Föreningspost 21.6.2022

21.06.2022 kl. 11:37
Läs senaste föreningsposten här!


Hej! Sommaren är äntligen här och den är fylld av föreningsevenemang. I det senaste numret av ÖP kan du läsa om danser, teatrar, loppisar och mycket mer som ordnas i föreningarna. Vill du hellre lyssna på något föreningsrelaterat i hängmattan så finns det nu ett nytt avsnitt av Österbottniska Podden ute. Efter sommaren ser vi framemot en händelserik föreningshöst, eller vad säg om evenemang som Johannesgalan och en pidrokryssning? Läs mer om detta och mycket mer i månadens föreningspost.

Dags att nominera eldsjälar till Johannesgalan
I höst är det äntligen dags för Johannesgala igen efter en paus på två år och då delar SÖU ut Johannespris till föreningsaktiva som har utmärkt sig på ett positivt sätt. Johannesgalan hålls den 8 oktober vid Forsby på Toppen, som blev årets förening 2019. Under årets gala uppmärksammas föreningsaktiva i tre kategorier: årets förening, årets ungdom och årets eldsjäl. Nu kan vem som helst nominera en person eller en förening som man anser vara värd ett pris. Lämna in din nominering här senast 31 augusti.


Pidrokryssning 22.10
Häng med på en unik pidroturnering till havs. Njut av en spännande parturnering, god mat och några timmars strövtåg i Umeå tillsammans med pidrospelare från hela Österbotten. Priset är 120 euro per person och i det ingår kryssningen, kaffe och tilltugg ombord, buss tur-retur till Umeå och ett digert skärgårdsbord. Anmäl dig och din kompis här senast den 3 oktober.

Gratis synlighet för evenemang
Sommar betyder många evenemang och som liten förening kan det vara både svårt och dyrt med marknadsföring. Nu kan ni helt gratis berätta om era evenemang i Österbottens evenemangskalender! Läs mer om evenemangskalender och hur ni registrerar era evenemang här.


Ansök om renoveringsbidrag i september
I september är det ansökningstid för både Svenska kulturfondens och Finlands hembygdsförbunds renoveringsbidrag, och redan i sommar är det bra att börja fundera på ansökningarna. Alla aktiva kultur- och ungdomsföreningar med verksamhet på svenska kan ansöka om renoveringsbidrag för föreningshus från Svenska kulturfonden. Kulturfonden beviljar bidrag för planeringskostnader och konditionsbedömning samt för arbetskostnader för renoveringsåtgärder som utförs av utomstående fackmän.

Finlands Hembygdsförbunds renoveringsbidrag för föreningshus kan sökas av föreningar som äger ett föreningshus avsett för fri medborgarverksamhet. Bidraget är avsett för renovering av föreningshus, för reparationer som bidrar till bättre användbarhet samt till att bevara husens kulturhistoriska värde. Börja med ansökningarna i tid och kontakta gärna oss på SÖU för att få hjälp och tips.


Inspirationsföreläsning om föreningsteknik 21.9
Är du föreningsaktiv och vill få en dos inspiration till ditt frivilliguppdrag? Då ska du anmäla dig till SFV-bildnings digitala inspirationsföreläsning om föreningsteknik onsdagen den 21 september. Under föreläsningen med Malin Ström från Föreningsresursen går vi igenom olika verktyg som föreningarna kan använda för att strukturera upp sitt interna arbete och hur man ska göra för att få till en bra vi-känsla i föreningen. Inspirationsföreläsningen bjuder också på en fördjupning av vad som man ska göra i olika situationer som dyker upp i föreningslivet. Det kommer också att finnas möjlighet till diskussion under själva tillfället. Kursen hålls via Zoom kl. 18.30–20. Anmäl dig senast 18.9 på sfv.fi.


Delta i hållbarhetsveckan
Hållbarhetsveckan i Österbotten ordnas för tredje gången i höst den 26 september till 2 oktober. Nu kan föreningar och andra organisationer som vill ordna evenemang anmäla sig. Syftet med evenemangsveckan är att inspirera till hållbara val och synliggöra goda exempel på hållbar utveckling. Aktiviteterna som ordnas kan bland annat vara inspirationsföreläsningar, bytes- eller lopptorgsevenemang, skördetillställningar eller till exempel diskussionsträffar om energifrågor. Mer information och registrering av aktiviteter sker på hallbarhetsveckan.fi.

SÖU:s kansli sommarstängt
SÖU:s personal har semester i juli och kansliet är stängt. Vid brådskande frågor ta kontakt med verksamhetsledaren per epost eller telefon. 


Trevlig sommar!

Önskar
SÖU:s personal

 

SÖU