Föreningspost 8.1.2019

08.01.2019 kl. 14:54
Läs senaste föreningsposten här.
Hej! Efter att ha samlat energi under julledigheten är vi nu alla förhoppningsvis redo för en nystart. För med nytt år kommer ny verksamhet och just nu är det full rulle med föreläsningar, kurser, bidrag som kan sökas och mycket mer. Läs om vad som är aktuellt här nedan - och kom ihåg att sprida infon vidare till resten av styrelsen och medlemmarna!
 
Styrelsen 2019
Vid årsskiftet tillträdde SÖU:s styrelse 2019. I tur för att väljas om eller bytas ut var styrelsemedlemmarna för de jämna ringarna och skolungdomens representant. Den nya styrelsen finns presenterad HÄR. I samband med detta har även Frikortslistan uppdaterats.  
 
Föreläsningar om digital arkivering
Har ni koll på föreningens digitala protokoll och foton? Om inte har ni nu chansen att lära er vad man behöver tänka på vid förvaring av digitalt material. Projektet Klockars Online ordnar två öppna föreläsningar om digital arkivering med Lena Karhu från Svenska centralarkivet. Hon berättar om vilka filformat man bör använda, hur man ger dokumenten bra filnamn, organiserar dem och var man kan spara materialet. Projektledarna berättar också om olika typer av molntjänster, SÖU:s digitala arkiv och dokumentering av föreningshus med hjälp av 3D-fotografering som möjliggör en virtuell rundvandring i lokalen i likhet med Google Maps street view-funktion. Föreläsningarna ordnas måndag 14.1 kl. 19 vid Purmo Uf och tisdag 15.1 kl. 18 vid SÖU:s kansli i Vasa. Välkommen!
 
Desky lanseras i februari
Det nya nätbaserade verktyget som utvecklats för det finlandssvenska föreningsfältet tas stegvis i bruk av SÖU och medlemsföreningarna i början av året. En sammanfattning av Deskys funktioner finns att läsa HÄR och HÄR. I februari flyttas föreningarnas föreningsstatistik (tidigare rapportblanketten) över till Desky, och då kan man inte längre logga in i det gamla föreningsverktyget. Instruktioner för det nya verktyget Desky, samt inloggningsuppgifter, sänds ut till föreningarnas kontaktpersoner i ett senare skede. 
 
Samarbeta med din kommun!
Är din förening intresserad av att samarbeta med kommunen? Har ni någon gång funderat på ett samarbete, men inte tagit tag i saken? Eller väcktes ett intresse när du läste detta? Inom ramen för projektet Bygdegården kan vi hjälpa er med den första kontakten till kommunen. Ta kontakt med Nora (nora(at)sou.fi eller 040 180 5036) om ni är intresserade.
 
Kom på kurs!

Vårens två första kurser är inbokade. Kom gärna med förslag till cecilia(at)sou.fi om ni i föreningen har önskemål om andra kurser som SÖU borde ordna i vår.

Hygienpass-testtillfälle 12.2: Hygienpass krävs av personer som ansvarar för hantering och tillredning oförpackade och lättfördärvliga livsmedel vid t.ex. en soppdag eller matförsäljning. Kursen ordnas som självstudier med ett testtillfälle. Mer info HÄR.

Grundkurs i första hjälpen 16-17.2: Vid större publika evenemang bör det finnas en första hjälpen-kunnig person på plats, likaså ska det framkomma i er räddningsplan vem som är föreningens FHJ-ansvariga. SÖU erbjuder därför en grundkurs (16 h) för föreningsaktiva och andra intresserade. Mer info HÄR.  
 
Nätverksträffar för föreningsaktiva
I mars och april ordnar SÖU nätverksträffar för sekreterare (6.3), ordförande (13.3) och kassörer (17.4) i Vasa. Nätverksträffarna är ett utmärkt tillfälle att träffa andra som innehar samma uppgifter, att diskutera gemensamma frågor och ta del av relevant information. En gästföreläsare är inbjuden till varje nätverksträff. Träffarna är gratis med begränsat antal platser. Läs mer om nätverksträffarna och anmäl dig HÄR.
 
