Sammankomstbegränsning för inomhusutrymmen

26.11.2021 kl. 09:51
Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland förordnade 25.11.2021 riktade sammankomstbegränsningar för inomhusutrymmen i Vasa sjukvårdsdistrikts område. Beslutet är i kraft 27.11–19.12.2021.

Sammankomstbegränsning för inomhusutrymmen

Med beslutet förbjuder Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland alla offentliga tillställningar med över 100 (etthundra) personer som ordnas inomhus i kommunernas områden i Vasa sjukvårdsdistrikt och där

1) det används läktarutrymmen där det inte finns sittplatser för alla deltagare, eller

2) det är fråga om allsångsevenemang som hör till offentliga tillställningar.


Förordnandet är i kraft 27.11–19.12.2021.

Med covidintyg kan restriktionerna kringgås.

 

Förklaring av restriktionerna

I kontakt med Regionförvaltningsverket har vi rett ut några frågor gällande de nya restriktionerna för sammankomster och användningen av coronapass.

  • Begränsningen av inomhusevenemang till max 100 personer gäller endast vid uppträdanden där det inte finns sittplatser för alla deltagare och allsångsevenemang. En julmarknad inomhus påverkas alltså inte av restriktionerna ifall det inte förekommer uppträdanden, inte heller julkonserter och revyer där publiken har sittplatser.
  • Från och med söndag 28.11 införs också strängare restriktioner för barer och restauranger. Serveringen av alkohol måste upphöra klockan 17 och stängas för kunder klockan 18. Restauranger som inte serverar alkohol får hålla öppet till klockan 1.
  • Restauranger och evenemangsarrangörer kan kringgå restriktionerna ovan genom att kräva coronapass, t.ex. för att förlänga serverings- och öppethållningstiderna vid en dans med alkoholservering.
  • Observera att en arrangör enligt den nu rådande lagen inte kan välja att använda coronapass ifall man inte påverkas av restriktionerna. Det går alltså inte att motivera användningen av coronapass endast med att man vill trygga deltagarnas säkerhet.

Läs också vårt reportage i ÖP om när man behöver använda coronapass vid föreningsevenemang.

Läs mer om de rådande restiriktionerna och användningen av coronapass på regionförvaltningsverkets hemsida.

SÖU

Dags att nominera eldsjälar till Johannesgalan

I höst är det äntligen dags för Johannesgala igen efter en paus på två år. Nu kan vem som helst nominera en person eller en förening som man anser vara värd ett pris. Lämna in din nominering senast 31 augusti.

Föreningspost 21.6.2022

Läs senaste föreningsposten här!

Bidrag för renovering av föreningshus

I september är det igen dags att ansöka om bidrag för föreningshus, men det lönar sig att börja på ansökningarna redan nu. Svenska kulturfonden beviljar bidrag för planeringskostnader och konditionsgranskning samt arbetskostnader, medan Finlands hembygdsförbund ger bidrag för bland annat materialkostnader.

SLS samlar in minnen om amatörteater

Berätta om ditt förhållande till amatörteatern. Det behövs allt från skådespelare och musiker till biljettförsäljare och korvgrillare.

Puffa för era evenemang

Ordnar ni evenemang i sommar? Kom ihåg att marknadsföra dem i evenemangskalendern ”Det händer i Österbotten”.