Föreningspost 8.12.2020

08.12.2020 kl. 14:43
Läs senaste föreningsposten här!

Hej! Senaste numret av ÖP har precis landat i 40.000 postlådor och kan även läsas online. Julen närmar sig med stormsteg men ännu hinner vi med både teaterkurser och att skriva bidragsansökningar före julklapparna ska vara i säcken. Läs mer om vad vi har att erbjuda i månadens föreningspost.


Styrelsen 2021
Den 25 november höll SÖU sitt årliga höstmöte med val av nya styrelsemedlemmar och godkännande av plan och budget för nästa år. Läs mer om planen och de nya styrelsemedlemmarna på vår hemsida. 

Åpscen online: Från text till scen - hur kan man skapa levande karaktärer? 21.12
Välkommen med på en digital diskussion om skådespeleri, texttolkning och hur man förkroppsligar en text. Skådespelarna Jakob Johansson, Lina Ekblad och och Jonas Bergqvist från Wasa Teater delar med sig av sina bästa tips på hur man memorerar text och ger råd om hur man förbereder sig inför repetition och vilken energi man ska ha med sig till rep. De diskuterar motspel–medspel och hur man erbjuder, reagerar och bejakar. Diskussionen hålls på Zoom måndag 21 december klockan 19–20. Läs mer här och anmäl dig senast den 17 december.

SFV:s projektsnack 11.12
Sugen på projekt? Eller har du redan en projektidé men funderar på finansiering? SFV bjuder in till projektsnack fredag 11.12 kl. 10–11 med Bildningsalliansen, KulturÖsterbotten och Aktion Österbotten. Läs mer och anmäl dig här senast 9.12.

Föreningskunskap 12.1
Är du ny i en föreningsstyrelse eller vill friska upp minnet och få tips på hur man jobbar i en förening? Kom med på vår digitala kurs i föreningskunskap tisdag 12.1 kl. 19. Malin Ström från Föreningsresursen föreläser om styrelsens uppgifter, rollfördelningen i föreningen, effektiva möten, verksamhetstips och föreningsrutiner. Vi pratar också om sociala bokslut och styrelsetestamenten. Kursen hålls digitalt via Zoom och du får länk till mötesrummet genom att anmäla dig senast 11.1 till malin@sou.fi.

Ta i bruk Suomi.fi-identifikation
Katso-tjänsten tas ur bruk den sista december och ersätts av suomi.fi-identifikation. Från och med första januari fungerar endast suomi.fi-fullmakter på bland annat Skatteförvaltningens e-tjänster, Inkomstregistret och i vissa system för bidragsansökningar. De fullmakter som finns i Katso överförs inte utan man måste skapa nya. Läs vår presentation om hur man tar i bruk Suomi.fi-tjänsten.

Aktuella bidrag
Följande fonder och stiftelser har ansökningstid i december och januari. Passa på att lämna in en ansökan för er förening.
  • Regionförvaltningsverket - understöd för lokal regelbunden hobbyverksamhet för barn och unga. Sista ansökningsdagen är 15.12.
  • KulturÖsterbotten - projektbidrag för regionala kulturprojekt, ansök senast 31.1.
Alla aktuella bidrag finns på www.fyrk.fi

Tips vid bidragsansökan
Den 10 november hölls en nätverksträff kring bidragsansökningar. Ifall du inte hade möjlighet att delta i träffen finns materialet tillgängligt på vår hemsida

Spelkort och resultatblock till tomtesäcken
Smält julmaten över ett parti pidro med SÖU:s sprillans nya spelkort och reslutatblock. Våra efterfrågade resultatblock och spelkort finnsäntligen till salu. Beställ dem senast 11 december för att få leveransen till jul.

Ny sidmall för föreningens hemsida
Varje medlemsförening i SÖU får tillgång till en gratis hemsida via Webbhuset. Nu finns en ny sidmall som är enklare och smidigare att använda men med samma fina funktioner som tidigare. Den nya sidmallen finns presenterad på www.mall2020.sou.webbhuset.fi. Ta kontakt med malin@sou.fi om ni vill börja använda den nya sidmallen.

Coronarestriktioner i december
Regionförvaltningsverket fattade den 1 december 2020 beslut om att begränsa offentliga tillställningar och allmänna sammankomster strängare än tidigare. Under perioden 2–21 december 2020 begränsas antalet deltagare till högst 20 personer. Läs mer om de aktuella restriktionerna på regionförvaltningsverkets hemsida.

Sprid info om förebyggande av corona
SÖU deltar i kampanjen #5valttia av UKM och THL för att förebygga spridningen av corona genom att dela info i våra sociala medier. Vi uppmanar även våra medlemsföreningar att delta i kampanjen genom att sprida info om de fem trumfkorten mot corona och använda hashtaggen #5valttia. Alla behövs för att bekämpa spridningen! Materialet som kan användas i sociala medier finns både på svenska och finska och kan laddas ner via denna länk. 


God jul och ett gott nytt föreningsår,
önskar SÖU:s personal
SÖU