Föreningspost 4.1.2022

04.01.2022 kl. 10:37
Läs senaste föreningsposten här!
Hej! Det är ett nytt år med nya möjligheter och trots hårda restriktioner finns det mycket program som föreningsaktiva kan ta del av. Många föreningar har nya styrelsemedlemmar och det är ett perfekt tillfälle att samlas för att planera och utveckla verksamheten. SÖU finns här för att hjälpa er att komma igång på bästa sätt och erbjuder bland annat en grundkurs i föreningskunskap. Läs mer om aktuella kurser, bidrag och mycket mer i årets första föreningspost.

Max 10 personer får samlas
Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland förbjuder alla offentliga tillställningar och allmänna sammankomster inomhus där antalet deltagare överstiger 10 personer under perioden 3.1–31.1.2022 i Vasa sjukvårdsdistrikt. Användningen av coronapasset har genom statsrådets beslut begränsats på viss tid 30.12.2021–20.1.2022. Under den perioden kan coronapasset inte användas som ett alternativ till regionala begränsningar vid offentliga tillställningar eller i kundutrymmen.

Uppdatera föreningens kontaktuppgifter
Vid årskiftet är det många föreningar som byter styrelsemedlemmar. Kom ihåg att uppdatera den nya styrelsens kontaktuppgifter på föreningens hemsida, i det digitala kontoret Desky, till föreningsregistret och Skatteförvaltningen för att få all information till rätt person. Passa också på att beställa SÖU:s föreningspost till alla styrelsemedlemmar. Läs mer om hur man uppdaterar alla uppgifterna här.

Introduktion till föreningsutveckling 25.1
SFV ordnar ett digitalt introduktionstillfälle i föreningsutveckling med projektet TALKO Österbotten tisdag 25.1 kl. 15–17. Under tillfället presenteras verktyg för hur man strukturerar föreningens administration och verksamhet på ett enkelt och användbart sätt. Verktyget hjälper er att få en klar bild av styrelsearbetet, hur uppgifterna är fördelade och hur styrelsen mår. Tillfället är öppet för alla, men målgruppen är i första hand styrelseaktiva i föreningar. Anmäl dig senast 21.1 på SFV:s hemsida.

Grundkurs i föreningskunskap 27.1
Är du ny i en styrelse och vill få koll på hur föreningsarbetet fungerar? Kom med på SÖU:s digitala kurs i föreningskunskap torsdag 27.1 kl. 19. Malin Ström från Föreningsresursen berättar om styrelsens uppgifter, rollfördelningen i föreningen, förberedelse och genomförande av möten och föreningsrutiner. Vi pratar också om styrelsetestamenten som underlättar byte av styrelsemedlemmar och du får tillgång till SÖU:s mall. Kursen hålls digitalt på Zoom och du får länk till mötesrummet genom att anmäla dig senast onsdag 26.1 till malin@sou.fi.

Locka publiken till skärmen 13.1 & 20.1
KulturÖsterbottens projekt Kulturresiliens ordnar en föreläsningsserien där du lär dig mer om vad du behöver tänka för att i ett digitalt sammanhang nå ut till din publik och hur du i praktiken gör det. Det första tillfället var i november men man kan fortfarande delta i de två senare som hålls i januari. Som föreläsare fungerar Nina Dahl-Tallgren som är teaterpedagog, föreläsare och grundare av konceptet Konsten att övertyga. Teman för de två följande tillfällena är Fixa din setup och Fånga din publik. Mer info och anmälan finns på projektets hemsida.

Förening Non-Stop 12.2
Välkommen på ett digitalt inspirationsevenemang för föreningsaktiva i Svenskfinland lördag 12.2 kl. 10–18. Förening Non-Stop vill lyfta fram positiva och kreativa idéer och sprida goda exempel på möjligheter för framtida verksamhet. Under coronapandemin har många föreningar omformat sin verksamhet på kort tid och en hel del av dessa erfarenheter är värdefulla att lära sig av. Vi vill inspirera, bilda och stöda aktiva i alla föreningar. Vi blickar framåt och fokuserar på konkreta verktyg, kunskap och tips som varje förening har nytta av. Festivalens digra och mångsidiga program är uppbyggt utgående från aktuella teman samt konkreta behov och önskemål. Festivalen livestreamas från Solhem, Malm Svenska UF:s föreningshus. Programvärd och diskussionsledare är Mathias Gustafsson från YLE Vega. Läs programmet och anmäl dig senast 8.2 via webbsidan www.festival.fi.

Kommer i februari
  • Försäkringar i föreningen 22.2
  • Nätverksträff om verksamhetsidéer
Projektbidrag från KulturÖsterbotten
I januari kan man ansöka om projektbidrag från KulturÖsterbotten för en regional kultursatsning. Precis som tidigare år är det registrerade samfund, organisationer och föreningar som kan ansöka om bidrag. Läs mer om kriterierna och ansökningsprocessen på www.kulturosterbotten.fi/projektbidrag. Ansökningstiden pågår till 31 januari.

Inspelade föreningskurser
På SÖU:s hemsida kan man ta del av flera inspelade föreningskurser. Bland annat finns det en grundkurs i föreningsekonomi, kurser om föreningens hemsida, bokföringssystemet Briox och medlemsregister och fakturering i föreningens digitala kontor Desky. Ta del av de inspelade kurserna när du själv vill på vår hemsida.

Modell för ekonomistadga
SÖU har gjort upp en modell för ekonomistadga som fritt kan användas och anpassas av föreningar. I stadgan beskrivs vem som sköter vilka uppgifter gällande ekonomin, hur inköp och beställningar ska hanteras och vilka summor som kräver styrelsebeslut. Det gör att risken för förskingring minskar och man undviker också ogrundade misstankar. Transparens gällande ekonomin är också viktigt med tanke på bidragsansökningar. Ladda ner modellen för ekonomistadga på vår hemsida.


Följ oss gärna på facebook och instagram för att se de senaste uppdateringarna.

Hälsningar,
SÖU:s personal
SÖU

Repetitionskurs för ordningsvakter

Behöver du förnya ditt ordningsvaktskort inför sommarens evenemang? Kom med på vår repetitionskurs i Fagerö lördagen den 25 mars kl. 10-18.
08.02.2023 kl. 10:24

Föreläsning om fotografier och upphovsrätt 16.2

Funderar du på upphovsrätt, användning av licenser och publicering av fotografier? Kom med på föreläsning om ämnet i mitten av februari!
01.02.2023 kl. 09:04

Lilja Öhman leder Över tröskeln

SÖU:s nya projekt Över tröskeln kommer ordna aktiverande lågtröskelverksamhet för barn och unga i samarbete med förbundets medlemsföreningar.
27.01.2023 kl. 10:15

Föreningspost 12.1.2023

Läs senaste föreningsposten här!
12.01.2023 kl. 10:36

Grundkurs för ordningsvakter

Vill du utbilda dig till ordningsvakt och ha möjlighet att jobba för både föreningar, barer och evenemangsarrangörer? Kom med på vår grundkurs för ordningsvakter vid Lillby UF i Purmo med start i slutet av februari.
10.01.2023 kl. 09:42