Föreningspost 20.4.2020

21.04.2020 kl. 09:03
Läs senaste föreningsposten här!

Hej! Undantagstillståndet har blivit det nya normala och vi försöker alla anpassa oss efter restriktionerna. Våra gratisföreläsningar online har varit populära och ännu hinner ni delta den här veckan. Aktuellt är också en repetitionskurs för ordningsvakter, en skrivtävling för unga och renoveringsbidrag för föreningshus. 


Veckans föreläsningar 
Den här veckan bjuder vi på tre gratis föreläsningar på nätet. Först ut är Pörtom UF som på tisdag berättar om föreningsverksamhet i byar utan service. På onsdag pratar Axel Åhman från Humorgruppen KAJ om skrivande och produktion. Och på torsdag avslutar vi med Malin Aversta Ryd som föreläser om jämlikhet och inkludering i föreningslivet. Alla föreläsningar börjar kl. 19. Läs mer om innehållet och anmäl dig HÄR.

Repetitionskurs för ordningsvakter online
Nu har vi fått tillåtelse att hålla en repetitionskurs för ordningsvakter på distans. Teoridelen hålls online söndagen den 3.5 kl. 10-15. De praktiska övningarna hålls vid senare tillfälle i små grupper utomhus både i norra och södra Österbotten. Läs mer om kursen och anmäl dig HÄR.

Renoveringsbidrag för föreningshus
I april kan aktiva föreningar ansöka om renoveringsbidrag från Svenska kulturfonden. Bidraget ska användas till arbetskostnader för fackmän. Läs mer om bidraget och ansök HÄR.

Skrivtävling för unga
SÖU är en av medarrangörerna till sommarens skrivtävling ”Text”. Skrivtävlingen riktar sig till unga i Österbotten på andra stadiet och tema för texterna är prestationskrav. Får du hjärnsläpp eller håller du huvudet kallt när prestationskraven blir för många? Skriv ner dina tankar och delta i tävlingen där du kan vinna en telefon! Tävlingstiden pågår fram till 16.8. Läs mer om tävlingen HÄR.

Konsekvenser av covid-19
SÖU försöker kartlägga hur föreningarna påverkas av den pågående pandemin, och vilka de ekonomiska och sociala konsekvenserna blir på grund av restriktionerna. Den info som samlas in från föreningarna används som underlag i beslut om vilka stödfunktioner och program som SÖU arrangerar. Lika viktigt är det att vi kan informera myndigheter, finansiärer och andra om föreningarnas situation. Vi hoppas att så många som möjligt tar sig tid att fylla i vår enkät HÄR senast söndag 26.4.

Föreningar får senarelägga årsmöten
Regeringen föreslår tillfällig lagstiftning för att bolagsstämmor, föreningsmöten och andra motsvarande möten som avses i lag ska kunna skjutas upp till och med slutet av september. Sammanslutningens styrelse måste ändå upprätta bokslut senast i slutet av juni. Läs mer om förslaget HÄR.

Tipsa ÖP
Nästa nummer av ÖP ges ut i mitten av juni, men redan nu börjar planeringen av tidningen. Nu kan ni tipsa oss om vad vi borde skriva om. Hur har ni anpassat föreningsverksamheten under coronatiden? Har ni en eldsjäl i föreningen som vi borde intervjua? Ta kontakt med caroline@sou.fi.

Kom också ihåg att följa med senaste nytt på vår hemsida, facebook och instagram!

Hälsningar,
SÖU:s personal

 
SÖU

Skrivtävling för unga

SÖU är en av medarrangörerna till sommarens skrivtävling ”Text”. Skrivtävlingen riktar sig till unga i Österbotten på andra stadiet och tema för texterna är prestationskrav.

Aktuella bidrag

Nu när all föreningsverksamhet ligger nere finns det kanske tid för att planera framtiden. Flera finansiärer har fortlöpande ansökningstid för bidrag och det är aldrig för tidigt att börja på en ansökan för ett projekt.

Konsekvenser av covid-19

SÖU försöker kartlägga hur föreningarna påverkas av den pågående pandemin, och vilka de ekonomiska och sociala konsekvenserna blir på grund av restriktionerna. Svara på vår korta enkät och hjälp oss att hjälpa.

Repetitionskurs för ordningsvakter

Nu har vi fått tillåtelse att hålla en repetitionskurs för ordningsvakter på distans. Teoridelen hålls online söndagen den 3.5 kl. 10-15. De praktiska övningarna hålls vid senare tillfälle i små grupper utomhus både i norra och södra Österbotten.