Föreningspost 14.8.2018

14.09.2018 kl. 12:57
Läs senaste föreningsposten från SÖU.
Hej! Hösten är nu här med besked. Krispig luft, löv som färgas gula, en fullspäckad kalender och inte minst Johannesgalan som är runt hörnet är alla tydliga hösttecken. Förutom årets största föreningsfest kan vi nu äntligen presentera den efterfrågade workshopdagen ÅPSCEN, datum för höstens föreningsträffar och mycket annat roligt som är på gång under den närmaste tiden. Hoppas vi ses ute i svängarna!
 
Johannesgalan 2018
Årets mest efterlängtade föreningsfest närmar sig med stormsteg! Lördagen den 6 oktober smäller Johannesgalan 2018 av i Wassor Uf i Korsholm. Eftersom festens tema är jakt kan du strunta i fracken och balklänningen, och istället gå ut i lidret och leta fram din bästa jägarutstyrsel. Priset för gala och middag är 35 euro. Innan festligheterna börjar hålls förbundets höstmöte i Kuni-Vassor skola. Busstransport ordnas till höstmötet och galan. Anmäl dig och dina föreningsvänner till galan senast nu på söndag 16.9.
 
Höstmöte och motioner
Förbundets höstmöte hålls lördagen den 6 oktober klockan 17.15 i Kuni-Vassor skola i Korsholm (Kunivägen 19, 66580 Kuni). På höstmötet behandlas de i förbundets stadgar § 8 nämnda ärenden. Motioner till höstmötet kan lämnas in till förbundet fram till 21.9. Motioner kan skickas med post till vårt kansli (poststämpel gäller) eller per e-post till kansli(at)sou.fi. Möteshandlingar och övrig information publiceras på hemsidan
 
Vem vinner årets Johannespris?
Finalisterna till årets Johannespris offentliggörs nästa vecka på webben och i ÖP som utkommer 30 september. Vem som vinner är det sedan upp till SÖU:s medlemsföreningars styrelser och en expertjury att bestämma. Mer information sänds ut till föreningarnas kontaktpersoner nästa vecka samt publiceras i SÖU:s alla kanaler - höll ögonen öppna! 
 
ÅPSCEN- en workshopdag för revy- och teaterfolk

Hur fejkar man ett trovärdigt slagsmål på scenen? Hur fixar man en bra grundsminkning som tål strålkastarljuset? Är du nyfiken på hur man skriver manus eller sketcher för scenen? Hur får man en kuliss att med enkla medel se äkta ut? 

Det här är bara ett axplock av allt som erbjuds under ÅPSCEN - en workshopdag för revy- och teaterfolk som ordnar lördagen den 27 oktober i Vörå Uf. Det blir en fullspäckad dag i teaterns tecken där du får välja mellan nio olika workshoppar som riktar sig till både er som tycker om att stå på scenen och ni som arbetar i kulisserna. På programmet står bland annat röstträning, stunts, ljud och ljus, marknadsföring, upphovsrätt ur ett teaterperspektiv och manus & dramaturgi. Även Svenska Kulturfonden kommer att vara på plats och diskutera kring finansiering av teaterproduktioner. Bekanta dig med programmet och läs mer om de olika workshopparna HÄR. Deltagaravgiften är 50 euro per person (inklusive lunch och kaffe). Anmäl dig HÄR senast 10.10. 
 
Höstens föreningsträffar

Välkommen med på någon av höstens fyra föreningsträffar. Kom och drick en kopp kaffe, lyssna på vad som för tillfället är aktuellt ur ett föreningsperspektiv och träffa andra föreningsaktiva. I år ordnas träffarna i de jämna ringarna och är öppna för alla intresserade oberoende av ringtillhörighet. Anmäl gärna ditt deltagande till cecilia(at)sou.fi senast två dagar innan träffen. 

