Föreningspost 4.10.2019

04.10.2019 kl. 14:44
Läs senaste föreningsposten här!

Hej! Hösten är här och säsongens första nummer av ÖP har anlänt. Om du inte får tidningen i postlådan kan du läsa den online HÄR. Den här månadens föreningspost är full med info om Johannesgalan och höstmötet, ringträffar och seminarier samt vinterns pidroturnering. Sprid infon till alla era medlemmar, så ses vi på träffarna eller galan!


Johannesgalan 2019
Lördagen den 2 november bjuder Molpe UF in till Johannesgala. Temat är Black & White och festen innehåller trerätters galamiddag, prisutdelning och dans till partybandet The Slipovers. Priset är 35 euro och busstransport ordnas från både norr och söder för 10 euro. Så samla ihop ett gäng med föreningsvänner och anmäl er till årets gala senast 20.10. Mer info om programmet, menyn och anmälan finns HÄR.

Rösta på Johanneskandidaterna
Varje år delas Johannespris ut till föreningsaktiva som utmärkt sig lite extra. Nu är det dags för SÖU:s medlemsföreningar och en sakkunnig jury att tillsammans rösta fram vinnarna bland årets finalister. Observera att varje förening endast kan rösta en gång. Röstningen avslutas 20.10 och vinnarna presenteras på Johannesgalan. Röstningsformuläret finns HÄR.

SÖU:s höstmöte
Johannesgalan inleds enligt traditionen med SÖU:s höstmöte. Mötet hålls i pub Daltons vid danspaviljongen i Molpe klockan 17.45. Under mötet behandlas förbundets budget och verksamhetsplan för 2020 och det är val av ordförande samt nya styrelsemedlemmar för de udda ringarna. Medlemsföreningarna har också möjlighet att lämna in motioner till höstmötet senast 18.10. Mer info om höstmötet finns HÄR.

Påverka verksamhetsplanen
I år finns det också möjlighet påverka verksamhetsplanen före höstmötet. Via en enkät kan du bekanta dig med SÖU:s verksamhetsplan och budget för 2020 och genom att svara på några frågor kan du ge förslag, kritik och önskemål. Vi hoppas att detta ska ge möjlighet att påverka även för de som inte kan delta i höstmötet. Du behöver alltså inte vara ordförande eller styrelsemedlem, utan det räcker med att du är medlem eller tar del av din lokala förenings verksamhet. Fyll i enkäten senast 27.10 för att påverka.

Höstens ringträffar
Nu är det dags för höstens ringträffar. Träffarna hålls i år i de udda ringarna, men alla intresserade är välkomna att delta. SÖU informerar om senaste nytt i föreningsvärlden som aktuella kurser, bidrag och evenemang. Samtidigt har ni chansen att träffa andra föreningsmänniskor och byta erfarenheter. Anmäl gärna om ni är på väg till malin@sou.fi, så vet vi hur mycket kaffe vi ska koka.

Första ringen: Karleby UF onsdag 16.10 kl. 19.
Tredje ringen: Jeppo UF torsdag 17.10 kl. 19.
Femte ringen: Petsmo UF torsdag 10.10 kl. 19.
Sjunde ringen: Töjby UF tisdag 15.10 kl. 19.


Seminarium för föreningar och kommuner
Lördagen den 12.10 ordnas ett föreningsseminarium i Smedsby UF kl. 12. Malin Averstad Ryd från den svenska organisationen Make Equal föreläser om inkludering i föreningslivet, och Lars och Martine Westerlund från Hela Sverige ska leva Västerbotten talar om landsbygdsfrågor och projektet Service i samverkan.

Tisdagen den 22.10 ordnas ett seminarium för kommunalt anställda och förtroendevalda i Smedsby UF kl. 13. Unga scenkompaniet framför föreställningen "Så kom ihåg att det finns fler en stadsbor, pls", och efteråt hålls en paneldiskussion om samarbete mellan föreningar och kommun.

Båda tillfällena är gratis, men anmälan krävs för serveringen. Anmäl ditt deltagande till nora@sou.fi senast 9.10. Meddela även eventuella dieter. Mer info om seminarierna finns HÄR.

Pidroturneringen kör igång
Nu är det dags att samla ihop lag till SÖU:s årliga pidroturnering! Finalen spelas lördagen den 7 mars och innan det ska ringkvalen avgöras. Turneringen spelas som vanligt mellan sexpersonerslag. Lagen ska så fort som möjligt anmäla sig till kontaktpersonen i ringen som man tillhör. Kontaktpersonen gör därefter upp en spelplan där datum och spelplats framgår. När matcherna är spelade meddelar kontaktpersonen resultaten till SÖU och under vintern kan man följa med ställningen i ringkvalen på SÖU:s hemsida. På hemsidan finns kontaktuppgifter till ringarnas kontaktpersoner samt de officiella reglerna. SÖU har praktiska resultatblock till salu (50 sidor) till priset av 3 euro, skicka in din beställning via formuläret på hemsidan eller mejla caroline@sou.fi.

Evenemangsfördelningen 2020
SÖU:s styrelse har godkänt evenemangsfördelningen för 2020. Datumen är helt och hållet baserade på årets datum så det är möjligt att föreningar finns inbokade på datum som inte kommer att användas nästa år. Ta er gärna en titt på fördelningen och meddela caroline@sou.fi om något datum ska tas bort eller läggas till.


Kom ihåg att följa med senaste nytt på hemsidan, instagram och facebook. Kontakta gärna oss på kansliet om ni har frågor!

Hälsningar,
SÖU:s personal
SÖU

Föreningspost 31.3.2020

Läs senaste föreningsposten här!

Renoveringsbidrag för föreningshus under undantagstiden

Coronavirusepidemin påverkar också utbetalningen av renoveringsbidrag för föreningshus. Hembygdsförbundet uppmanar understödsmottagarna att skicka in redovisningarna elektroniskt. 2020 års beslut om beviljande offentliggörs och skickas till sökandena i början av april.

Föreningsverksamhet och corona

Här samlar vi all vikitig information om hur coronaviruset påverkar föreningsverksamheten.

SÖU:s personal arbetar på distans

På grund av risken för spridning av coronavirus håller SÖU:s kansli stängt och personalen arbetar på distans. Ni når oss via telefon och mejl.

FSU rekommenderar uppehåll i all UF-verksamhet

FSU rekommenderar att alla organisationer inom UF-rörelsen under tiden fram till 31.5.2020 begränsar sin verksamhet eller avhåller sig från att ordna evenemang för att så långt som möjligt minska risken för smittspridning. Föreningar kan senarelägga sina stadgeenliga möten, i detta läge går verkligheten framom föreningens stadgar.