Föreningspost 8.11.2021

08.11.2021 kl. 14:39
Läs senaste föreningsposten här!
Hej! November är här och det innebär ansökningstid för Svenska kulturfondens allmänna ansökan. I denna månads föreningspost tipsar vi hur ni kan få hjälp med ansökan av både oss på SÖU och direkt av Kulturfonden. Glöm inte höstmötet som hålls nästa veckas tisdag där det är val av ny ordförande och representanter för de udda ringarna. Dessutom ordnas det kurs i Canva och hur man filmar innehåll för sociala media.


SÖU:s höstmöte 16.11
Välkommen på SÖU:s digitala höstmöte tisdagen den 16.11 klockan 18.30. I samband med mötet håller Joel Johansson, fastighetschef hos Svenska Kulturfonden, en presentation med rubriken "Kulturfonden och fastigheter". Handlingarna till mötet kan laddas ner på hemsidan. På mötet behandlas verksamhetsplan och budget för 2022 och det hålls val av representanter för de udda ringarna och ny ordförande till SÖU:s styrelse. Anmäl dig till mötet senast 12.11 via detta formulär.


Svenska kulturfondens allmänna ansökan
Nu är det dags att ansöka om bidrag för projekt och verksamhet från Svenska kulturfonden. Börja med ansökan i tid och läs deras tips innan du söker. På Kulturfondens hemsida finns många råd för ansökan, bland annat hur man skiljer mellan projekt- och verksamhetsbidrag, instruktionsfilmer över hur man fyller i ansökan och möjlighet att boka en tid för rådgivning. Här hittar du alla länkar med tips och hjälp.


SÖU ger rådgivning kring bidragsansökningar
Vill du och din förening få råd och hjälp med er bidragsansökan? SÖU hjälper precis som tidigare år till. Du kan boka en tid med oss och så går vi genom er ansökan i ett elektroniskt Zoom-möte. Senast dagen före mötet vill vi få ert utkast till plan och budget så vi kan bekanta oss med er ansökan. Det finns möjlighet att boka in konsultation både på dagen och kvällstid. Från SÖU:s sida deltar Josip och Jenny. Det går naturligtvis även bra att ringa oss när som helst på kontorstid men även då vill vi gärna se på era handlingar innan vi diskuterar med er. Här kan du boka en tid för rådgivning i Doodle.


Coronastöd för teater- och revyföreningar
Har er teaterverksamhet påverkats av coronapandemin? Då har ni möjligheten att ansöka om ett coronastöd för amatörteater. Alla teaterföreningar som har fått kämpa p.g.a. coronapandemin kan söka om bidrag. Detta gäller både de föreningar som stött på ekonomiska motgångar samt de vars utmaningar handlat om ökad arbetsmängd och svårigheter att orka i en tung situation. Läs mer om bidraget här och ansök senast 30.11.


Grunderna i Canva 17.11
Lär dig göra enkla affischer och annat marknadsföringsmaterial för föreningen i gratisprogrammet Canva. Våra kollegor vid Åbolands ungdomsförbund ordnar en kostnadsfri digital kurs i Canva onsdagen den 17.11 kl. 18. Anmäl dig till kursen genom att skicka ett mejl till auf@auf.fi.


Presentera föreningen med video 23.11 & 30.11
Välkommen på en kostnadsfri workshop där du lär dig att med enkla medel göra bättre videofilmer, exempelvis för att berätta om föreningens verksamhet i sociala medier. Workshopen hålls i två delar tisdag 23.11 och 30.11 kl. 18–20 vid Centria i Jakobstad. Att filma högklassig video med smarttelefonen är ingen omöjlighet bara man kan de rätta knepen. En video blir proffsigare genom lätt editering, något man lär sig på några timmar. Som kursledare fungerar Mathias Nylund. Frågor och anmälningar riktas till mona.groop-sjöholm@centria.fi senast 19.11. Workshoppen ordnas av projektet Ung i Förening som leds av Centria och Novia. Projektet finansieras av Leader Aktion Österbotten, Svenska Kulturfonden och SFV.


Verktyg för föreningsutveckling
Projektet Talko Österbotten har tagit fram enkla verktyg som föreningar kan använda på egen hand för att gå igenom strukturen och ansvarsfördelning i föreningen, medlemsrekrytering, strategiarbete och kommunikation. Läs mer och testa verktygen här.


Handbok om barnverksamhet i föreningen
SÖU:s projekt Kompetenshöjning inom barnverksamhet har under det senaste året ordnat kurser för att utbilda ledare och arrangörer av barnverksamhet. Projektet avslutas nu i höst med publiceringen av en handbok. Handboken fungerar som en introduktion till hur man börjar med barnverksamhet i föreningen och vad det är viktigt att tänka på då man ordnar verksamhet för barn och unga. Boken är indelad i tre delar: hur man kommer igång med verksamhet för barn och unga, gruppdynamik och hur man skapar teater med barn. Handoken kan laddas ner på vår hemsida och finns även att få i tryckt format. Läs handboken Barnverksamhet i föreningen (pdf).


Tipsa ÖP och puffa för julevenemang
Följande nummer att ÖP delas ut lördagen den 4.12. Vill ni att vi skriver om er förening, en föreningsaktiv, ett projekt eller evenemang? Ta kontakt med caroline@sou.fi för att tipsa ÖP. I samma nummer kommer vi även att lista alla föreningars julevenemang. Skicka infon till malin@sou.fi senast 28.11 för att få en puff i tidningen.Följ oss gärna på facebook och instagram för att se de senaste uppdateringarna.

Hälsningar,
SÖU:s personal

 
SÖU

Pidrokryssningen inställd

På grund av för få anmälda så ställs Pidrokryssningen till Umeå in.
07.10.2022 kl. 12:12

Enkät om driftskostnader

I våras lanserade SÖU en enkät om föreningshusens driftskostnader. En enkät som är extra aktuell med dagens energipriser.
26.09.2022 kl. 11:25

Grundkurs för ordningsvakter

Vill du utbilda dig till ordningsvakt och ha möjlighet att jobba för både föreningar, barer och evenemangsarrangörer? Kom med på vår grundkurs för ordningsvakter vid Karperö UF.
23.09.2022 kl. 10:41

Rösta fram Johannesprisen

De nominerade till årets Johannespris är nu klara. Det är nu upp till SÖU:s medlemsföreningar att utse vinnaren i varje kategori. Avge din förenings röst här senast 2.10.
23.09.2022 kl. 09:52

Seminarie om integration

Välkomna på Folkhälsans seminarium Med rätt att inkluderas måndagen den 17.10 kl. 14–17 i Folkhälsanhuset Wasa. 
22.09.2022 kl. 12:24