Föreningspost 9.5.2022

09.05.2022 kl. 13:23
Läs senaste föreningsposten här!
Hej! Våren är i full gång och i helgen deltog 30 föreningar i vårt evenemang Den stora talkodagen. Tusen tack till alla medverkande! Den vinnande föreningen som får en årsförbrukning av talkokaffe avslöjas i nästa nummer av ÖP. Många föreningar förbereder nu sommarsäsongen och det finns bland annat möjlighet att delta i Öppna byars dag. Passa också på och uppdatera ordningsvaktskorten och puffa för era sommarevenemang i ÖP.
 
Enkät om föreningshusens driftskostnader
Idag, måndagen den 9 maj, är det deadline för vår enkät om föreningshusens driftskostnader. Med resultaten av enkäten kan vi dels påvisa behov av stöd till föreningar och föreningshus för kommuner och finansiärer, dels får ni en jämförelse med andra föreningar och motsvarande föreningshus vilket ger er möjlighet att reagera på avvikelser. Vi hoppas verkligen ni tar er tid att fylla i detta, ytterligare information finns i själva enkäten som hittas här: https://forms.gle/h5cdBPfQNHbgxdpU7

Föreningshusseminarium 18.5
FSU bjuder in alla intresserade till ett digitalt föreningshusseminarium onsdagen den 18.5 kl. 17.30–19.30. Byggnadsforskare Lasse Majuri från Finlands Hembygdsförbund och Åsa Rosenberg samt Joel Johansson från Svenska kulturfonden berättar om renoveringsbidrag för föreningshus. Dessutom presenterar Jonas Rönnqvist resultaten av enkäten gällande föreningshusens driftskostnader. Projektledaren Pasi Holmberg från FSU presenterar föreningshusprojektet Förening360. Anmäl dig senast 13.5 per e-post till adressen fsu@fsu.fi.
 
Repetitionskurs för ordningsvakter 22.5
Behöver du förnya ditt ordningsvaktskort eller har det kanske redan gått ut? Då ska du delta i vår repetitionskurs som hålls i Kvevlax söndagen den 22.5 Repetitionskursen krävs för att kunna förnya ordningsvaktskortet. Kursbetyget är i kraft 6 månader med vars hjälp du kan ansöka om nytt kort från polisen. Läs mer om kursen på vår hemsida och anmäl dig senast 15.5.

Puffa för sommarens evenemang i ÖP
Nästa nummer av ÖP utkommer ut lördagen den 18 juni och då är all fokus på sommarens evenemang. Ordnar ni loppis, byafest, allsång eller motionslopp i sommar? Skicka info om ert evenemang till malin@sou.fi senast 12.6 för att få en gratis puff i tidningen som delas ut i 40.000 exemplar.

Vill ni få fler ungdomar till föreningen?
SÖU:s projekt ”Unga har ordet” hjälper föreningar att skapa evenemang för ungdomar för att locka dem till föreningen, samtidigt får ungdomarna påverka vilken verksamhet som ordnas för dem. Evenemanget finansieras av projektet och genomförs hos föreningen i maj-juni. Vill er förening delta och få hjälp med att locka unga till föreningshuset? Ta kontakt via malin@sou.fi eller tel. 040 143 1012 för mer information.
 
Öppna byars dag 11.6
Öppna byars dag är Finlands största publikevenemang och nu har ni och er by möjlighet att delta! I år ordnas evenemanget lördagen den 11 juni runt om i Finland och virtuellt på nätet. I fjol ordnades över 600 evenemang och totalt hade Öppna byars dag nästan 150 000 besökare. Aktion Österbotten administrerar evenemanget i Österbotten och för att delta ska ni kontakta frida@aktion.fi senast den 24.5. Ni väljer själva vad ni vill göra i er by, till exempel ordna marknad, loppis, bokklubb, familjekväll, allsång, vernissage, vandringar, onlineseminarier, videor och bildspel från den egna hembyn.

Nya manus för barnteatergrupper
FSU deltar i det nordiska samarbetsprojekt Hugin/Munin som skapar nya manus för barnteatergrupper i åldern 8-15 år. Nu finns 5 nyskrivna manus till förfogande för genomläsning via projektets hemsida och ni kan söka spelrättigheter till manusen. FSU har två spelrättigheter per manus till förfogande och dessa får spelas gratis inom ett år. Några av manusen är ännu på norska, men kommer att översättas under sommaren och finns i augusti på svenska. Projektet kommer också att bjuda på några till manus under hösten.
 
Behöver ni hjälp med bidragsansökningar, uppdatering av hemsidan, tillståndsansökan eller något annat föreningsrelaterat? Tveka inte att ta kontakt.

Hälsningar,
SÖU:s personal
SÖU