Föreningspost 25.10.2018

25.10.2018 kl. 13:38
Läs senaste föreningsposten här.
Hej! Den senaste upplagan av föreningsposten har landat i din inkorg. Läs om vad som är på gång just nu inom förbundet och annan information som det är bra att hålla koll på. Sprid gärna informationen vidare till andra föreningsaktiva!
 
Nätverksträffar för nyckelpersoner
Sitter du på en nyckelpost i föreningen? Skulle du vilja träffa andra föreningsaktiva som innehar samma uppgifter? Under det inkommande året kommer SÖU att ordna nätverksträffar för medlemsföreningarnas ordförande, kassörer och sekreterare. 
 
Den första nätverksträffen ordnas den 21 november klockan 18–20 i Vasa och riktar sig till föreningskassörer. På nätverksträffen ges nya och erfarna föreningskassörer möjlighet att nätverka med varandra och diskutera gemensamma frågor, samt ta del av en gästföreläsning. Mer information om träffen, samt anmälningsformulär, finns HÄR. Nätverksträffarna har efterlysts från fältet och de ordnas inom ramen för det Aktion Österbotten-finansierade projektet Bygdegården. 
 
Arkivhjälp
Projektet Klockars Online lär ut grunderna i arkivering och ger handledning i hur man ordnar allt från gamla protokoll till digitala foton. Vill ni ha hjälp med att få ordning på föreningsarkivet? Kontakta då projektledare Malin via malin(at)sou.fi eller tel. 040 1431 012. Det finns även möjlighet att låna en skanner för digitalisering och köpa arkivmappar för förvaring. 
 
Bygdegården informerar
Inom Bygdegården finns för tillfället fyra olika arbetsgrupper. Jämställd Förening är arbetsgruppen som funderar på jämställdhet inom föreningslivet. Framtidsgruppen diskuterar verksamhetsutveckling och medlemmarna består av föreningar som finns i byar där stor del av servicen lagts ner. Kommungruppen fokuserar på att föreningar startar upp samarbeten med sin kommun. Traditionsgruppen planerar ett evenemang som ska gå att tillämpa på de flesta ställen runtomkring i Österbotten. Om du är intresserad av att delta i någon av dessa, kan du gå in och kika på SÖU:s hemsida eller kontakta Nora på nora(at)sou.fi eller tel. 040 1805 036 för mera information.
 
SÖU:s traditionella julglögg
Även om det ännu är ett tag kvar till jul, har SÖU redan bokat in sin traditionella julglögg. Onsdagen den 12.12 mellan kl. 14 och 17.30 bjuder vi på glögg och julstjärnor på kansliet (Handelsesplanaden 10 D, 65100 Vasa). Skriv in datumet i kalendern redan nu!
 
Pidrospelare – titta hit!
Måndagen den 29 oktober är det äntligen dags för Pidro VM. Turneringen äger rum i Kvevlax Uf och anmälningar tas emot från klockan 17.30 och spelet inleds vid 18. Som vanligt är det tvåpersonerslag som gäller. Alla lag spelar tre omgångar, och därefter gör de åtta bästa lagen upp om vinsten i cupspel. Turneringen är öppen för alla och fina priser utlovas. Deltagaravgiften är 10 euro per lag. För mer information kontakta Jan Svanlund på telefonnummer 050 0260629.
 
Kulturfondens novemberansökan
Under novembermånad kan föreningar  ansöka om verksamhetsbidrag från Svenska Kulturfonden. Verksamhetsbidrag kan beviljas för kontinuerlig verksamhet inom kultur, utbildning eller föreningsliv och medborgaraktiviteter. Även bidrag för specialprojekt kan sökas. Mer information finns på www.kulturfonden.fi
 
Produktionsstöd för teaterföreningar
Precis som tidigare år kan amatörteatergrupper inom UF-rörelsen ansöka om produktionsstöd från FSU för höst- och vinterpjäser som uppförs under tiden 1.9.2018-28.2.2019. Sista ansökningsdagen är 5.11. För att ansöka om bidragen bör föreningen ha lämnat in förra årets teaterstatistik. Mer info om ansökningen finns HÄR.
 
Det nya inkomstregistret införs 1.1.2019
Inkomstregistret är en nationell elektronisk databas över arbetstagares inkomstuppgifter. Företag, föreningar, stiftelser och övriga som betalar ut lön skall från och med första januari 2019 anmäla löneuppgifter till Inkomstregistret inom fem kalenderdagar efter att lönen betalats ut.  Inkomstregistret ersätter årsanmälningar över löner och förmåner som tidigare lämnats in till Skatteförvaltningen, arbetspensionanstalter, arbetslöshetsförsäkringsfonden och arbetsolycksfallsförsäkringsbolag. Till Inkomstregistret skall man anmäla löner som betalats ut, naturaförmåner, arvoden och arbetsersättningar. Man skall också anmäla skattefria och skattepliktiga kostnadsersättningar (bland annat kilometerersättningar räknas hit). Mer info hittas på inkomstregistret.fi
 

Kom ihåg att följa med senaste nytt på hemsidan, instagram och facebook. Kontakt gärna oss på kansliet om ni har frågor!

 
Hälsningar,
SÖU:s personal

 

SÖU

Teaterstatistik för 2019

Spelade er förening en revy, fars, spex, sommarteater eller någon annan teater under 2019? Då är det dags att lämna in teaterstatistiken till FSU.

Föreningspost 17.1.2020

Läs senaste föreningsposten här!

Kurs i kulturpaketering

Har ni bra evenemang, men tycker att publiken lyser med sin frånvaro? Då ska ni anmäla er till SFV:s kurs om kulturpaketering som hålls lördagen den 18.1 i Vasa. 

Jämlikhets- och miljöpolicy

Under senaste styrelsemöte godkändes en jämlikhets- och miljöpolicy för SÖU. Läs mer om dem här.

Nätverksträffar om sociala medier

Lär dig enkla knep för att underlätta användningen av sociala medier i din förening. SÖU ordnar två tillfällen i Petalax och Kärklax.