Föreningspost 1.2.2022

01.02.2022 kl. 11:38
Läs senaste föreningsposten här med info om aktuella kurser, evenemang och bidrag!
Hej! Den närmaste tiden ordnas flera kurser, inspirationsevenemang och nätverksträffar för föreningsaktiva så det är bara att välja och vraka. Samtidigt lättas restriktionerna något och det har meddelats att de resterande kommer att tas bort under februari. Dessutom är det också dags att börja fundera på vårens bidragsansökningar. Läs mer om detta och mycket annat i månadens föreningspost!
 
Nätverksträff om verksamhetsidéer 16.2
Har ni svårt att komma igång med föreningsverksamheten efter en längre tid av restriktioner? Behöver ni inspiration för en nystart av föreningen? Kom med på SÖU:s digitala nätverksträff om verksamhetsidéer onsdag 16.2 kl. 18 på Zoom för att få tips och idéer om verksamhet man kan ordna i föreningen. Inbjudna föreningsaktiva berättar om sin verksamhet och hur de har anpassat den under pandemin. Anna Burman från Karperö UF, Angelica Nyroos från Petalax UF och Ida Lillqvist från Purmo UF delar med sig av sina bästa tips för föreningsverksamhet. Dessutom finns det tid för diskussion, utbyte av idéer och möjlighet till samarbeten. Kom med och inspireras! Anmäl dig senast tisdag 15.2 här.
 
Försäkringar i föreningen 22.2
Vilka försäkringar behövs för föreningsverksamheten? Då olyckan är framme är det viktigt att vara försäkrad, men försäkringar kan också vara dyra för en förening med tajt budget. Malin Ström vid Föreningsresursen har rett ut vilka försäkringar som behövs för olika typer av verksamhet och berättar vad man behöver tänka på. Kom med på vår digitala nätverksträff tisdagen den 22 februari kl. 19 för att diskutera försäkringar i föreningen. Anmäl dig senast 21.2 här.
 
Aktuella bidrag
Under våren är det ansökningstid för flera olika bidrag som föreningar kan ansöka om. Läs mer om varje bidrags kriterier och sista ansökningsdag via länkarna nedan.
 
  • KulturÖsterbotten - bidrag för regionala projekt för tillgänglighet till kultur, stöd för barn- och ungdomskultur eller stimulans av en kreativ atmosfär.
  • Konstsamfundet - bidrag för bl.a. kulturverksamhet, musik och teater. Särskilt prioriteras barn- och ungdomsverksamhet och förnyelse inom föreningslivet. 
  • Aktiastiftelserna / Sparbanksstiftelserna - understöd för bl.a. kulturaktiviteter, hembygdsarbete, renoveringar, barn, unga och idrott. 
  • Harry Schaumans Stiftelse - bidrag för kulturaktiviteter, -projekt och -verksamhet. I år prioriteras följande fokusområden: digitalisering, olika former av hybridmodeller och hållbarhet, konkretisering av hållbarhet.
  • FSU:s produktions- och marknadsföringsstöd för amatörteater. Ansökan för vår- och sommarpjäser som uppförs under tiden 1.3–31.8 bör inlämnas senast 4.4.2022.
 
Nominera bra renoverade föreningshus
Känner du till ett välrenoverat föreningshus? Finlands hembygdsförbund belönar ett hus vars renoveringsprojekt har ökat dess användning och som kan vara ett exempel för andra. Nu är det möjligt att fram till slutet av mars nominera föreningshus som ska belönas år 2022. Läs mer om nomineringen här (på svenska längre ner på sidan).

Restriktionerna lättar något
Från och med tisdag 1.2 lindras restriktionerna något i Vasa sjukvårdsdistrikt och max 20 personer får samlas inomhus på offentliga tillställningar och allmänna sammankomster. Läs mer om de rådande restriktionerna i Regionförvaltningsverkets pressmeddelande.
 
Förening Non-Stop 12.2
Förening Non-Stop är ett digitalt inspirationsevenemang för föreningsaktiva i Svenskfinland som ordnas lördag 12.2 kl. 10–18. Evenemanget vill lyfta fram positiva och kreativa idéer och sprida goda exempel på möjligheter för framtida verksamhet. Vi blickar framåt och fokuserar på konkreta verktyg, kunskap och tips som varje förening har nytta av. Festivalen livestreamas från Solhem, Malm Svenska UF:s föreningshus. Programvärd och diskussionsledare är Mathias Gustafsson från YLE Vega. Läs hela programmet och anmäl dig senast 8.2 här.
 
Upphovsrätt på nätet 3.2
När kultur förmedlas digitalt, som inspelning eller livestream, uppstår flera frågor kring upphovsrätt, ansvar, skyldigheter och rättigheter och samtidigt blir upphovsrätten svårare att övervaka. Projektet Kulturresiliens ordnar ett digitalt kurstillfälle om ämnet torsdag 3.2 kl. 14–17 på Teams. Vid det här tillfället lär du dig mer om vad du behöver tänka på gällande upphovsrätt i ett digitalt sammanhang. Läs mer om programmet och anmäl dig senast 2.2 här.

Dags att lämna in teaterstatistiken
Nu är det igen dags för alla teatergrupper och revyföreningar att lämna in amatörteaterstatistiken. Detta gäller alla svenskspråkiga amatörteatrar som spelade för publik under året 2021. Att lämna in statistiken är också ett krav för att en förening ska kunna ansöka om produktions- och marknadsföringsbidrag från FSU. Lämna in statistiken senast 18.12 via denna blankett.
 
Lyssna på Österbottniska Podden
Temat för det senaste poddavsnittet är engagemang, något som Isabel Flemming har i överflöd. Hon berättar om hur man i Övermalax UF har utvecklat verksamheten till att bli mer inkluderande och hållbar genom att till exempel ordna jämställdhets- och välgörenhetsevenemang, starta rekoring och hissa Prideflaggan. Hon är nyligen hemkommen från norra Frankrike där hon i några veckor arbetade som volontär. I avsnittet berättar hon om varifrån drivet kommer och om hur man som förening eller privatperson kan hjälpa till där det behövs. Här hittar du alla avsnitt av Österbottniska Podden.
 
Tipsa ÖP
Nästa tidning delas ut lördagen den 5 mars och nu efterlyser vi tips! Finns det någon eldsjäl där ute som det skulle vara intressant att läsa om? Pågår det intressanta renoveringsprojekt i någon förening som vi har missat att lyfta fram? Eller har någon förening kommit på någon strålande verksamhet som andra kan inspireras av? Vi efterlyser också puffar för kommande föreningsevenemang. Tveka inte att kontakta caroline@sou.fi!


Följ oss gärna på facebook och instagram för att att få aktuell information direkt i ditt flöde på sociala media.

Hälsningar,
SÖU:s personal

 
SÖU