Föreningspost 27.4.2023

27.04.2023 kl. 12:26
Läs senaste nytt här!

Hej! Våren är här och många föreningar förbereder sig nu för sommarens evenemang. Då kan det vara bra att repetera hur man går tillväga vid problemsituationer och vilka tillstånd som behövs. Missa inte vår kurs med repetition av maktmedelsövningar och vår tillståndsträff för evenemangsarrangörer. Läs mer om dem och mycket mer i denna månads föreningspost!


Repetition av maktmedelsövningar i Åminne 13.5
Vill du repetera maktmedelsövningar för ordningsvakter inför sommarens evenemang? Kom med på vår korta kurs lördagen den 13 maj kl. 13–17 vid Åminne folkpark. Kursen är inte en officiell grund- eller repetitionsutbildning, utan en frivillig repetition med lite info om lagstiftning och fysiska övningar. Läs mer och anmäl dig senast 7.5 på vår hemsida.


Tillståndsträff för evenemangsarrangörer 16.5
Sommaren närmar sig med stormsteg och det är hög tid att lämna in tillstånd för sommarens evenemang. Det är inte alltid så enkelt att veta vilka tillstånd och uppgifter som behövs och vi har därför bjudit in kommissarie Joona Tarvonen-Kieslich på en digital träff tisdagen den 16 maj klockan 19. Tarvonen-Kieslich berättar om hur arbetet på tillståndsenheten går till och svarar på föreningarnas frågor. Anmäl dig här senast den 12 maj och skicka gärna in eventuella frågor i samband med anmälningen.


Aktuella bidrag
Nu är det bara några dagar kvar av april och ansökningstiden för bland annat Svenska kulturfondens renoveringsbidrag. Kulturfonden ger bidrag för konditionsgranskning, planering och renoveringskostnader. I år prioriteras energieffektiverande åtgärder och klimatsmarta energilösningar som byte av värmesystem, intelligenta styrlösningar och solpaneler.

Nu lönar det sig också att börja fundera på ansökan för det statliga renoveringsbidraget från Finlands hembygdsförbunds. Bidraget har ansökningstid i september men eftersom ansökan är omfattande är det bra att börja redan nu. Läs mer om ansökan om renoveringsbidrag här.

Öppna byars dag, infokväll 4.5
Evenemanget Öppna Byars dag ordnas den 10 juni 2023. Målet med dagen är att öka byaturismen och på samma gång lyfta fram byarnas mångsidiga verksamhet. Via evenemanget presenteras byarna för lokalbefolkningen, turister och potentiella nya invånare. På dagen kan man ordna precis hurudant program man önskar, det är bara fantasin som sätter gränser. Inför evenemanget kommer ett svenskspråkigt digitalt infotillfälle att ordnas torsdagen den 4 maj kl. 18. Så samla dina bybor och häng med på infotillfället för att få inspiration till vad just ni skulle kunna ordna i er by. Läs mer och anmäl dig här. 

Öka din förenings synlighet 4.5 i Närpes
Projektet Ung i Förening bjuder in föreningar i Närpes med omnejd till en inspirerande föreningsworkshop där du får lära dig hur du kan jobba med din förenings sociala medier för att skapa engagemang och intresse för föreningen. Workshoppen riktar sig till styrelsemedlemmar, föreningsfunktionärer och föreningsentusiaster. Workshoppen är kostnadsfri och hålls i Sessionssalen, Stadshuset i Närpes, Kyrkvägen 2 kl. 18–20.30. Anmäl dig här senast 28.4.

 

Vänföreningsverksamhet
Funderar er förening på att byta värmesystem, ta i bruk en betalkortsterminal eller har ni kanske slut på verksamhetsidéer? De problem och utmaningar som en förening brottas med har ofta en annan förening redan löst. Därför utvecklar vi nu vänföreningsverksamhet!

När en förening tar kontakt med SÖU gällande ett utvecklingsbehov, sonderar vi fältet efter en kompletterande förening som kan bidra till att lösa problematiken på något vis. Det kan till exempel handla om att para ihop en ny och ung styrelse med en äldre för att få erfarenhet. Vill ni ta del av vänföreningsverksamheten? Ta kontakt med någon i personalen så diskuterar vi era behov och söker efter en lämplig samarbetspartner bland våra 131 medlemsföreningar.

