Föreningspost 10.3.2022

10.03.2022 kl. 15:09
Läs senaste föreningsposten här!


Hej! Sportlovet är förbi och många föreningar har passat på att ordna utomhusevenemang och hålla årsmöte. Samtidigt har årets första ÖP landat i 40.000 postlådor, och denna gång med ny layout. Fick du inte tidningen kan du läsa den digitalt här. Månades föreningspost innehåller nyttig info om aktuella kurser, bidrag och mycket mer som rör föreningslivet.

Nätverksträff för kassörer 15.3
Tisdagen den 15 mars bjuder SÖU in föreningarnas kassörer till en digital nätverksträff. Temat för träffen är bidragsansökan och föreningens ekonomistadga. SÖU:s ekonom Jenny Nyman berättar vad man behöver tänka på då man söker bidrag och gör upp en budget för en projekt- eller verksamhetsplan. Deltagarna får också tillgång till SÖU:s mall för ekonomistadga som beskriver vem som sköter vilka uppgifter gällande ekonomin i föreningen, hur inköp och beställningar ska hanteras och vilka summor som kräver styrelsebeslut. Det gör att risken för förskingring minskar och man undviker också ogrundade misstankar. Nätverksträffen hålls digitalt på Zoom tisdagen den 15 mars kl. 18. Anmäl dig senast dagen före genom att fylla i formuläret på hemsidan.

Repetitionskurs för ordningsvakter 26.3
Behöver du snart förnya ditt ordningsvaktskort eller har det kanske redan gått ut? Då ska du delta i vår repetitionskurs i Molpe. Repetitionskursen krävs för att kunna förnya ordningsvaktskortet och efter kursen kan du ansöka om nytt kort från Polisen. Kursen är 8 lektioner (á 45 min) och hålls lördagen den 26 mars kl. 9–16 vid Fias Inn i Molpe. Läs mer om kursen och anmäl dig senast 20.3 på vår hemsida.

Dags att lämna in föreningsstatistiken
Nu är det igen dags för alla medlemsföreningar i SÖU att lämna in statistik över föregående verksamhetsår (2021). Uppgifter som ska redovisas är föreningens medlemsantal, föregående års verksamhet, sittande styrelse och uppdaterade kontaktuppgifter. Vänligen lämna in statistiken på desky.fi senast söndagen den 3 april. Instruktioner för hur man använder det interna systemet Desky och lämnar in statistiken finns här.

Aktuella bidrag
Under våren är det ansökningstid för flera olika bidrag för föreningar. Läs mer om kriterier och ansökningstider via respektive länk.

Tips för bidragsansökan
I det senaste avsnittet av Österbottniska podden pratar Martin Enroth och Joel Johansson från Svenska kulturfonden om sina bästa tips för bidragsansökan. Vad kan man söka pengar för i föreningen, och vad ska man skriva för att ha störst chans att få positivt svar? När lönar det sig att söka och är det positivt eller negativt att ha flera finansiärer? Det här är bara några av alla frågor som diskuteras i det senaste avsnittet som finns på Soundcloud.

Digital arkivering 16 & 31.3
Hur ska föreningen komma i gång med systematisk och genomtänkt digital arkivering? Vilken information ska sparas, hur och varför? Detta får du svar på under utbildningen Föreningens arkivering – nu och för framtiden. Utbildningen ordnas av SFV tillsammans med arkivchef Lena Karhu från Svenska centralarkivet onsdag 16 mars klockan 13–15 och torsdag 31 mars klockan 9–10.30 via Zoom. Läs mer om innehållet och anmäl dig senast den 11 mars på SFV:s hemsida.

Diskussionstillfälle för sommarteatrar 13.4
Onsdagen den 13 april kl. 11 arrangerar FSU ett digitalt diskussionstillfälle för de som arbetar inom administration och koordination av en sommarteater. Under tillfället får man chans att möta andra som arbetar med liknande uppgifter och tanken är att teatrarna ska kunna stödja varandra och erbjuda lösningar och idéer till varandra. Anmäl ditt deltagande till sofia@fsu.fi.

Stora talkodagen 7.5
I vår är det igen dags för stortalko vid föreningshusen i Österbotten och ni kan redan nu pricka in lördagen den 7 maj i kalendern. Under talkodagen uppmanas alla SÖU:s medlemsföreningar att ordna talko och bjuda in allmänheten att delta. Dagen är en möjlighet för föreningarna att visa upp sin verksamhet för allmänheten och en chans för nya intresserade att testa på talko. Mer info om evenemanget och anmälan kommer senare.


Behöver ni hjälp med bidragsansökningar, uppdatering av hemsidan, tillståndsansökan eller något annat föreningsrelaterat? Tveka inte att ta kontakt.

Hälsningar,
SÖU:s personal

SÖU

Aktuella bidrag

Nytt år och nya möjligheter! Här listar vi årets första bidrag som föreningar kan söka.
03.01.2023 kl. 10:36

Tips inför det nya verksamhetsåret

Vid årskiftet är det många föreningar som byter styrelsemedlemmar och inleder ett nytt verksamhetsår. För att starten ska bli så smidig som möjligt har vi samlat några tips och råd som det är bra att tänka på.
02.01.2023 kl. 09:13

Kurser i första hjälpen, hygienpass och serveringspass

Under våren ordnar Edunova, Optima, arbetar-, vuxen- och medborgarinstitut många kurser som föreningsaktiva kan ha nytta av på flera platser i Österbotten.
30.12.2022 kl. 11:10

Styrelsen 2023

I samband med årskiftet byts en del av SÖU:s styrelsemedlemmar. Styrelsen får sex nya representanter som valdes vid höstmötet i Forsby.
28.12.2022 kl. 12:27

Uppdatera föreningens kontaktuppgifter

Vid årskiftet är det många föreningar som byter styrelsemedlemmar. Nu uppmanar vi alla SÖU:s medlemsföreningar att uppdatera sin styrelse och kontaktperson i SÖU:s digitala kontor Desky.
28.12.2022 kl. 10:26