Undantagslagen om distansmöten förlängs

14.01.2021 kl. 12:13
Riksdagen godkände i höstas en förlängning av den temporära lagen som berör föreningar. Lagen gäller till 30.6.2021.

Den temporära lagen tillåter föreningar att senast den 30.6.2021 ordna sina föreningsmöten (höstmöte, vårmöte eller årsmöte) också genom deltagande på distans och med hjälp av ombud eller andra deltagare som får fullmakter. Ett ombud får dock ha högst 10 procent av de vid möte företrädda medlemmarnas röstetal i en förening. Normalt måste föreningens stadgar tillåta deltagande per post eller distans eller genom fullmakter till föreningsmöten.

Notera här att föreningsmötet inte kan hållas enbart per distans utan det måste alltid finnas en fysisk plats där medlemmar kan delta på traditionellt sätt. Föreningen kan framföra önskemål att medlemmarna deltar genom datakommunikation men man får alltså inte förbjuda någon att delta fysiskt.

Det innebär att temporära lättnaderna för distansdeltagande i möten och fullmakter gäller föreningsmöten som hålls under perioden 1.10.2020-30.6.2021. Efter det gäller normal föreningslag och föreningens stadgar. Men det är förstås möjligt att de temporära bestämmelserna senare förlängs eller ändras om situationen det kräver.

 

Föreningar kan inte längre senarelägga sina årsmöten

Den temporära lagen som tillät föreningar att senarelägga sina årsmöten var i kraft 1.5 -30.9.2020. Genom att skjuta upp sina möten skulle sammanslutningarna kunna förbereda sig på att ta i bruk de metoder för distansdeltagande som lagen redan nu tillåter. För distansmöten måste man ha en omröstnings- och valordning. Den skall normalt godkännas av föreningsmötet men kan nu också godkännas av styrelsen. I omröstnings- och valordningen beskrivs närmare hur ett distansmöte skall gå till.

Föreningens styrelse måste ändå upprätta bokslut enligt bestämmelserna i bokföringslagen, dvs inom fyra månader efter räkenskapsårets slut. Men själva fastställandet av bokslutet kan detta år skjutas upp.

Den temporära lagen tillåter föreningar att senast den 30.9.2020 ordna sitt föreningsmöte (vårmöte eller årsmöte) också genom deltagande på distans och med hjälp av ombud eller andra deltagare som får fullmakter. Ett ombud får dock ha högst 10 procent av de vid möte företrädda medlemmarnas röstetal i en förening. Normalt måste föreningens stadgar tillåta deltagande per post eller distans eller genom fullmakter till föreningsmöten.

SÖU

Var vill du gå ordningsvaktskurs?

I vår kommer SÖU i vanlig ordning hålla både grund- och repetitionskurser för ordningsvakter. Nu undersöker vi var det finns störst behov av kurser.
30.01.2025 kl. 09:55

SÖU:s vikarierande verksamhetsledare går i slutet av januari vidare mot nya utmaningar 

Styrelsen kommer inom kort att diskutera hur man går vidare då förbundets ordinarie verksamhetsledare Jonas "Josip" Rönnqvist är tjänstledig till och med september i år.
27.01.2025 kl. 08:37

Föreningspost 17.1.2025

Läs senaste nytt här!
17.01.2025 kl. 13:16

Kurser för föreningsaktiva

Vårterminen vid de lokala arbetar-, medborgar- och vuxeninstituten i Österbotten erbjuder flera nyttiga kurser för föreningsaktiva. Bland annat ordningsvaktskurser, ljudteknik och hur man söker bidrag. Också Edunova och Optima erbjuder kurser för första hjälpen, hygienpass och serveringspass.
15.01.2025 kl. 13:09

Tips inför det nya verksamhetsåret

Vid årskiftet är det många föreningar som byter styrelsemedlemmar och inleder ett nytt verksamhetsår. För att starten ska gå så smidigt som möjligt har vi samlat några tips och råd som det är bra att tänka på. 
15.01.2025 kl. 12:15