Föreningspost 26.8.2022

26.08.2022 kl. 13:30
Läs senaste föreningsposten här!


Hej! Sommaren lider mot sitt slut och det är dags att börja planera föreningshösten. Vi har mycket trevligt att se framemot, bland annat en Johannesgala och pidrokryssning som vi båda har väntat länge på att få ordna. Nu är det också ansökningstid för flera olika bidrag för både renovering och föreningsverksamhet. För att komma igång med verksamheten och få inspiration kan man till exemepel delta i en inspirationsföreläsning i föreningsteknik. Läs mer om allt detta i höstens första föreningspost.


Johannesgala och höstmöte 8.10
I höst är det äntligen dags för Johannesgala igen efter en paus på två år. Årets galan hålls den 8 oktober vid Forsby på Toppen som blev årets förening 2019. Före galan hålls SÖU:s höstmöte i puben, närmare information och möteshandlingar publiceras på hemsidan. Busstransport ordnas som vanligt till galan och tidtabellen och rutten utformas enligt anmälningarna. Missa inte årets bästa föreningsfest utan anmäl dig till galan på vår hemsida senast 28 september.


Nominera eldsjälar!
Nu är det hög tid att nominera föreningens eldsjälar till årets Johannespris. Vid galan i Forsby delar SÖU ut pris till föreningsaktiva som har utmärkt sig i tre kategorier: årets förening, årets ungdom och årets eldsjäl. Lämna in din nominering här senast onsdag 31 augusti.


Inspirationsföreläsning om föreningsteknik 21.9
Är du föreningsaktiv och vill få en dos inspiration till ditt frivilliguppdrag? Då ska du anmäla dig till SFV-bildnings digitala inspirationsföreläsning om föreningsteknik onsdagen den 21 september. Under föreläsningen med Malin Ström från Föreningsresursen går vi igenom olika verktyg som föreningarna kan använda för att strukturera upp sitt interna arbete och hur man ska göra för att få till en bra vi-känsla i föreningen. Inspirationsföreläsningen bjuder också på en fördjupning av vad som man ska göra i olika situationer som dyker upp i föreningslivet. Det kommer också att finnas möjlighet till diskussion. Kursen hålls via Zoom kl. 18.30–20. Anmäl dig här senast 18.9.


Aktuella bidrag

I september är det ansökningstid för många olika bidrag som föreningar kan söka, bland annat för renovering av föreningshus. Börja med ansökningarna i tid och kontakta gärna oss på SÖU för att få hjälp och tips. Läs mer om respektive bidrag och ansökan via länkarna nedan.


Delta i hållbarhetsveckan
Hållbarhetsveckan i Österbotten ordnas för tredje gången i höst den 26 september till 2 oktober. Nu kan föreningar och andra organisationer som vill ordna evenemang anmäla sig. Syftet med evenemangsveckan är att inspirera till hållbara val och synliggöra goda exempel på hållbar utveckling. Aktiviteterna som ordnas kan bland annat vara inspirationsföreläsningar, bytes- eller lopptorgsevenemang, skördetillställningar eller till exempel diskussionsträffar om energifrågor. Mer information och registrering av aktiviteter finns på hallbarhetsveckan.fi.


Pidrokryssning 22.10
Gillar du att bjuda högt och äta gott? Då ska du komma med på SÖU:s pidroturnering till havs. Njut av en spännande parturnering, god mat och några timmars strövtåg i Umeå tillsammans med pidrospelare från hela Österbotten. Priset är 120 euro per person och i det ingår kryssningen, kaffe och tilltugg ombord, buss tur-retur till Umeå och ett digert skärgårdsbord. Anmäl dig och din kompis här senast den 3 oktober.


Föreningshusens driftskostnader
I vinter väntas elkostnaderna skjuta i höjden och det påverkar även föreningarnas ekonomi. Nu samlar vi in information och driftskostnader för föreningshus för att kunna jämföra uppgifterna och använda dem för lobbyarbete och diskussion med finansiärer och myndigheter. Svara på vår enkät om driftskostnader om ni inte redan har gjort det, varje svar är viktigt!


Uppdatera föreningens kontaktuppgifter
Hemsidan seurantalot.fi upprätthålls av Finlands Hembygdsförbund och listar alla föreningshus, både på svenskt och finskt håll i Finland. Vid en Google-sökning på ett föreningshus kan hemsidan komma högt upp i sökstatistiken och hyr man regelbundet ut lokalen är det bra att ha uppdaterade kontaktuppgifter. För att korrigera föreningens uppgifter ska man vara i kontakt med Kalle Nikander på Finlands hembygdsförbund, han ger ut inloggningsuppgifter. Kalle nås enklast via epost kalle.nikander@kotiseutuliitto.fi eller seurantalot@kotiseutuliitto.fi

Österbottniska podden på Spotify
Nu kan du lyssna på alla avsnitt av Österbottniska podden också på Spotify. Podden finns sedan tidigare redan på Soundcloud. Hör då Jonas Bergqvist diskuterar med föreningsaktiva från hela Österbotten som berättar om sitt engagemang för bland annat teater, dans och ungdomsverksamhet.


Puffa i ÖP för höstens evenemang
Höstens nummer av ÖP delas ut lördagen den 24 september. Då kommer vi bland annat att lista höstens föreningsevenemang. Skicka info om era evenemang till malin@sou.fi senast söndag 18.9 för att få en gratis puff i tidningen. Vill ni annonsera för er revy eller dans i ÖP? Ta kontakt med Jonny på cjcenter@malax.fi eller telefon 050 0924 528.


Behöver ni hjälp med bidragsansökningar, uppdatering av hemsidan eller något annat föreningsrelaterat? Tveka inte att ta kontakt.

Hälsningar,
SÖU:s personal

SÖU

Projektledare sökes

Gillar du att arbeta med barn och unga? Projektledare sökes för ”över tröskeln”. Projektet fokuserar på rörelseglädje, att skapa ny lågtröskelverksamhet i föreningshusen samt samverkan mellan idrott och kultur.
09.12.2022 kl. 13:24

Aktuella bidrag

Året lider mot sitt slut men ännu hinner man ansöka om bidrag för bland annat hobbyverksamhet för barn och unga. I januari är det också ansökningstid för KulturÖsterbottens projektbidrag.
01.12.2022 kl. 11:48

Föreningspost 10.11.2022

Läs senaste föreningsposten här!
10.11.2022 kl. 14:19

Kulturfondens novemberansökan

November är här och det innebär ansökningstid för Svenska kulturfondens stora novemberomgång.
04.11.2022 kl. 11:05

Föreningspost 13.10.2022

Läs senaste föreningsposten här!
13.10.2022 kl. 11:19