Dags för Johannesgala och höstmöte

01.11.2013 kl. 13:09
Föreningarnas egen Oscarsgala närmar sig med stormsteg, det har blivit dags att anmäla sig! Nedan en del praktisk info, förteckning över nominerade inklusive det nya röstningsförfarandet och galan i allmänhet. Lördagen den 23.11 är datumet som gäller i år.
Johannesgalan och SÖU:s höstmöte hålls i år i Malax genom att Åminne Folkpark valdes till årets förening 2013. Eftersom det börjar bli lite kyligt hålls evenemanget inte i folkparken utan i Malax UF:s lokal Bygdegården. Bygdegården är för övrigt en passande plats detta åt, den finlandssvenska ungdomsrörelsen firar 125 år och rörelsen fick sin början just i Malax med Johannes Klockars efter vilken även galan fått sitt namn.

Jubileumet uppmärksammas även i temat för årets gala som söker sig mot tidigt 1900-tal och arrangören önskar att det ska synas i deltagarnas klädsel. En artikel om temat och tankarna kring galan hittar du i kommande ÖP och på www.öp.fi inom kort. Där får du även info om programmet som består av både musik och humor.

Pristagarna då?
Kategorierna är precis som tidigare år. Dock kommer i år två extra priser att delas ut under galan. FSU håller sitt höstmöte samma dag i Österbotten och passar på att dela ut priset till årets amatörteaterprofiler i samband med galan. Under året höll även FSU jubileumstävlingen 125 poäng och den vinnande Österbottniska föreningen kommer även att tillkännages under galan.

Följande är i år nominerade till Johannespris:

Årets talang:  Johnnys Chinchillas, Annika Åman, Petalax uf:s teatergrupp
Årets eldsjäl: Annika Härmälä, Jakob Frants, Jens-Olof Mård
Årets ungdom: Tim Gammelgård, Frida Palmqvist, Daniel Finnäs
Årets veteran: Stefan Krook, Doris Björk, Rolf ”Roffe” Mattfolk
Årets förening: Karperö uf, Österhankmo uf/hf, Finlands Svenska Rollspelsföreningen Eloria

De nominerade finns även på ÖP.fi

Utöver de ovanstående delas även SÖU:s personals hederspris till en person, förening eller grupp som utmärkt sig utöver det vanliga och hållit god kontakt med förbundet. Traditionen inleddes ifjol och då stod Niklas Svartbäck från Vörå uf som mottagare av priset.

Det som är nytt för i år är hur vinnarna utses. Precis som tidigare har privatpersoner och föreningar nominerat och tre kandidater i varje kategori har utsetts. Bland de kandidaterna kommer vinnarna att utses med hjälp av röstning från alla SÖU:s medlemsföreningar samt en jury. Föreningarnas och juryns röster väger lika. Alla SÖU:s medlemsföreningars kontaktpersoner får ett mail med instruktioner kring röstningsförfarandet. Om inte din förening fått instruktioner kring röstningen vänligen kontakta Tobias (tobias@sou.fi, 040 035 1332). Juryn består av Anders Teir, Hanna Enlund, Håkan Omars, Annika Joupers-Ekblom och Maria Österåker.

Röstningen kommer att ske med hjälp av googles webbaserade frågeformulär. Kandidaterna poängsätts så att den som får flest röster i varje kategori får tre poäng, tvåan två poäng och den som får minst röster en poäng från både föreningarnas styrelser och en oberoende jury. Detta röstningsätt ger möjlighet till sex maxpoäng för varje kandidat. Styrelserna och juryn har vardera 50% av totalpoängen. Juryn bör vara objektiv och inte ha direktkoppling till föreningarna eller personerna som kandiderar.

De resterade 50% av poängen har föreningarnas styrelser där varje styrelse har en röst. Det är på styrelsernas eget ansvar att komma fram till en gemensam röst inom styrelsen som sedan skrivs in i googleformuläret. Efter behov kan om så önskas en egen intern omröstning genomföras för att fastslå den enskilda styrelsens röstresultat. SÖU summerar föreningarnas och juryns resultat. Infon om röstningen skickas till den person som angivits som respektive förenings kontaktperson till SÖU genom rapportblanketten. Det nya förfarandet har fastslagits av SÖU:s styrelse.

