Föreningspost 13.4.2022

13.04.2022 kl. 14:06
Läs senaste föreningsposten här!


Hej! Påsken står för dörren och i år kan föreningar äntligen ordna påskbrasor och spela revy igen. Nu är det sista chansen att lämna in föreningsstatistiken om ni inte redan har gjort det. Efter påsk är det dags för SÖU:s vårmöte och sedan väntar vårens stora gemensamma evenemang Den stora talkodagen. Nu söker vi också föreningar som vill ha hjälp med att ordna verksamhet för ungdomar i föreningen. Läs mer i denna månads föreningspost!

Grundkurs för ordningsvakter börjar 23.4
Vill du utbilda dig till ordningsvakt och ha möjlighet att jobba för både föreningar, barer och restauranger? Då ska du anmäla dig till SÖU:s grundkurs som genomförs under fem helgdagar med start lördag 23.4 och söndag 24.3 vid Fagerö follkpark. De tre övriga kursdagarna hålls i slutet av maj och bestäms tillsammans med kursledaren. Läs mer om kursen och anmäl dig senast 17.4 på vår hemsida.


SÖU:s vårmöte 28.4
SÖU:s medlemsföreningar kallas till förbundets vårmöte torsdagen den 28 april klockan 19. Vårmötet är öppet för alla medlemsföreningar, deras medlemmar och andra intresserade. Mötet hålls digitalt på Zoom och behandlar stadgeenliga ärenden med årsberättelse och bokslut. I samband med mötet presenteras även aktuell verksamhet. Anmäl dig till mötet senast 27.4 för att få möteslänken per epost.

Renoveringsbidrag för föreningshus
I april är det ansökningstid för Svenska kulturfondens bidrag för renovering av föreningshus. Bidraget består av två skilda ansökningar: en för planering och konditionsgranskning och en för renoveringskostnader för arbete utfört av fackmän.

Stora talkodagen 7.5
I maj är det igen dags för stortalko vid föreningshusen i Österbotten och nu är det dags att pricka in lördagen den 7 maj i kalendern. Under talkodagen uppmanas alla SÖU:s medlemsföreningar att ordna talko och bjuda in allmänheten att delta. Dagen är en möjlighet för föreningarna att visa upp sin verksamhet för allmänheten och en chans för nya intresserade att testa på talko. SÖU besöker de deltagande föreningarna under dagen och bjuder på kaffe och bulla åt alla deltagare. Läs mer om evenemanget och anmäl er förening senast 30.4 via formuläret på vår hemsida.

Vill ni få fler ungdomar till föreningen?
SÖU:s projekt ”Unga har ordet” hjälper föreningar att skapa evenemang för ungdomar för att locka dem till föreningen, samtidigt får ungdomarna påverka vilken verksamhet som ordnas för dem. Evenemanget finansieras av projektet och genomförs hos föreningen i maj-juni. Vill er förening delta och få hjälp med att locka unga till föreningshuset? Ta kontakt via malin@sou.fi eller tel. 040 143 1012 för mer information.


Synlighet för sommarteatrar
FSU lyfter fram era sommarpjäser på hemsidan teater.fi. Skicka en bild eller affisch och webbadressen som ni vill att de länkar till teater@fsu.fi med rubriken ”Synlighet”. Bilden/affischen får gärna innehålla pjäsens namn, teaterns namn, plats och tidsperiod då den spelas.


Verktyg för att engagera frivilliga 20.4
Det frivilliga engagemanget är en av de viktigaste resurserna inom många föreningar och organisationer, men samtidigt en resurs som det råder konstant brist på. På webbinariet "Verktyg för att engagera frivilliga" presenteras forskningsresultat som kan hjälpa för att förstå engagemangets mekanismer bättre. Webbinariet ger konkreta verktyg och inspiration men uppmuntrar samtidigt till kritisk reflektion över den egna verksamheten. Målet är att deltagarna efter passet ska ha en idé om några saker som de kan börja/sluta/fortsätta med för att få fler att engagera sig i frivilliguppdrag.
Föreläsningen av Aron Schoug bygger på hans bok ”Motivera ideella” som används som internt bildningsmaterial i många föreningar. Anmäl dig här senast 15.4.


Behöver ni hjälp med bidragsansökningar, uppdatering av hemsidan, tillståndsansökan eller något annat föreningsrelaterat? Tveka inte att ta kontakt.

Hälsningar,
SÖU:s personal

 

SÖU

Kom med på pidrokryssning

Gillar du att bjuda högt och äta gott? Då ska du anmäla dig och din kompis till SÖU:s pidroturnering på Wasaline den 22 oktober.
22.08.2022 kl. 12:36

Dags att nominera eldsjälar till Johannesgalan

I höst är det äntligen dags för Johannesgala igen efter en paus på två år. Nu kan vem som helst nominera en person eller en förening som man anser vara värd ett pris. Lämna in din nominering senast 31 augusti.
03.08.2022 kl. 11:30

Föreningspost 21.6.2022

Läs senaste föreningsposten här!
21.06.2022 kl. 11:37

Bidrag för renovering av föreningshus

I september är det igen dags att ansöka om bidrag för föreningshus, men det lönar sig att börja på ansökningarna redan nu. Svenska kulturfonden beviljar bidrag för planeringskostnader och konditionsgranskning samt arbetskostnader, medan Finlands hembygdsförbund ger bidrag för bland annat materialkostnader.
20.06.2022 kl. 11:33

SLS samlar in minnen om amatörteater

Berätta om ditt förhållande till amatörteatern. Det behövs allt från skådespelare och musiker till biljettförsäljare och korvgrillare.
20.05.2022 kl. 10:51