Föreningspost 3.4.2023

03.04.2023 kl. 10:37
Läs senaste nytt här!


Hej! Har ni glömt att lämna in föreningsstatistiken? Då är det dags att göra det nu före vi börjar ringa runt och påminna er. Instruktioner för hur man lämnar in statistiken finns här. I april kan ni delta i många intressanta kurser och infotillfällen, eller vad sägs om föreningshusseminarium, hur man når nya målgrupper eller erbjuder föreningshuset till distansjobbare? Läs mer om allt detta i månadens föreningspost!

Intressekoll för repetition av maktmedelsövningar
Nu undersöker vi intresset för en repetition av maktmedelsövningar för ordningsvakter, utöver de officiella grund- och repetitionsutbildningarna, inför sommarens evenemang. Det är alltså inte frågan om en officiell utbildning, utan en frivillig repetition på ca 4–5 timmar med lite info om lagstiftning och fysiska övningar. Deltagaravgiften uppskattas till 40 euro per person. Fyll i vår enkät här om du är intresserad av kursen och sprid gärna länken till andra intresserade.


Lär dig skriva föreningens historik
Den digitala kursen om hur man skriver föreningens historik fortsätter med två föreläsningar i april. Du kan ännu anmäla dig till ett eller flera tillfällen som intresserar dig via epost till susanne.lagus@hembygd.fi.

  • Tisdagen den 11.4 kl. 18.30–20. Tove Ørsted – Rättigheter och användning av bilder i tryck och digitalt. Samt Susanne Lagus – Varifrån kan föreningar ansöka om bidrag för arbetet med föreningens historik?
  • Torsdagen den 13.4 kl. 18.30–20. Christoffer Holm – Intervjuteknik, skrivprocessen och användning av materialet. Vilka frågor ska man ställa vid en intervju och hur kan man använda materialet för t.ex. teater eller film?

Aktuella bidrag

I april är det ansökningstid för flera bidrag som föreningar kan söka. Läs mer om ansökningarna via länkarna på denna sida.

  • FSU – produktions- och marknadsföringsstöd för amatörteater som uppförs under tiden 1.3–31.8.2023. Ansök här senast 3.4.
  • Energibidrag från Finlands hembygdsförbund för kostnader till följd av ökade energipriser under perioden 1.10.2022–30.4.2023. Ansök här senast 11.4.
  • Svenska kulturfonden – bidrag för planering och konditionsgranskning, samt för arbetskostnader för fackmän. År 2023 prioriteras energieffektiverande åtgärder och klimatsmarta energilösningar, som byte av värmesystem, intelligenta styrlösningar och solpaneler.
  • Svenska Teaterföreningen i Finland – bidrag för teater/-grupper.
  • Malax kommun – verksamhetsbidrag.
  • Korsnäs kommun – verksamhetsbidrag, projektbidrag, driftsbidrag och museibidrag.


Seminarium om föreningshus 12.4
FSU:s årliga föreningshusseminarium äger rum onsdagen den 12 april kl. 17.30 i Helsingfors men det finns också möjlighet att delta på distans. Lasse Majuri från Hembygdsförbundet och Joel Johansson från Svenska kulturfonden presenterar aktuella ärenden som berör föreningarna. På programmet finns också en presentation av FSU:s projekt Förening360. Anmäl dig här.


SÖU:s vårmöte 25.4
SÖU:s medlemsföreningar kallas till förbundets vårmöte tisdagen den 25 april klockan 18. Mötet hålls elektroniskt och stadgeenliga ärenden behandlas. Efter vårmötet informerar Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne om möjligheten att söka bidrag för barn- och ungdomsverksamhet. Möteshandlingar, anmälan och övrig info finns här.