SLS hjälper föreningar samla in material
Funderar er förening på att samla in material för ett jubileumsår, en publikation eller ett temanummer i er medlemstidning? Känns det motigt att börja från noll eller har ni redan koll på en del av materialet men behöver utvidga det? Ta då chansen att samarbeta med SLS:s kunniga arkivarier och få hjälp med allt från insamlingens innehåll och upplägg till hur insamlingen kan spridas för att hitta rätt målgrupper och frågor kring dataskydd och upphovsrätt. Läs mer och fyll i ansökan här senast 14 augusti.


Österbottens evenemangskalender
Nu är det dags att anmäla era sommarevenemang till evenemangskalendern "Det händer i Österboten". Lördagen den 27 maj utkommer tidningen Sommar i samband med Vasablabet, ÖT och Sydin. Den innehåller en lista på sommarens evenemang. Anmäl era sommarevenemang senast 10 maj på events.osterbotten.fi för att ha möjlighet att komma med i tidningen.

Canva pro gratis för föreningar
Designverktyg Canva är perfekt för att göra snygga inlägg och mallar för föreningens social medier eller plancher för marknadsföring av evenemang. Visste ni att ideella föreningar kan få tillgång till premiumfunktionerna helt gratis? Det enda som krävs är att föreningen är registrerad i Föreningsregistret hos Patent- och registerstyrelsen. Läs mer om Canva och ansök om pro versionen för föreningen här.


Uppdatera info på Seurantalot.fi
Hemsidan seurantalot.fi upprätthålls av Finlands Hembygdsförbund och listar alla föreningshus, både på svenskt och finskt håll i Finland. Vid en Google-sökning på ett föreningshus kan hemsidan komma högt upp i sökstatistiken och hyr ni regelbundet ut lokalen är det viktigt att ha uppdaterade kontaktuppgifter där. Kotrollera att infon om ert föreningshus och kontaktuppgifter stämmer. Är uppgifterna felaktiga eller behöver de kompletteras? Ta kontakt med seurantalot@kotiseutuliitto.fi

Puffa sommarens evenemang i ÖP
Nästa nummer av ÖP delas ut lagom till skolavslutningen lördagen den 3 juni. Nu har ni möjlighet att puffa för sommarens evenemang i tidningen. Skicka info om era sommarevenemang till malin@sou.fi senast 28.5 för att få en puff i tidningen. Ni kan också köpa en annons i tidningen genom att kontakta Jonny på CJ-center på tfn 050 092 4528 eller skicka tips om möjliga reportage till caroline@sou.fi.Behöver ni hjälp med bidragsansökningar, uppdatering av hemsidan, tillståndsansökan eller något annat föreningsrelaterat? Tveka inte att ta kontakt.

Hälsningar,
SÖU:s personal

SÖU

Sommar i förenignarna

Sommaren är här och SÖU:s medlemsföreningar bjuder på trevliga sommarevenemang, dans och sommarteater.
26.06.2024 kl. 12:02

Kansliet semesterstängt

SÖU:s kansli håller helt stängt i juli.
26.06.2024 kl. 12:02

Uppdatera föreningens kontaktuppgifter

Sommaren är här och med den många evenemang vid föreningshusen, då är det viktigt att kontaktuppgifterna till föreningen stämmer.
18.06.2024 kl. 10:11

Vikariat som verksamhetsledare

SÖU:s styrelse lediganslår ett vikariat som verksamhetsledare med möjlighet till fast anställning.
14.06.2024 kl. 23:00

Verksamhetsledaren byter organisation

Styrelsen för Svenska lantbrukssällskapens förbund har anställt Jonas ”Josip” Rönnqvist som ny verksamhetsledare till Finlands svenska 4H. Rönnqvist har en lång erfarenhet av tredje sektorn, av barn- och ungdomsverksamhet, likaså ett brett kontaktnät inom den finlandssvenska föreningsvärlden. Rönnqvist inleder sitt arbete på Fs4H den 1 september 2024. Rönnqvist lämnar posten som verksamhetsledare för SÖU (Svenska Österbottens Ungdomsförbund).
13.06.2024 kl. 12:00