  • Tisdag 18.9 kl. 18 i Ytteresse Uf
  • Torsdag 20.9 kl. 18 i Kimo Uf
  • Tisdag 25.9 kl. 18 i Tjöck-Påskmark Uf
  • Onsdag 26.9 kl. 18 i Övermalax Uf

 

Är din förening intresserad av att samarbeta med kommunen?
Bygdegården skede 3 söker föreningar till en ny arbetsgrupp som fokuserar på samarbete mellan föreningar och kommunen. I och med aktuella och kommande kommunfusioner behövs nya och kompletterande organ för påverkan och inflytande i byarna. Tanken med denna grupp är att man ska komma fram till hur resurserna lokalt ska räcka till åt tredje sektorn samt samarbete och påverkningsmöjligheter. Målet för denna grupp är att föreningar och kommuner ska samarbeta i större utsträckning. Ta kontakt med projektledaren Nora (nora(at)sou.fi eller 0401805036) för mer information.
 
Nätverksträff för föreningskassörer
Är det du som har ansvaret för föreningens kassa? Är du nybliven kassör i din förening eller har du kanske innehaft posten i många år? Oberoende är du välkommen med på SÖU:s första nätverksträff för föreningskassörer! Tillfället är kostnadsfritt och äger rum den 21 november kl 18–20 på SÖU:s kansli i Vasa. Under kvällen får vi lyssna till en gästföreläsare, diskutera gemensamma frågor samt nätverka med varandra. Läs mer och anmäl dig HÄR
 
Dags att renovera lokalen?
För föreningar som går i renoveringstankar lönar det sig nu att skriva ihop en ansökan till Finlands Hembygdsförbund som utlyser understöd för renovering av föreningshus. Sista ansökningsdagen är 30 september. Mer information om ansökningen finns HÄR. Ta gärna kontakt med SÖU om ni vill ha hjälp med er ansökan. 
 
Pidroturneringen kör i gång
Säsongen 2017–2018 var det Petalax Uf som var vinnarna i SÖU:s stora årliga pidroturnering. Nu är det fritt fram för andra lag att utmana om segern! Lagen ska bestå av sex spelare, och flera lag från samma förening kan delta. Turneringen inleds med ringkval och de mest framgångsrika lagen tar sig vidare till finalen som avgörs på Vasa Bridgeklubb lördagen den 9 mars. Mer info om turneringen, regler och kontaktpersoner finns HÄR.
 
Prova på stand up
Lördagen den 20 oktober erbjuder Kvarkenhumor tillsammans med SÖU en heldagsworkshop i stand up på The Doo-Bop club i Vasa. Inga förkunskaper krävs, utan kursen är till för alla som vill bli bekvämare inför att tala offentligt, är nyfikna på stand up eller i hemlighet alltid drömt om att bli komiker. Kursdragare är Umeå-komikerna Tora Larsson och Elvira Lander. Kursen är kostnadsfri och du anmäler dig HÄR.
 
Aktuella bidrag att söka
Under september månad har flera stiftelser och fonder ansökningsperiod. SÖU har sammanställt en lista som ni hittar HÄR. I början på oktober hålls gemensamma infotillfällen om projektfinansiering arrangerade av Aktion Österbotten, Bildningsalliansen, KulturÖsterbotten, Svenska folkskolans vänner och Svenska kulturfonden.
 
Kom ihåg att besöka vår hemsida med jämna mellanrum och följ oss gärna på Facebook och Instagram (@sou.fi) för att ta del av den senaste informationen. Sprid även gärna informationen vidare till andra föreningsaktiva!
 
Höstiga hälsningar
SÖU:s personal
SÖU

Grundkurs för ordningsvakter i Purmo

I början av nästa år ordnas en grundkurs för ordningsvakter i norra Österbotten. Kursen hålls under tre helger i januari och februari i Purmo UF mellan 18.1 och 2.2.

Seminarium om bidrag för föreningshusrenovering

Går ni i renoveringstankar och vill veta mer om vilka möjligheter det finns till bidrag? Då ska ni delta i Svenska kulturfondens seminarium om renoveringsbidrag för föreningshus tisdagen den 21 januari i Helsingfors eller följa livestreamen.

Kansliet julstängt

SÖU:s kansli i Vasa håller stängt från 23.12-6.1. Vi önskar samtidigt alla medlemsföreningar, samarbetspartners och finansiärer en god jul och ett gott nytt år!

SÖU:s pidrokryssning

Häng med på SÖU:s första pidrokryssning till havs. Turneringen äger rum lördagen den 4 april på Wasaline.

ÖP:s läsarundersökning

Hjälp oss att göra vår tidning ännu bättre! Ge feedback på texter, bilder och layout och tävla samtidigt om ett presentkort från Netticket.