Föreningspost 7.3.2019

07.03.2019 kl. 11:32
Läs senaste föreningsposten här.
Hej! Ett rykande färskt exemplar av föreningsposten har landat i din inbox, och som alltid är den fullpackad med nyttig information som berör föreningslivet. Läs om SÖU:s nätverksträffar, den stora Talkodagen och annat som är på gång just nu.
 
Gör vårtalkot till en kul grej!

Lördagen den 25 maj ordnas för första gången den stora Talkodagen i föreningarna. Den stora Talkodagen är en rolig möjlighet för föreningen att locka ut talkoarbetare till lokalen för att med räfsan eller målarpenseln i handen bli en del av talkogemenskapen… och hjälpa till att få lokalen i skick inför sommaren. Den förening som uppvisar mest talkoglädje under dagen i sociala medier utses till vinnare och får en årsförbrukning av talkokaffe!

Det är enkelt att delta: Föreningen håller själv i trådarna för sitt talko, medan SÖU bjuder på kaffe och bullar till hela gänget. SÖU hjälper er med marknadsföringen lokalt. Läs mer och anmäl föreningen till den stora Talkodagen HÄR
 
Broschyr om jämställda föreningar lanseras 9.3
Välkommen till Övermalax UF och ta del av lanseringen av SÖU:s broschyr ”Jämställd förening”. Den lanseras på evenemanget ”Kvinnona ji rama!” i Solhem lördagen den 9 mars kl. 12-16. Bland annat Kristina Wicksell från den svenska organisationen Make Equal föreläser om hur man kan påbörja arbetet mot att bli en mer inkluderande förening (kl.15-16). Broschyren har postats åt alla medlemsföreningar tillsammans med annan info från förbundet.
 
Kurs: Ordna lokalt barnprogram i föreningen 
Vill ni starta upp eller utveckla barnaktiviteter i föreningen? Kom med på SÖU:s kostnadsfria kursdag ”Lokalt barnprogram” lördagen den 23 mars kl. 12-16 i Solf Uf. Under dagen får ni inspiration, konkreta verktyg och tips på hur ni ordnar barnverksamhet. Kursen riktar sig till alla som vill utveckla, starta upp och/eller leda barnaktiviteter. Programmet i sin helhet och anmälningsformulär hittas HÄR. Sista anmälningsdagen är 12.3.
 
Missa inte årets första ÖP 
I skrivande stund spottar tryckpressen förhoppningsvis ut 40 400 pinfärska exemplar av ÖP. De 28-sidorna är sprängfulla med reportage från föreningar, faktaartiklar, revybilder och inte minst en valgallup där riksdagskandidaterna får berätta om när de senast har jobbat på talko. ÖP delas ut på lördag, och finns fritt tillgänglig HÄR
 
Ta i bruk Desky i föreningen
Desky är föreningens eget digitala kontor på nätet och syftet är att underlätta förenings-administrationen. Genom Desky erbjuder SÖU flera nyttiga tjänster till medlemsföreningarna, bl.a. ett system för lagring av dokument, medlemsregister, kalender och meddelandefunktion. Det är även i Desky som föreningen ska lämnar in sin föreningsstatistik i vår. Alla föreningar behöver således ta i bruk Desky, och ni kan beställa era inloggningsuppgifter HÄR. På samma sida kan ni även läsa om alla funktioner som erbjuds i Desky. 
 
Vårens nätverksträffar
Är du ordförande eller kassör i en förening? Kom med på nätverksträff och lär känna andra som har samma position. Nätverksträffen för ordförande ordnas 13 mars och det finns ännu några platser kvar. Anna Bertills är kvällens gästföreläsare och hon pratar om ordförandes roll, förväntningar och ansvar samt hur man kan inspirera sina styrelser. Kassörsträffen ordnas 17 april och Jenny Nyman, SÖU:s egen expert på föreningsekonomi, föreläser om bland annat bidragsansökningar. Anmäl er till träffarna HÄR.
 
Nya avgifter vid anmälan om alkoholservering
Vid årsskiftet har avgiften för anmälan om servering på ett på förhand godkänt serveringsområdet ändrats vid Regionförvaltningsverket. Den tidigare avgiften var 95 euro per anmälan oberoende av antal evenemang som anmäldes samtidigt, numera är avgiften 95 euro per evenemang. Avgiften påverkar föreningar som utnyttjar cateringtillstånd för servering. Läs mer HÄR.
 
Tips från SÖU
  • Byter ni ut styrelsemedlemmar i vår? SÖU har uppgjort en modell på styrelsetestamente för att underlätta övergången. Ett styrelsetestamente innehåller viktig information som nedtecknas av en avgående styrelsemedlem med tanke på efterträdaren. Modellen kan laddas ner HÄR (under rubriken "föreningar och föreningshus”).
  • SÖU:s projekt Demokratidisco har utvecklat en enkel och rolig metod för att lära ut demokrati till barn från olika språkgrupper. Metodhandboken finns nu att få kostnadsfritt från SÖU:s kansli och kan även laddas ner HÄR.
 

Kom ihåg att följa med senaste nytt på hemsidan, instagram och facebook. Kontakt gärna oss på kansliet om ni har frågor!

 

Hälsningar,
SÖU:s personal

SÖU

Föreningspost 31.3.2020

Läs senaste föreningsposten här!

Renoveringsbidrag för föreningshus under undantagstiden

Coronavirusepidemin påverkar också utbetalningen av renoveringsbidrag för föreningshus. Hembygdsförbundet uppmanar understödsmottagarna att skicka in redovisningarna elektroniskt. 2020 års beslut om beviljande offentliggörs och skickas till sökandena i början av april.

Föreningsverksamhet och corona

Här samlar vi all vikitig information om hur coronaviruset påverkar föreningsverksamheten.

SÖU:s personal arbetar på distans

På grund av risken för spridning av coronavirus håller SÖU:s kansli stängt och personalen arbetar på distans. Ni når oss via telefon och mejl.

FSU rekommenderar uppehåll i all UF-verksamhet

FSU rekommenderar att alla organisationer inom UF-rörelsen under tiden fram till 31.5.2020 begränsar sin verksamhet eller avhåller sig från att ordna evenemang för att så långt som möjligt minska risken för smittspridning. Föreningar kan senarelägga sina stadgeenliga möten, i detta läge går verkligheten framom föreningens stadgar.