Föreningspost 10.2.2023

10.02.2023 kl. 11:47
Läs senaste nytt här!

Hej! Februari är här, ljuset återvänder och många föreningar planerar årets verksamhet. Nu ordnas flera nyttiga kurser för föreningsaktiva, eller vad sägs om en repetitionskurs för ordningsvakter, en workshop om sociala medier och en grundkurs i föreningskunskap? Dessutom finns det flera bidrag att söka och mycket verksamhet för barn och unga. Läs mer om allt detta i månadens föreningspost!


Föreläsning om fotografier och rättigheter 16.2
Funderar du på upphovsrätt, användning av licenser och publicering av fotografier? Kom med på en digital föreläsning om ämnet nästa vecka. SÖU ordnar i samarbete med Finlands svenska hembygdsförbund en online föreläsning med fokus på sådant som berör publicering av fotografier onsdagen den 16 februari kl. 18–19.30 på Zoom. Föreläsare är Tove Ørsted, sakkunnig inom arkivfunktioner vid Aalto-universitetet. Har ni frågor som ni önskar få svar på under föreläsningen kan ni skicka in dem i förväg i samband med anmälan. Anmälning senast 13.2 till forbundet@hembygd.fi

Öka din förenings synlighet 21.2
Projektet Ung i förening bjuder in till en inspirerande föreningsworkshop tisdagen den 21 februari kl. 18–20.30 vid Nykarleby Stadsbibliotek. Du får lära dig hur du kan jobba med din förenings sociala medier för att skapa engagemang och intresse för föreningen. Läs mer om workshopen och anmäl dig här senast 17.2.

Grundkurs i föreningskunskap 9.3
Är du ny i en föreningsstyrelse eller vill du fräscha upp dina kunskaper i föreningsteknik? SFV ordnar en digital grundkurs i föreningskunskap torsdag 9 mars kl. 19–20.30. På kursen får du ta del av både kunskap och inspiration – ett stöd i ditt föreningsengagemang. Malin Ström, sakkunnig på föreningsfrågor vid SFV, berättar om stadgarnas betydelse för föreningen, hur du ska planera föreningsmöten, hur du kan organisera arbetet i en styrelse och vad du ska tänka på som styrelsemedlem i en förening. Anmäl dig senast den 2 mars här.


Repetitionskurs för ordningsvakter i Fagerö 25.3
Behöver du uppdatera ordningsvaktskortet inför sommarens evenemang? Välkommen med på vår repetitionskurs för ordningsvakter vid Fagerö folkpark lördagen den 25 mars kl. 10–18. Kursen består av 8 lektioner teori (á 45 min) och dagen innehåller tid för kaffe- och lunchpauser. Läs mer om kursen och anmäl dig senast 19.3 på vår hemsida.


Aktuella bidrag

I februari är det ansökningstid för flera bidrag som föreningar kan söka. Länkar till alla aktuella bidrag finns här. 

  • Konstsamfundet – bidrag för kulturverksamhet, musik och teater. Föreningar kan bland annat ansöka om stöd för barn- och ungdomsverksamhet och amatörteater. 
  • Aktia/Sparbanksstiftelserna – understöd för bl.a. kulturaktiviteter, hembygdsarbete, barn, unga och idrott.
  • Harry Schaumans Stiftelse – bidrag för vetenskap, utbildning och kultur på svenska i Österbotten.
  • Kronoby kommun – Verksamhetsbidrag, projektbidrag och renoveringsbidrag.
  • Pedersöre kommun – Verksamhetsbidrag, renoveringsbidrag, driftsbidrag, bidrag för ledaravlöning för barn- och ungdomsverksamhet.
  • Nykarleby stad – Verksamhets-, fastighets-, hyresbidrag och projektbidrag.


Sommarjobb på OP:s bekostnad
Andelsbankens sommarjobbskampanj erbjuder föreningar som fungerar som arbetsgivare stöd för sysselsättning av unga. Då en förening anställer en ung person som är 15–17 år gammal, betalar OP den ungas lön för två veckor till föreningen. Sommaren 2022 fick över 2 000 unga sommararbete via kampanjen. Föreningar kan ansöka om en donation för Sommarjobb på OP:s bekostnad direkt hos den egna andelsbanken 1–28.2. Föreningen ansvarar för att välja sommarjobbaren samt för hens introduktion, arbetsledning och lönebetalning samt för jobbets arbetsgivarskyldigheter. Läs mer om kampanjen och ansök här.