Infotillfälle om FredagsHUBBEN 12.4
Vill ni bjuda ut föreningshuset till distansjobbare? FredagsHUBBEN är ett koncept för att samla distansjobbare till en gemenskap i en pop-up-hub, där var och en jobbar med sitt under tyst samvaro och sedan får umgås och nätverka under gemensamma lunch- och kaffepauser. Konceptet utvecklas, testas och förankras av projektet Hållbart distansarbete vid yrkeshögskolorna Centria och Novia. Nu har er förening chans att kopiera konceptet! Välkommen med på ett infotillfälle online onsdagen den 12 april kl. 18–19. Läs mer om tillfället och anmäl dig här.

Nå nya målgrupper-webbinarium 13.4
Välkommen på webbinariet Nå nya målgrupper – redskap för att inkludera fler frivilliga 13 april kl. 9–12. På webbinariet får du konkreta redskap för att nå nya målgrupper och inkludera dem i din frivilligverksamhet. Under dagen presenterar projektet Ung i förening enkätresultat om ungas tankar kring föreningsliv och -engagemang. Johan Dahlén Strömgren kommer att prata om hur du kan nå nya målgrupper, vad mångfald innebär och varför du inte ska söka fler unga. Och Corinne Grönholm berättar vad man behöver tänka på gällande olikas målgrupper på sociala medier. Läs mer om programmet och anmäl dig här senast 10.4.

Bidrag för kurser och studiecirklar i föreningen 26.4
Förverkliga er idé tillsammans med SFV:s Studiecentral och få kursbidrag eller bidrag för en studie-eller bokcirkel. Bekanta er med SFV:s kurser, evenemang och koncept på Studiecentralens informationstillfälle online onsdagen den 26 april kl. 18–19. Läs mer om programmet och anmäl dig här senast 24.4.


Nominera Årets Unga Lokalaktör 2023
Byaverksamhet är något man kan syssla med i alla åldrar, även som ung. Finlands Byars Unga vill nu uppmärksamma aktiva ungdomar som främjar byaverksamhet. Känner du någon som har gjort en betydande och långsiktig insats för byaverksamheten och är under 30 år? Nominera din kandidat här senast 9 april.


Puffa sommarens evenemang i nästa ÖP
Nästa ÖP delas ut 6 juni och i den kommer vi att uppmärksamma sommarens evenemang. Ta gärna kontakt redan nu med carline@sou.fi om ni vill att vi gör ett reportage om just ert evenemang eller med Jonny vid CJ-center på tfn 050 092 4528 för att köpa en annons. För en kort puff i tidningen kan ni skicka infon till malin@sou.fi.Behöver ni hjälp med bidragsansökningar, uppdatering av hemsidan, tillståndsansökan eller något annat föreningsrelaterat? Tveka inte att ta kontakt.

Hälsningar,
SÖU:s personal

SÖU

Uppdatera föreningens kontaktuppgifter

Sommaren är här och med den många evenemang vid föreningshusen, då är det viktigt att kontaktuppgifterna till föreningen stämmer.
18.06.2024 kl. 10:11

Vikariat som verksamhetsledare

SÖU:s styrelse lediganslår ett vikariat som verksamhetsledare med möjlighet till fast anställning.
14.06.2024 kl. 23:00

Verksamhetsledaren byter organisation

Styrelsen för Svenska lantbrukssällskapens förbund har anställt Jonas ”Josip” Rönnqvist som ny verksamhetsledare till Finlands svenska 4H. Rönnqvist har en lång erfarenhet av tredje sektorn, av barn- och ungdomsverksamhet, likaså ett brett kontaktnät inom den finlandssvenska föreningsvärlden. Rönnqvist inleder sitt arbete på Fs4H den 1 september 2024. Rönnqvist lämnar posten som verksamhetsledare för SÖU (Svenska Österbottens Ungdomsförbund).
13.06.2024 kl. 12:00

Projektledare sökes

Vill du jobba med barn och unga? Projektete "Över tröskeln" söker en projektledare.
07.06.2024 kl. 10:29

Föreningsposten 7.5.2024

Läs senaste nytt här!
07.05.2024 kl. 14:21