Föreningspost 22.11.2018

22.11.2018 kl. 14:56
Läs senaste föreningsposten här.
Hej! Julen börjar så smått krypa närmare, och på SÖU värmde vi den första glöggen häromdagen. I föreningarna har ni säkert även en hel del roligt julprogram på gång, så kom gärna ihåg att tipsa ÖP. Vi hoppas också att så många av er som möjligt har vägarna förbi på SÖU:s årliga julglögg den 12 december. Läs mer om detta och annat aktuellt i den senaste föreningsposten. 
 
Välkommen på julglögg
SÖU:s traditionella julglögg ordnas onsdagen den 12 december. Alla föreningsaktiva är varmt välkomna in till kansliet på glögg, jultårtor och stämningsfull julmusik mellan klockan 14 och 17.30. Adressen är Handelsesplanaden 10 D, 65100 Vasa (ingång från gårdsidan). Välkommen!
 
Föreningarnas julevenemang i ÖP
Precis som tidigare år publiceras en lista över föreningarnas julevenemang i ÖP. För att vara säkra på att också ert evenemang syns i tidningen ska ni skicka in en kort infotext till cecilia(at)sou.fi senast på söndag 25.11. Nästa nummer av ÖP utkommer lagom till lillajul. 
 
Visa föreningens arkivmaterial på webben
Alla medlemsföreningar erbjuds nu möjligheten att visa upp delar av sitt arkivmaterial i SÖU:s välbesökta webbarkiv. Det digitala arkivet är ett enkelt sätt att tillgängliggöra dolda arkivskatter för allmänheten. I webbarkivet kan föreningen publicera information om arkivhandlingar som foton och dokument och även ladda upp en digital bild av materialet. Föreningar som vill testa det digitala arkivet får mer information och handledning genom att kontakta projektledare Malin Andtbacka (malin@sou.fi eller tel. 0401431012). Det finns även möjlighet att låna en skanner för digitalisering och köpa arkivmappar via projektet.
 
Vårens kurser
Vårens kurser har börjat publiceras på hemsidan. För tillfället finns två kurser inbokade, och fler är på kommande såsom nätverksträffar för ordförande och föreningssekreterare. 
Grundkurs i första hjälpen: När man minst anar det kan olyckan vara framme, då är det viktigt att som förening ha första hjälpen-kompetens tillgängligt. SÖU erbjuder nu en grundkurs i första hjälpen. Grundkursen omfattar 16 timmar och ordnas lördag och söndag 16-17.2  i Vasa. Läs mer HÄR.
Kurs i hygienpass: SÖU ordnar en kurs i hygienpass 12.2 i Vasa. Kursen ordnas i form av självstudier och ett testtillfälle. Hygienpass krävs av personer som ansvarar för hantering och tillredning av förpackade och lättskämda livsmedel, t.ex. vid en soppdag eller matförsäljning. Läs mer HÄR
 
Desky lanseras för föreningarna
Efter årsskiftet lanseras ett nytt nätbaserat verktyg för SÖU:s medlemsföreningar. Desky fungerar som föreningarnas eget arbetsbord som ska underlätta föreningsadministration. Desky innehåller till att börja med funktioner såsom medlemsregister, dokumenthantering, ett internt meddelandesystem och rapportblanketten. Funktionerna som erbjuds i Desky innehåller smarta lösningar och är lätta att hantera, t.ex. är medlemsregistret utformat så att det går att göra olika sorteringar av medlemmar för att få fram listor bland annat för utskick eller för att skapa fakturor. Desky är även sammankopplat med föreningens egen hemsida. Mer information om systemet och hur ni tar i bruk det i den egna föreningen kommer efter årsskiftet. 
 
Kulturfondens novemberansökan
Under novembermånad kan föreningar  ansöka om verksamhetsbidrag från Svenska Kulturfonden. Verksamhetsbidrag kan beviljas för kontinuerlig verksamhet inom kultur, utbildning eller föreningsliv och medborgaraktiviteter. Även bidrag för specialprojekt kan sökas. Mer information finns på www.kulturfonden.fi. Ta gärna kontakt med SÖU om ni behöver hjälp med er ansökan. 
 
Ta gärna kontakt med oss på kansliet ifall ni har frågor gällande såväl stort som smått - våra kontaktuppgifter finns HÄR!
 
Vänliga hälsningar,

SÖU

SÖU

Teaterstatistik för 2019

Spelade er förening en revy, fars, spex, sommarteater eller någon annan teater under 2019? Då är det dags att lämna in teaterstatistiken till FSU.

Föreningspost 17.1.2020

Läs senaste föreningsposten här!

Kurs i kulturpaketering

Har ni bra evenemang, men tycker att publiken lyser med sin frånvaro? Då ska ni anmäla er till SFV:s kurs om kulturpaketering som hålls lördagen den 18.1 i Vasa. 

Jämlikhets- och miljöpolicy

Under senaste styrelsemöte godkändes en jämlikhets- och miljöpolicy för SÖU. Läs mer om dem här.

Nätverksträffar om sociala medier

Lär dig enkla knep för att underlätta användningen av sociala medier i din förening. SÖU ordnar två tillfällen i Petalax och Kärklax.