Föreningspost 10.11.2022

10.11.2022 kl. 14:19
Läs senaste föreningsposten här!

Hej! Vi är redan i november och det betyder att det är dags att börja fundera på årets bidragsansökan till Kulturfonden. Det är inte heller långt till december och nu det finns möjlighet att få synlighet för era julevenemang i både nästa nummer av ÖP och det landsomfattande evenemanget Öppna julbyar. Vi går mot kallare tider och många föreningar oroar sig nu för vinterns uppvärmningskostnader. Läs om hur vi arbetar med det och mycket annat i denna månads föreningspost!

Föreningshusens driftskostnader
Är ni oroliga för föreningshusets driftskostnader i vinter? SÖU diskuterar regelbundet med myndigheter och finansiärer för att underlätta föreningarnas situation men för det behövs konkret fakta och statistik. Alla SÖU:s medlemsföreningar som inte redan har svarat på enkäten om föreningshusens driftskostnader uppmanas göra det så snart som möjligt. Varje svar är viktigt! Svara på enkäten här.

Föreningen på Wikipedia 15.11 & 29.11
Vad hittar man om man googlar din förening? Ger sökresultaten rätt bild av er verksamhet? Styr sökresultaten genom att lära dig förstå och använda Wikipedia – och skapa en egen Wikipedia-sida till föreningen. SFV och Bildningsalliansen ordnar en gemensam utbildning med målet att synliggöra föreningslivet och den fria bildningen på Wikipedia. Utbildningen består av två delar: del 1 är en gemensam förberedande del på nätet 15.11 kl. 13–16 och del 2 består av skrivarstuga i Vasa 29.11 eller Helsingfors 30.11 kl. 13–16. Läs mer om kursen och anmäl dig här.

Försäkringar i föreningar 17.11
Malin Ström från Föreningsresursen berättar om försäkringar i föreningsverksamhet och vad man kan tänka på då man tecknar en försäkring. Efter tillfället kan deltagaren känna igen olika försäkringar som kan vara relevanta i föreningens verksamhet och veta var man hittar mera information om försäkringar. Under utbildningen finns det möjlighet att ställa frågor samt diskutera och dela erfarenheter med andra deltagare. Kursen hålls digitalt via Zoom kl. 18.30–20.00. Läs mer om kursen och anmäl dig senast 14.11 här.

Kulturfondens novemberansökan
November är en viktig månad för bidragsansökan. Nu kan föreningar ansöka om både verksamhetsbidrag och projektbidrag från Svenska kulturfonden. Läs mer om skillnaden mellan de olika bidragen, tips och råd för ansökan och hur man kan boka tid för rådgivning på Kulturfondens webbsidor.

Öppna julbyar 2022
Ordnar er förening ett julevenemang mellan 1–24 december? Då ska ni anmäla er till Öppna Julbyar som samlar evenemang som arrangeras av föreningar. Finlands Byar erbjuder lokala föreningar möjlighet att få nationell och lokal synlighet. Föreningarna får tillgång till Öppna Julbyars marknadsföringsmaterial och får komma med på den gemensamma evenemangskartan. Anmäl ert evenemang till Öppna Julbyar senast 21.11 via denna blankett.

Puffa för julens evenemang
Nästa nummer av ÖP delas ut till 40.000 hushåll lördagen den 10 december. Nu har ni möjlighet att puffa för er förenings julevenemang eller nyårsrevy i tidningen. Skicka infon till malin@sou.fi senast fredag 2 december.

Julhälsning i ÖP
SÖU:s föreningar har som vanligt möjlighet att skicka julhälsningar i ÖP. Det är Jonny Åstrand på CJ Center som säljer annonserna och han strävar efter att ringa alla föreningar inom november. Det är också möjligt att själv ta kontakt och boka annonsen. Ring eller sms:a Jonny på telefonnummer 0500-924528 senast fredagen den 2 december. Julhälsningen kostar 50 euro + moms.


Behöver ni hjälp med bidragsansökningar, uppdatering av hemsidan, tillståndsansökan eller något annat föreningsrelaterat? Tveka inte att ta kontakt.

Hälsningar,
SÖU:s personal

 

SÖU

Lilja Öhman leder Över tröskeln

SÖU:s nya projekt Över tröskeln kommer ordna aktiverande lågtröskelverksamhet för barn och unga i samarbete med förbundets medlemsföreningar.
27.01.2023 kl. 10:15

Föreningspost 12.1.2023

Läs senaste föreningsposten här!
12.01.2023 kl. 10:36

Grundkurs för ordningsvakter

Vill du utbilda dig till ordningsvakt och ha möjlighet att jobba för både föreningar, barer och evenemangsarrangörer? Kom med på vår grundkurs för ordningsvakter vid Lillby UF i Purmo med start i slutet av februari.
10.01.2023 kl. 09:42

Aktuella bidrag

Nytt år och nya möjligheter! Här listar vi årets första bidrag som föreningar kan söka.
03.01.2023 kl. 10:36

Tips inför det nya verksamhetsåret

Vid årskiftet är det många föreningar som byter styrelsemedlemmar och inleder ett nytt verksamhetsår. För att starten ska bli så smidig som möjligt har vi samlat några tips och råd som det är bra att tänka på.
02.01.2023 kl. 09:13