nominera din kandidat här senast den 13 augusti.

Aktuella bidrag

Sommaren är en lugn period när det gäller bidragsansökningar, men om ni till exempel planerar en renovering lönar det sig att börja fundera på ansökningarna redan nu.


FSU vill blåsa liv i LAN-partyscenen
Har er förening ordnat LAN eller är ni intresserade av att göra det? FSU vill blåsa liv i den finlandssvenska LAN-partyscenen och kartlägger nu intresse och/eller tidigare erfarenhet av att organisera LAN-evenemang i Svenskfinland. I förlängningen strävar de till att genom projektet Coastlan stöda lokala grupper att arrangera LAN-partyn. Svara på den korta enkäten här.

Nya kompetensmärken för föreningsaktiva
Sedan tidigare kan ordföranden, sekreterare och kassörer ansöka om kompetensmärken från SFV, som ett bevis på de kunskaper man fått då man engagerat sig i en förening. Nu har också teateraktiva, gruppledare, lägerledare och volontärer inom föreningsverksamheten möjlighet att anhålla om kompetensmärken från FSU. Syftet är att synliggöra kunskaperna du fått då du har varit aktiv i en förening eller i en hobby, och åskådliggöra motivationen och engagemanget som ingår i frivilliguppdraget. Läs mer om kompetensmärkena här ansök om märkena genom att klicka på respektive bild.

Utbildning av unga ledare för barnverksamhet
I höst kommer SÖU:s projekt Unga ledare utbilda ungdomar till ledare för barnverksamhet i föreningarna. Har ni ungdomar i föreningen som är intresserade av att leda barnverksamhet eller vill ni ordna barverksamhet i föreningen med hjälp av de unga ledarna? Ta kontakt med Malin via e-post malin@sou.fi för mer information.

Vad vet du om revyns historia?
SÖU försöker tillsammans med KulturÖsterbotten kartlägga revyns historia i Österbotten för att så småningom om registrera revytraditionen som ett immateriellt kulturarv. Många revyer verkar ha uppstått under andra halvan av 1940-talet. När började man i din förening? När övergick man från färdigskrivna manus till att producera egna sketcher? Tveka inte att ta kontakt om det finns kännedom kring något i revyns barndom, både stort och smått intresserar. Kontakta Caroline (gärna via e-post, caroline@sou.fi) och berätta just din historia.

Kontrollera uppgifterna i föreningsregistret
Under våren har de flesta föreningar hållit vår- eller årsmöte med val av ny styrelse. Kom ihåg att meddela byte av föreningens namntecknare (oftast ordförande) till Patent- och registerstyrelsens föreningsregister. Registrerade föreningar ska se till att deras uppgifter i föreningsregistret är uppdaterade. Lämna in en ändringsanmälan när föreningens adress, stadgar eller namntecknare ändras. Läs mer om hur man uppdaterar uppgifterna i föreningsregistret här.

Kansliet sommarstängt
I juli är SÖU:s kansli stängt på grund av personalens sommarsemestrar. Vid brådskande ärenden vänligen kontakta verksamhetsledaren Jonas Rönnqvist via mail eller telefon. Kontaktuppgifterna finns här.Behöver ni hjälp med bidragsansökningar, uppdatering av hemsidan, tillståndsansökan eller något annat föreningsrelaterat? Tveka inte att ta kontakt.

Trevlig sommar!
hälsningar,
SÖU:s personal

 

SÖU

Vörå UF är årets förening!

Vörå ungdomsförening fick ta emot titeln Årets förening under Johannesgalan vid Klacken i Lillby på lördag.
09.09.2023 kl. 22:30

Bussar till Johnnesgalan

Norrgårds busstrafik sköter om transporten till och från Lillby. Tidtabellen är klar och bussen plockar upp passagerare enligt anmälningarna.
06.09.2023 kl. 09:41

Aktuella bidrag

Hösten är en intensiv tid när det gäller bidragsansökningar. Här har vi samlat alla aktuella bidrag den närmaste tiden.
31.08.2023 kl. 13:27

Vem vinner Johannesprisen 2023?

Kandidaterna till årets Johannespris är nu klara och det är dags för SÖU:s medlemsföreningar att utse vinnaren i varje kategori.
21.08.2023 kl. 11:45