Över tröskeln aktiverar barn och unga
SÖU:s nya projekt Över tröskeln kommer under år 2023 ordna barn- och ungdomsverksamhet i samarbete med medlemsföreningarna och lokala idrotts- och kulturföreningar. Grundtanken för projektet är rörelseglädje och lekfullhet. Aktiviteterna som ordnas genom projektet innehåller inslag av både idrott och kultur. Nu söker vi föreningar som skulle vara intresserade av att delta i projektet och få verksamhet ordnat i sina lokaler. Ta kontakt om just er förening vill säkra sin plats i projektet! Läs mer om projektet här.


Föreningsträff i Norrnäs 15.3
Välkommen med på en föreningsträff vid Norrnäs UF onsdagen den 15 mars kl. 18.30. SÖU berättar om aktuella kurser, projekt och bidrag och svarar på era frågor om föreningsverksamhet. Kom och träffa andra föreningsaktiva i sjunde ringen och diskutera över en kopp kaffe. Ingen förhandsanmälan behövs. Fler föreningsträffar planeras på andra orter under våren. Ta kontakt med malin@sou.fi om er förening vill ha besök av SÖU.


Gör din egen kortfilm
Går du i högstadiet och drömmer om att göra film? Under Filmskolan får du tillsammans med ett professionellt filmteam skapa din egen kortfilm! Deltagarna åker på filmläger till Helsingfors och får lära sig om allt möjligt inom filmskapande. Filmerna har premiär under hösten 2023 vid en filmgala för inbjudna gäster och kommer också att sändas på Yles kanaler! Läs mer om filmskolan och ansök senast 26.3 här.

Digital amatörteaterträff 9.3
Torsdagen den 9 mars ordnar FSU en digital träff för alla aktiva inom amatörteater i Svenskfinland. Under träffen behandlas bland annat ny lagstiftning som berör amatörteatrarna och nya kompetensmärken för aktiva inom amatörteater presenteras. Mer info och anmälan kommer snart på teater.fi.

Teater- och kulturkalaset
I sommar ordnas FSU:s populära evenemang Teater- och kulturkalaset i Sideby 12–15.6 med busstransport från hela Svenskfinland. Barn i åldern 7–12 år får testa på flera olika teater- och kulturworkshops. De två evenemangen är sommarläger som erbjuder deltagarna roligt sommarprogram och inspirerande workshops. FSU erbjuder också subventionerade platser för de familjer som behöver. Läs mer om programmet och anmäl dig här.

Puffa i ÖP
Årets första nummer av ÖP delas ut lagom till sportlovet lördagen den 25 februari och det är ett perfekt tillfälle att marknadsföra föreningens evenemang. Skicka info om era föreningsevenemang till malin@sou.fi senast 19 februari för att få en gratis puff i tidningen.


Behöver ni hjälp med bidragsansökningar, uppdatering av hemsidan, tillståndsansökan eller något annat föreningsrelaterat? Tveka inte att ta kontakt.

Hälsningar,
SÖU:s personal

SÖU

Repetition av maktmedelsövningar

Lördagen den 13 maj ordnas en repetition av maktmedelsövningar vid Åminne folkpark inför sommarens evenemang.
21.04.2023 kl. 11:09

Rörelsegrupper för barn startar i slutet av april

Anmälan till vårens rörelsegrupper för barn och unga har öppnats!
06.04.2023 kl. 13:19

Föreningspost 3.4.2023

Läs senaste nytt här!
03.04.2023 kl. 10:37

Kallelse till vårmöte

SÖU:s medlemsföreningar kallas till förbundets vårmöte tisdagen den 25 april klockan 18.
28.03.2023 kl. 13:59

Intressekoll för repetition av maktmedelsövningar

Den senaste tiden har vi fått flera förfrågningar om en repetition av maktmedelsövningar för ordningsvakter, utöver de officiella grund- och repetitionsutbildningarna. Nu undersöker vi intresset för en sådan kurs inför sommaren.
21.03.2023 kl. 11:50