Pidroturneringen i full gång
Ringkvalen i SÖU:s årliga pidroturnering pågår som bäst i femte, sjätte och sjunde ringen. Pidrospelare i övriga ringar som vill tävla om en plats i finalen den 9 mars ska höra av sig till ringens kontaktperson för närmare information. Resultaten från ringkvalen uppdateras kontinuerligt på sou.fi, och där finns även kontaktuppgifter och information om turneringen.
 
Bidrag att söka
Under våren har flera fonder och stiftelser ansökningstid för bidrag som kan sökas av föreningar. Se hela listan HÄR. Ifall ni i föreningen behöver hjälp eller allmänna råd gällande bidragsansökningar får ni gärna vända er till SÖU.
 
Tipsa ÖP!
Årets första ÖP utkommer lördagen den 9 mars. Sitter du inne på tips på vad vi ska skriva om så ska du höra av dig till caroline(at)sou.fi. Tidigare årgångar av ÖP finns tillgängliga HÄR.
 
Teaterstatistik för verksamhetsåret 2018
Varje år samlar FSU in teaterstatistik för de pjäser och revyer som spelades under föregående verksamhetsår. Det är nu dags att lämna in teaterstatistiken för år 2018. HÄR lämnar ni in statistiken senast 1.2.2019. 
 
Inkomstregistret trädde i kraft 1.1.2019

Från och med första januari ska utbetalda löner, naturaförmåner, arvoden, arbetsersättningar samt skattefria och skattepliktiga kostnadsersättningar anmälas till Inkomstregistret inom fem kalenderdagar efter utbetalningen. Naturaförmåner (hit hör bland annat eventuella förmåner riktade till vaktmästare vid föreningshus) som inte betalats ut i pengar ska anmälas månadsvis till Inkomstregistret senast den femte kalenderdagen i månaden därpå. 

Om man använder Skatteverkets eget löneräkningsprogram palkka.fi sköts anmälningarna till Inkomstregistret automatiskt. Anmälan till Inkomstregistret ska göras elektroniskt, endast i undantagsfall godkänns en pappersversion. Är löneutbetalningarna få per år är det smidigast att manuellt mata in uppgifterna i Inkomstregistrets e-tjänst. Den som har namnteckningsrätt i föreningen kan logga in i e-tjänsten med exempelvis personliga bankkoder eller mobilcertifikat. Mer info hittas på inkomstregistret.fi.
 
Besök gärna vår hemsida med jämna mellanrum och följ oss på Facebook och Instagram (@sou.fi) för att ta del av den senaste informationen från förbundet.  
 
Vintriga hälsningar,
SÖU:s personal
SÖU

Revysäsongen är här

Äntligen drar revysäsongen igång. Passa på och besök någon av de föreningar som spelar revy 2019.

Desky är här!

Det nya digitala kontor som SÖU tillhandahåller sina föreningar är på slutrakan. Desky fungerar som föreningarnas eget arbetsbord som underlättar föreningsadministration.

Föreningspost 15.2.2019

Läs senaste föreningsposten från SÖU.

Resultatblock till salu

Nu finns SÖU:s efterfrågade resultatblock för pidrospel äntligen till salu.

Vårens nätverksträffar

Är du ordförande, sekreterare eller kassör i din förening? Kom med på SÖU:s nätverksträffar.

Nyheter

Revysäsongen är här

Äntligen drar revysäsongen igång. Passa på och besök någon av de föreningar som spelar revy 2019.

Desky är här!

Det nya digitala kontor som SÖU tillhandahåller sina föreningar är på slutrakan. Desky fungerar som föreningarnas eget arbetsbord som underlättar föreningsadministration.

Föreningspost 15.2.2019

Läs senaste föreningsposten från SÖU.

Resultatblock till salu

Nu finns SÖU:s efterfrågade resultatblock för pidrospel äntligen till salu.

Vårens nätverksträffar

Är du ordförande, sekreterare eller kassör i din förening? Kom med på SÖU:s nätverksträffar.