Föreningspost 7.11.2019

07.11.2019 kl. 14:48
Läs senaste föreningsposten här!

Hej! Feststämningen från Johannesgalan har precis lagt sig och det är dags att blicka framåt. November är en viktig månad när det gäller bidragsansökningar och vi kommer därför att ordna nätverksträffar med just det temat. Julen närmar sig också med stormsteg och det är dags att meddela ÖP om alla föreningsevenemang och revypremiärer.

Höstmötet och Johannesgalan
På höstmötet i Molpe den 2 november fick SÖU:s styrelse nya representanter. På mötet godkändes också verksamhetsplanen och budgeten för nästa år, med fokus på föreningarna och deras behov, speciellt barnverksamhet. På Johannesgalan utsågs Forsby på Toppen till årets förening. Läs mer om alla vinnare HÄR. Tack till värdföreningen Molpe UF för det fina arrangemanget och alla deltagare för den goda stämningen. Nästa år ses vi i Forsby!

Se teater om, med och av österbottniska ungdomar!
SÖU är samarbetspart till Unga scenkompaniets projekt De gränsbevakande som den här veckan har premiär av ungdomspjäsen "Toner från en trimmad förgasare". Ungdomar från Kaskö, Särkimo, Oravais och Purmo har varit med och skapat föreställningen. Det är en nutidsskildring om kärleken till hembygden, normer, tristess, längtan och busskjul. Pjäsen spelas på Ritz i Vasa 10.11 kl. 18, i Frans Henriksonssalen i Närpes 16.11 kl. 16 och i Årvasgården i Oravais 17.11 kl. 16. Biljetter kan köpas via Netticket. Föreställningen turnerar sedan i skolor.

Svenska kulturfondens ansökan 
November är här och det är dags för Svenska kulturfondens allmänna ansökan. I novemberansökningen kan föreningar ansöka om både verksamhets- och projektbidrag, läs mer om skillnaden mellan dem HÄR. Fler tips och råd när det gäller ansökningen finns HÄR.

Under november har kulturfondens ombudsmän också jourkliniker två kvällar per vecka. Då kan du kontakta dem via mejl, telefon eller Kulturfondens Facebook-sida. Två eftermiddagar i november har de dessutom livesändningar på Kulturfondens Facebook-sida (som också kan ses efteråt). Då har du chans att få råd eller att bara lyssna hur de resonerar kring bidragsansökningen.

Integration genom kultur
Svenska kulturfonden lediganslår nu också ett nytt bidrag för integration genom kultur. Genom stödformen Kultur tillsammans ges bidrag till projekt där svenskspråkiga möter människor med annan kulturell bakgrund på jämlik grund, i syfte att byta kunskap om varandras kulturer. Bidraget på max 1000 euro har fri ansökningstid och kan sökas för växelverkan och möten där svenskspråkiga och personer från andra språkgrupper lär känna varandras kulturer. Temat för mötena kan vara bildkonst, ordkonst, scenkonst, litteratur, musik, dans, matlagning, berättande, hantverk och andra konst- eller kulturyttringar. Läs mer om kriterierna och ansökningen HÄR.

Nätverksträff om bidragsansökningar
Om du ännu känner dig osäker på hur man skriver en bidragsansökan, projektplan eller budget ska du komma med på våra nätverksträffari november! Josip och Jenny ger tips och råd hur man gör en projektplan och vad man behöver tänka på i budgeteringen. Träffarna hålls i Kållby samlingshus tisdagen den 19.11 kl. 19 och i Pörtom UF onsdagen den 20.11 kl. 19.Anmäl ditt deltagande senast en dag före till malin@sou.fi. Vi bjuder på kaffe och bulla!

Puffa i ÖP för julevenemang och revypremiärer
Nästa nummer av ÖP kommer den 8 december och där kommer vi att lista alla datum för julens evenemang i föreningshusen och vinterns teater- och revypremiärer. Så skriv ihop ett kort mejl med info om ert evenemang eller föreställning och skicka det till malin@sou.fi senast en vecka före tryck, så får ni gratis marknadsföring i ÖP.

Köp en Julhälsning i ÖP
SÖU:s medlemsföreningar kan nu köpa en julhälsning i nästa nummer av ÖP. Hälsningen kostar 50 € + moms och bokas av Jonny på CJ-center senast 27.11 via cjcenter@malax.fi eller tfn 06 347 0608. Av Jonny kan ni också köpa annonser för era revyföreställningar eller andra evenemang i ÖP.

Årets julklapp: resultatblock för pidro
Har du svårt att hitta en lämplig julklapp till din gamla farbror eller den konstiga kusinen? Köp ett resultatblock för pidro! Det praktiska blocket är enkelt att använda och ni undviker bråk om vem som bjöd vad, dessutom finns reglerna på baksidan! Blocken kostar 3 €/st och kan beställas via vår hemsida och antingen hämtas från kansliet i Vasa eller postas mot avgift.

Kom ihåg att följa med senaste nytt på hemsidan, instagram och facebook.
Kontakta gärna oss på kansliet om ni har frågor!

Hälsningar,
SÖU:s personal

SÖU

Digital nätverksträff för evenemangsarrangörer

Måndagen den 18 maj klockan 20 håller SÖU en digital nätverksträff för evenemangsarrangörer. 

SÖU:s Vårmöte

SÖU:s vårmöte hålls på grund av omständigheterna elektroniskt 10.6.2020

Introduktionskurs till medlemsregistret i Desky

Åbolands ungdomsförbund ordnar en digital kurs i medlemsregistret i Desky tisdagen den 12.5. Även SÖU:s medlemsföreningar kan delta.

Lättnader för årsmöten i Coronatider

Riksdagen har godkänt en tillfällig lag som medför betydande lättnader för föreningar som funderar på hur de ska ordna sina årsmöten, trots coronakrisen.

Skrivtävling för unga

SÖU är en av medarrangörerna till sommarens skrivtävling ”Text”. Skrivtävlingen riktar sig till unga i Österbotten på andra stadiet och tema för texterna är prestationskrav.