Hej! Sportlovet är redan förbi och årets första ÖP har landat i postlådan. Mars månads föreningspost är fylld med info om kurser, träffar och bidrag som föreningsaktiva kan ha nytta av. Läs om vårens föreningsträffar, en kurs som hur man skriver föreningens historik, ett nytt renoveringsbidrag och mycket mer.
Amatörteaterträff 9.3
Nu på torsdag 9 mars ordnar FSU och landskapsförbunden en digital träff för amatörteateraktiva med administrativa uppgifter. Träffen hålls via Zoom kl. 16.30 och under tillfället får deltagarna viktig information gällande bland annat ny lagstiftning, kompetensmärken och sommarteaterappen. Anmäl dig senast 7 mars här.
Repetitionskurs för ordningsvakter 25.3
Behöver du uppdatera ordningsvaktskortet inför sommarens evenemang? Välkommen med på vår repetitionskurs för ordningsvakter vid Fagerö folkpark lördagen den 25 mars kl. 10–18. Kursen består av 8 lektioner teori (à 45 min) och dagen innehåller tid för kaffe- och lunchpauser. Läs mer om kursen och anmäl dig senast 19.3 på vår hemsida.
Lär dig skriva föreningens historik
Många föreningar står inför ett jubileum och funderar på att skriva en historik över verksamheten. Men var ska man börja och hur går man till väga? Kom med på en digital kurs under fyra tillfällen om hur man skriver föreningens historik 28.3, 30.3, 11.4 och 13.4 kl. 18.30. Du kan välja att delta i alla tillfällen eller bara de som intresserar dig. Under kursen får du ta del av hur man går från text till bok och vad du bör tänka på när det gäller källhänvisningar, bildrättigheter, intervjuteknik och bidragsansökan. Läs mer om programmet och anmäl dig senast 21 mars här.
Vårens föreningsträffar
Under våren bjuder SÖU in till föreningsträffar på flera platser i Österbotten. Kom och träffa andra föreningsaktiva i närområdet över en kopp kaffe. SÖU berättar om aktuella kurser, projekt och bidrag och svarar på era frågor om föreningsverksamhet. Ingen förhandsanmälan behövs.
Var & när?
- Pedersöre UF måndag 13.3 kl. 18.
- Norrnäs UF onsdag 15.3 kl. 18.30.
- Petalax UF måndag 20.3 kl. 18.
- Kimo UF torsdag 23.3 kl. 18.30.
- Härkmeri UF måndag 27.3 kl. 18.
Aktuella bidrag
Ny månad och nya bidrag att söka! I mars är det ansöknings för flera kommuners verksamhetsbidrag för föreningar och många stiftelser har ansökningstid för bidrag för kulturverksamhet. Länkar till vårens aktuella bidrag hittas här.
-
Energibidrag från Finlands hembygdsförbund för kostnader till följd av ökade energipriser under perioden 1.10.2022–30.4.2023. Ansök senast 11.4.
- Waldemar von Frenckells stiftelse – kulturella gärningar och socialt inriktad verksamhet.
- William Thurings stiftelse – bidrag till allmännyttiga ändamål bl.a. barn- och ungdomsverksamhet, hembygdsverksamhet,teater och musik.
- Stiftelsen Emilie och Rudolf Gesellius fond – befrämjar kulturella strävanden.
- FSU – produktions- och marknadsföringsstöd för amatörteatrar.
- Staden Jakobstad – verksamhetsbidrag.
- Vörå kommun – verksamhetsbidrag, drifts/hyresbidrag, bidrag för skötsel av skidspår.
- Korsholms kommun – verksamhetsbidrag, driftsbidrag, projektbidrag, skötselbidrag för skidspår och rinkar.
- Närpes stad – verksamhetsbidrag, projektbidrag.
- Kristinestad – ungdomsverksamhet och kulturverksamhet.
Infotillfällen om renoveringsbidrag
Svenska kulturfondens bidrag för renovering av föreningshus utvecklas i år med ett nytt stöd för energieffektiverande åtgärder och klimatsmarta energilösningar. Dessutom höjs det maximala beloppet som kan sökas för renoveringsåtgärder till 15 000 euro/ansökan. Ansökningstiden är som tidigare i april och september. Mer info om Kulturfondens renoveringsbidrag presenteras under två digitala zoomträffar 29.3 kl. 17–18 och 3.4 kl. 17–18. Anmäl dig här.
Dags att lämna in föreningsstatistiken
Nu är det igen den tiden på året då det är dags för alla SÖU:s medlemsföreningar att lämna in föreningsstatistiken över föregående verksamhetsår (2022). Varje förening ska logga in i det digitala kontoret Desky för att rapportera antal medlemmar och verksamhet under det senaste året, samt uppdatera föreningens styrelse och kontaktperson. Instruktioner för hur man lämnar in föreningsstatistiken finns här.
Vänföreningsverksamhet
Alla behöver en kompis, även föreningar. De problem eller utmaningar som en förening brottas med har ofta någon annan redan löst. Därför börjar vi nu med vänföreningsverksamhet. Tanken är att SÖU fungerar som en kontaktskapande länk mellan föreningar. När en förening tar kontakt med oss gällande ett utvecklingsbehov, sonderar vi fältet efter en kompletterande förening som kan bidra till att lösa problematiken på något vis.
Det kan handla om att para ihop en ny och ung styrelse med en gammal för att få erfarenhet, eller kanske man funderar på något konkret och praktiskt som att byta uppvärmningssystem? Då är vår uppgift att hitta en förening som redan gjort något motsvarande och vill dela med sig av sin erfarenhet. Ett annat möjligt scenario är att två föreningar har ett gemensamt utvecklingsbehov och istället för att fundera på det på var sitt håll får man göra det tillsammans. Ta kontakt med någon i personalen så diskuterar vi sakfrågan och börjar söka efter en lämplig part bland våra 131 medlemsföreningar.
Hur engagerar man unga i föreningen?
SÖU:s projekt ”Unga har ordet” har nyligen avslutats med publiceringen av en handbok med tips om hur man engagerar (unga) medlemmar i föreningens verksamhet. Handboken delas ut under vårens föreningsträffar men du kan redan nu bläddra i den digitala versionen här.
SÖU:s vårmöte 25.4
SÖU:s medlemsföreningar kallas till förbundets vårmöte tisdagen den 25 april klockan 18. Mötet hålls elektroniskt och stadgeenliga ärenden behandlas. Möteshandlingar, anmälan och övrig info publiceras på hemsidan. I samband med vårmötet informerar Sonja Ollas-Airinen från Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne om möjligheten att söka bidrag för barn- och ungdomsverksamhet.
Behöver ni hjälp med bidragsansökningar, uppdatering av hemsidan, tillståndsansökan eller något annat föreningsrelaterat? Tveka inte att ta kontakt.
Hälsningar,
SÖU:s personal