Tidtabellen då?
Det är ett digert program den 23.11. Den som vill kan börja dagen redan 16.00 och delta i FSU:s höstmöte som hålls i samma lokal. SÖU:s höstmöte börjar 17.30 och själva Johannesgalan 19.00. Precis som tidigare kan man delta i valfritt antal evenemang, att delta i höstmötet förutsätter inte deltagande i exempelvis galan.

Hålltiderna är följande:

16:00 FSU:s höstmöte
17:00 Samling till SÖU:s höstmöte, inlämnande av fullmakter. Kaffeservering.
17:30 SÖU:s höstmöte inleds
19:00 Johannesgalan startar, förfriskningar och Malaxsnittar före. Tre rätters middag och musik och föreningsmingel efter galan.
01:00 Hemfärd

Att delta i höstmötet är precis som tidigare öppet för alla och kräver ingen anmälan. Deltagande i galan med efterföljande fest kräver dock anmälan med tanke på mat och praktiska detaljer. Handlingar, kallelse samt fullmakter till höstmötet finns på vår hemsida innan mötet samt fås från vårt kansli.

Mat, transport och anmälan

P.g.a av lokalens storlek tas 200 först inkomna anmälningar emot, övriga hamnar på väntelista. Principen är precis som tidigare att från varje förening tas 10 anmälningar i den ordning de kommer in, övriga hamnar på väntelista och får i tur och ordning eventuellt överblivna platser. När du anmäler dig meddela namn, telefonnummer, förening och eventuella dieter samt om du önskar busstransport. Meddela även om du ska faktureras som privatperson eller om din förening ska betala. Betalar du fakturan själv behöver vi naturligtvis din adress.

Meny
Lax på Malaxlimpa
Grisfilé med pepparsås och gräddpotatis
Choklad- & hallondröm

Till maten serveras alkoholfria matdrycker. Möjligt att ta med egna drycker, middagen och den efterföljande festen är en sluten tillställning med gästlista enligt anmälningar.
Priset för fest och middag är 30€ och busstransporten är 10€. Bussarna anländer till Bygdegården ca. 17:00 i god tid till höstmötet och åker hemåt 01:00. Exakt busstidtabell publiceras före galan på vår hemsida, starttiderna beror på varifrån deltagarna kommer.

Anmälan görs per e-post till josip@sou.fi eller via telefon på kontorstid till Josip, GSM 050 575 8840. Din anmälan ska vara inne senast 13.11.


Klädtips...
Hur klädde man sig i början av 1900-talet? Om man vill ta festens tema på allvar kommer här några tips. Även om man inte dammar av mormors mors skolavslutningsklänning från 1908 eller farfars konfirmationskostym från 1924 hittar man kanske någon detalj att ta fasta på. Fotona kommer från Närpes Hembygdsförenings digitaliseringsprojekt av Ivar Bengts bilder.

Fröken Anna i Kristinestad med väninna bar denna
trevliga dräkt i början av seklet


Den modemedvetne unge mannen i Pjelax klädde
sig enligt ovanstående 1924


I Övermark var det svårt att enas om det var svart eller
vitt som gällde i början av 20-talet




I Finby Ungdomsförening använde man sig
av en något mer liberal klädkod 1926

Josip

Pressmeddelande: ÖP fortsätter att utkomma

Utvecklingen av papperstidningen ÖP, Österbottniska Posten, har pågått en längre tid både vad gäller layout och redaktionellt innehåll. Tidningen, som utkommer tio, elva gånger per år, är ungdomsrörelsens språkrör i svenska Österbotten med Svenska Österbottens Ungdomsförbund som ansvarig utgivare.
31.10.2013 kl. 11:00

Höstmöte

Kallelse till SÖU:s höstmöte samt fullmakt.
16.10.2013 kl. 15:34

Uppmaning till kommunerna i budgettider

Ute i kommunerna pågår arbetet med kommande års budget som bäst. I många kommuner är den ekonomiska situation problematisk just nu och man försöker spara pengar där det är möjligt.
04.10.2013 kl. 12:32

Dags för pidron!

Hösten är här och det betyder att pidron startar upp i ringarna.
02.10.2013 kl. 09:39