Uppmaning till kommunerna i budgettider

04.10.2013 kl. 12:32
Ute i kommunerna pågår arbetet med kommande års budget som bäst. I många kommuner är den ekonomiska situation problematisk just nu och man försöker spara pengar där det är möjligt.
 Tyvärr är det ofta så att fritiden, föreningarna och kulturen är de som drabbas först när budgeten ska bantas. Vi uppmanar dock våra österbottniska beslutsfattare och tjänstemän att tänka i ett längre perspektiv. Tredje sektorn gör ett mycket viktigt arbete, de är den största producenten av fritidsaktiviteter vi har, framförallt ute på landsbygden. De bidrag och stöd som erhålls från kommunerna, både i reda pengar och i stöd från fritidssektorns personal, är i många fall en nödvändighet för verksamhetens fortlevnad. Att det finns tjänstemän lokalt som stöder föreningarna är idag kanske viktigare än någonsin genom att ett större stöd än tidigare behövs med byråkrati, ansökningar och olika tillstånd. Föreningarna är experter på sina verksamhetsformer och borde få fokusera på dem istället för att flytta fokus till frågor av administrativ karaktär.

I ungdomsenkäten Luppen som genomförts i högstadierna i Österbotten finns tydliga signaler på att unga inte känner sig prioriterade och de upplever att de inte är delaktiga och saknar möjlighet att påverka det som händer i kommunerna. Detta till trots att det tydligt framkommer i barn och ungdomslagen att unga ska höras i frågor som berör dem. Bevisligen behöver kommunerna satsa ännu mera på olika former av hörande, exempelvis genom ungdomsråd och liknande, samt ha en aktiv dialog med kommunens unga invånare.

Det hänvisas ofta till att kommunerna i första hand ska sköte sina lagstadgade uppgifter med andemeningen att vård och omsorg samt skola i första hand ska prioriteras. De facto är det så att även ungdoms- och fritidsverksamhet har stöd i lagen och kan därför inte heller bantas ner till ett minimum. Naturligtvis måste prioriteringar göras i en tuff ekonomisk situation men det finns även andra lösningar än att enbart använda sig av kommunens egna medel. Med en aktiv tjänstemannakår finns externa medel att sökas både att användas för projekt inom kommunen men även i samarbete med tredje sektorn för att ge dem ytterligare verksamhetsförutsättningar. Ett dylikt arbete som kommer kommunen och dess invånare till nytta borde ha stöd på alla nivåer, både bland beslutsfattare och tjänstemän.

Varje euro som satsas på tredje sektorn betalar sig mångfalt tillbaka. I princip alla fritidsverksamhet är förebyggande verksamhet samt motverkar utanförskap. Bortsett från utveckling inom olika färdigheter ger fritidsverksamhet viktiga sociala kontakter och ökar det allmänna välmåendet. Om resurserna till fritidssektorn skärs ner ökar kostnaderna långsiktigt inom andra sektorer. Att spara inom fritiden är ett kortsiktigt beslut.

Svenska Österbottens Ungdosmförbund genom Anna Bertills, Gallina Sandås, Jonas Rönnqvist


(texten ovan även insänd för publicering till de svenskspråkiga österbottniska dagstidnigarna 4.10.2013)

SÖU

Pressmeddelande: ÖP fortsätter att utkomma

Utvecklingen av papperstidningen ÖP, Österbottniska Posten, har pågått en längre tid både vad gäller layout och redaktionellt innehåll. Tidningen, som utkommer tio, elva gånger per år, är ungdomsrörelsens språkrör i svenska Österbotten med Svenska Österbottens Ungdomsförbund som ansvarig utgivare.
31.10.2013 kl. 11:00

Dags för Johannesgala och höstmöte

Föreningarnas egen Oscarsgala närmar sig med stormsteg, det har blivit dags att anmäla sig! Nedan en del praktisk info, förteckning över nominerade inklusive det nya röstningsförfarandet och galan i allmänhet. Lördagen den 23.11 är datumet som gäller i år.
01.11.2013 kl. 13:09

Höstmöte

Kallelse till SÖU:s höstmöte samt fullmakt.
16.10.2013 kl. 15:34

Dags för pidron!

Hösten är här och det betyder att pidron startar upp i ringarna.
02.10.2013 kl. 09:39