Föreningsposten 14.2.2024

14.02.2024 kl. 11:52
Läs senaste nytt här!

SÖU:s föreningspost

Dags att gå en kurs?

Just nu är det flera föreningar som håller årsmöte, väljer styrelse och och slår fast verksamhetsplanen för året. Vad passar då bättre än en ordförandekurs eller en kurs om hur man betalar ut löner i föreningen?

Den närmaste tiden ordnas även kurser om föreningens hemsida, medlemsregister, scenljus och en repetitionskurs för ordningsvakter. Passa på och gå en kurs!

 

Aktuellt


Kurs om föreningens hemsida


Varje medlemsförening i SÖU får tillgång till en gratis hemsida från Webbhuset. Men hur gör man en bra och snygg hemsida för föreningen? Måndagen den 4 mars kl. 19–20.30 ordnar vi tillsammans med FSH en digital kurs om föreningens hemsida och uppdateringsverktyget Digistoff.

Anmäl dig senast 29.2

 


Repetitionskurs för ordningsvakter


Behöver du snart förnya ditt ordningsvaktskort eller har det kanske redan gått ut? Kom med på SÖU:s repetitionskurs för ordningsvakter vid Åminne folkpark söndagen den 17 mars kl. 10–17.
 

Anmäl dig senast 10.3

 


Medlemsregister i Desky


Varje förening bör ha ett register över sina medlemmar. Som medlem i SÖU får ni tillgång till det digitala kontoret Desky som innehåller verktyg för bl.a. medlemsregister med fakturering och utskick. Måndagen den 15 april kl. 19–20.30 ordnar vi en digital kurs om medlemsregistret i Desky. Mer info om anmälan kommer senare.

 


Månadens bidrag


Februari är redan halvvägs och det är hög tid att börja fundera på månadens bidragsansökningar. I februari är det ansökningstid för följande bidrag:

  • Aktia- och Sparbanksstiftelserna – understöd för bl.a. kulturaktiviteter, hembygdsarbete, barn- och ungdomsverksamhet. 
  • Konstsamfundet – bidrag för bl.a. kulturverksamhet, musik och teater. Särskilt prioriteras barn- och ungdomsverksamhet och förnyelse inom föreningslivet. 
  • Harry Schaumans Stiftelse – bidrag för vetenskap, utbildning och kultur på svenska i Österbotten.
  • Kronoby, Pedersöre och Nykarleby – Flera olika bidrag som föreningar kan söka för bland annat verksamhet, projekt, renovering och drift.
  • Sommarjobb på OP:s bekostnad – Då en förening anställer en ung person, betalar OP den ungas lön för två veckor till föreningen.
  • LokalTapiola Österbotten – bidrag för räddningsverksamhet och trygghet i vardagen, för en hållbar och livskraftig närmiljö och för främjande av mentalt välmående och psykisk hälsa.
  • Fortlöpande ansökningstid: KPO:s supporterverksamhet – Genom Supporterverksamheten samlar du som S-bonuskund pengar till din favoritförening vid varje inköp, utan att själv gå miste om sin egen bonus.

Läs mer om vårens bidrag

 

SFV:s kurser


Ordförandekurs


Är du ny som ordförande eller vill du uppdatera dina kunskaper? Kom med på SFV:s digitala kurs den 12 mars klockan 18.30. Vi går igenom vad du som ordförande i en lokal förening behöver känna till, du får också inspiration till ditt engagemang och tips på hur du kan organisera arbetet i din förening.

Anmäl dig här

 


Föreningen som arbetsgivare: löneadministration


Är du den som ansvarar för den administrativa processen gällande föreningens löner, som till exempel löneräkning och löneutbetalning? Välkommen på SFV:s onlinekurs den 20 mars kl. 18.30–20 som ger dig kunskap och verktyg att hantera processerna professionellt och göra dem smidigare och enklare.

Anmäl dig här

 

Kultur


Ljuskurs i Lappfjärd


Är det din uppgift att sköta ljuset på revyn? Kalle Teir leder en kurs i scenljus på Lappfjärd folkhögskola 25–27 mars som innehåller mycket matnyttig info åt dem som sköter ljustekniken på revyer, konserter och liknande evenemang.

Kursen inleds med teori på måndagen och fortsätter med roadning, jobb och träning vid Kulturhuset Dux på tisdag. På onsdag är det övningar med musikerna på dagen och konsert på kvällen, och efter det ska allt monteras ner igen. Mer info om kursen fås av Kalle Teir, 0400 263 292 eller kalle.teir@krs.fi.

 


Ladda ner ÖP-appen


I ÖP-appen kan du enkelt läsa och bläddra i både gamla och nya tidningar. Det är lätt att dela artiklar, välja storlek, teckensnitt och bakgrundsfärg på texten och få artiklarna upplästa av en talsyntes. Sök i arkivet på personer och föreningar och spara materialet för senare läsning. Appen fungerar på samma sätt som HSS Medias appar för Vasabladet, ÖT eller Sydin.
 

Ladda ner appen för Android

Ladda ner appen för IOS

 


Vad bryr du dig om?


SÖU:s verksamhet möjliggörs genom bidrag och medlemsavgifter och vi tar också tacksamt emot frivilliga donationer. Med ett bidrag till vår verksamhet kan du vara med och göra en skillnad för svenskspråkiga ungdoms- och kulturföreningar i Österbotten.

SÖU deltar i kampanjen Framtidsgåvan för att uppmärksamma möjligheten för testamentdonationer till ideella organisationer.

Läs mer om testamentdonationer

 

Puffa i ÖP!


Nästa nummer av ÖP delas ut lördagen den 24 februari. Det är perfekt tillfälle att puffa för föreningens sportlovsevenemang. Skicka infon om era föreningsevenemang till malin@sou.fi senast söndag 18 februari för att få en gratis puff i tidningen.

SÖU

Grundkurs för ordningsvakter

Vill du utbilda dig till ordningsvakt och ha möjlighet att jobba för både föreningar, barer och evenemangsarrangörer? Kom med på vår grundkurs för ordningsvakter vid Övermark UF i Närpes med start i slutet av maj.

Kallelse till vårmöte

SÖU:s medlemsföreningar kallas till förbundets vårmöte tisdagen den 23 april klockan 18.30.

Föreningsposten 2.4.2024

Läs senaste nytt här!

Den stora talkodagen

Lördagen den 4 maj ordnar SÖU evenemanget Den stora talkodagen. Nu är det dags att anmäla er förening!

Föreningsposten 6.3.2024

Läs senaste nytt här!