Hej och ett gott nytt föreningsår! Vid årskiftet är det många föreningar som byter styrelsemedlemmar och inleder ett nytt verksamhetsår, därför listar vi i denna föreningspost några saker som hjälper er att komma igång på bästa sätt. SÖU:s styrelse har fått sex nya styrelsemedlemmar och du hittar kontaktuppgifter till hela styrelsen här. Just nu planeras vårens kurser men du kan redan nu anmäla dig till vår grundkurs för ordningsvakter, kurser i första hjälpen, hygienpass och serveringspass, en workshop om sociala media och en energikväll.
Tips inför det nya verksamhetsåret
- Uppdatera föreningens styrelse och kontaktperson i SÖU:s digitala kontor Desky.
- Beställ föreningsposten direkt till de nya styrelsemedlemmarnas egna e-postadresser.
- Använd styrelsetestamente för att underlätta övergången av uppdrag i föreningen. Ladda ner SÖU:s modell för styrelsetestamente från vår lista över nyttiga mallar, manualer och länkar.
- Bekanta er med några inspelade kurser för föreningsaktiva:
- Testa ett verktyg för föreningsutveckling för att utveckla t.ex. föreningens strategi, struktur och ansvarsfördelning, verksamhetsplan, medlemsrekrytering eller intern och extern kommunikation.
Grundkurs för ordningsvakter i Purmo
Vill du utbilda dig till ordningsvakt och ha möjlighet att jobba för både föreningar, barer och evenemangsarrangörer? Kom med på vår grundkurs för ordningsvakter vid Lillby UF i Purmo med start 25 februari. Läs mer om kursen och anmäl dig på vår hemsida.
Kurser för hygienpass, serveringspass och första hjälpen
Under våren ordnar Edunova, Optima, arbetar-, vuxen- och medborgarinstituten i Österbotten många kurser på flera orter som föreningsaktiva kan ha nytta. Se hela listan över aktuella kurser för hygienpass, serveringspass och första hjälpen på vår hemsida.
Aktuella bidrag
- KulturÖsterbotten ger projektbidrag till registrerade samfund, organisationer och föreningar för regionala projekt. Läs mer om projektbidraget här och ansök inom januari.
- Vasa stad - Föreningar i Vasa kan ansöka om verksamhetsbidrag för etablerad och fortlöpande verksamhet. Läs mer om bidraget här och ansök inom januari.
Flera fonder och stiftelser har fortlöpande ansökningstid. Se hela lista med aktuella bidrag här.
Digitalt infotillfälle om FredagsHUBBEN 18.1
Vill ni bjuda ut föreningshuset till distansjobbare? FredagsHUBBEN är ett koncept för att samla distansjobbare till en gemenskap i en pop-up-hub, där var och en jobbar med sitt under tyst samvaro och sedan får umgås och nätverka under gemensamma lunch- och kaffepauser. Konceptet utvecklas, testas och förankras av projektet Hållbart distansarbete vid yrkeshögskolorna Centria och Novia. Nu har er förening chans att kopiera konceptet! Välkommen med på ett infotillfälle online onsdagen den 18.1.2023 kl. 18–19. Läs mer om tillfället och anmäl dig här.
Öka föreningens synlighet 25.1 i Vasa
Kom med på en inspirerande föreningsworkshop där du får lära dig hur du kan jobba med din förenings sociala medier för att skapa engagemang och intresse för föreningen. Tillfället är kostnadsfritt och riktar sig till styrelsemedlemmar, föreningsfunktionärer och föreningsentusiaster, fler från samma förening får gärna delta. Workshopen hålls den 25 januari kl. 18–20.30 i Österbottens föreningars lokaler i Vasa på Korsholmsesplanaden 44, andra våningen. Tillfället ordnas av projektet Ung i Förening och du kan anmäla dig senast 19.1 här.
Digital inspirationsvecka
Om du inte har möjlighet att delta i workshopen i Vasa kan du istället ta del av en digital inspirationsvecka för sociala media och kommunikation via epost under vecka fyra. Läs mer inspirationsveckan och anmäl dig här.
Hybrid energikväll 1.2
Projektet Våga Växa Österbotten bjuder in till en kostnadsfri energikväll som man kan delta i både på plats vid YA i Vasa och digitalt 1 februari. Kvällen riktar sig i första hand till företag, men även föreningar kan ha nytta av informationen. Målet är att ge en inblick i olika energilösningar, optimering av byggnader, och ge information om nya stöd- och bidragsmöjligheter. Före tillfället finns det också möjlighet att få en guidning i Teknikhuset vid YA. Läs mer om programmet och anmäl dig här.
Påverka vårens kurser
Just nu planeras vårens kurser vid SÖU och du har möjlighet att påverka utbudet. SÖU planera kurser utgående från medlemmarnas önskemål och vi kan hålla kurser både fysiskt och digitalt för minst sju deltagare. Svara på vår korta enkät för att påverka vilka kurser som ordnas och var.
Nominera årets by 2023
Aktion Österbotten utser årligen Årets by i Österbotten i samråd med Österbottens förbund. Målet är att finna aktiva byar, framgångsrik byaverksamhet och få goda exempel på byarnas verksamhet. År 2022 blev Skaftung utsedd till årets by i Österbotten, bland annat tack vare ungdomsföreningens fina arbete. Vilken by får utmärkelsen Årets by 2023? Nu kan ni nominera er egen by via detta formulär.
Dags att lämna in teaterstatistiken
Alla svenskspråkiga amatörteatrar som spelat någon föreställning under fjolåret ombeds fylla i FSU:s teaterstatistik. Om ni lämnar in statistiken har ni också möjlighet att ansöka om bidrag för era produktioner från FSU. Teaterstatistiken samlas in och sammanförs sedan med de finskspråkiga organisationernas uppgifter och bildar tillsammans Finlands officiella statistik. Sista inlämningsdatum är 1.2 och formuläret finns här.
Tipsa ÖP och puffa för sportlovsevenemang
Årets första nummer av ÖP delas ut lördagen den 25 februari. Känner du någon intressant föreningsmänniska eller roligt evenemang som du vill att vi skriver om? Skicka dina tips till caroline@sou.fi. Tidningen kommer ut lagom till sportlovet och det är ett perfekt tillfälle att marknadsföra föreningens evenemang. Skicka info om era föreningsevenemang till malin@sou.fi senast 19 februari för att få en gratis puff i tidningen eller kontakta Jonny vid CJ-center på tfn 0500924528 för att köpa en annons.
Behöver ni hjälp med bidragsansökningar, uppdatering av hemsidan, tillståndsansökan eller något annat föreningsrelaterat? Tveka inte att ta kontakt.
Hälsningar,
SÖU:s personal