Föreningspost 11.10.2021

11.10.2021 kl. 13:49
Läs senaste föreningsposten här!
Hej! Hösten är här och många föreningar inledde säsongen med att delta i Den stora talkodagen som hölls för en månad sedan. Nu fylls också kalendern med andra föreningsevenemang då restriktionerna har lättat. Läs om höstens evenemang och föreningsnyheter i senaste numret av ÖP. Om ni behöver inspiration för att komma igång med verksamheten rekommenderar vi att delta i höstens ringträffar och inspirationsevenemang. Mer om detta och mycket annat kan ni läsa i månadens föreningspost.


Ordna läger för barn och unga 13.10
Vill ni ordna lägerverksamhet för barn och unga i föreningen och få lite tips och råd för att komma igång? Nu på onsdag den 13.10 kl. 18–20 ordnar SÖU en digital kurs om lägerverksamhet i samarbete med Finlands svenska 4H. Vi går igenom allt man behöver tänka på både då man planerar och genomför lägerverksamhet. Vi berör frågor som till exempel marknadsföring, säkerhet, lägerprogram, barngruppen och bespisning. Det finns tillfälle för diskussion och frågor, och du får också konkreta exempel på hur 4H har genomfört läger. Kursen leds av Jessica Roos som är verksamhetsledare för Larsmo-Pedersöre 4H. Anmäl dig senast imorgon tisdag 12.10 på vår hemsida.


Höstens ringträffar
Efter en paus på två år kommer vi äntligen att hålla fysiska ringträffar igen och i höst är det dags för de udda ringarna. SÖU berättar om vad som är på gång, hur vi kan hjälpa er med allt från kurser till bidragsansökningar och SÖU:s styrelserepresentanter är på plats om berättar om det kommande höstmötet och val av styrelse. Kom med och träffa andra föreningsaktiva och diskutera föreningsfrågor, samarbeten och hur man kommer igång med verksamheten efter en längre tid av restriktioner. Vi bjuder förstås på kaffe och bulla!

Första ringen: tisdag 19.10 kl. 19 vid Kronoby samlingshus
Tredje ringen: torsdag 21.10 kl. 19 vid Jeppo UF
Femte ringen: torsdag 28.10 kl. 19 vid Wasa UF Skatila
Sjunde ringen: tisdag 26.10 kl. 19 vid Töjby UF


Aktuella bidrag
Hösten är en intensiv tid för bidragssökare. Nu då ansökningarna för renoveringsbidrag har lämnats in är det dags att börja fundera på verksamhets- och projektbidrag.

Flera finansiärer har dessutom fortlöpande ansökan. Bland dem finns Svenska Folkskolans Vänner som bland annat ger projekt- och kursbidrag för bildning eller kultur på svenska. Mer info om alla aktuella bidrag finns på www.fyrk.fi.PIK: paketera, interagera och kommunicera på sociala medier 14.10, 27.10 & 4.11
KulturÖsterbottens projekt ”Kulturresiliens i det nya normala” erbjuder en tredelad föreläsnings-/workshopsserie "PIK: paketera, interagera och kommunicera på sociala medier". Du lär dig vad du behöver tänka på både när du ska paketera kulturupplevelser och när du interagerar och kommunicerar med din publik på sociala medier. Under workshoparna varvas input med konkreta uppgifter. Vi tar vara på den samlade kunskapen och inspirerar varandra att testa på nya saker och utveckla digitala verksamheter. Läs mer om alla tillfällen på projektets hemsida.


Innovation för lokalsamhällets bästa – en temakväll om innovation i föreningslivet 26.10
Projektet Moderna föreningar ordnar en digital temakväll med mål att inspirera till lokal utveckling och innovation tisdagen den 26.10 kl. 18–19.30. Kom med och ta del av inspirerande praktiska exempel och kunskap om innovation i föreningslivet - innovation för lokalsamhällets bästa! Evenemanget är kostnadsfritt och öppet för alla. Läs hela programmet och anmäl dig senast en dag före på projektets hemsida.


Visa film i lokalen
SÖU:s mobila biograf rullar igen och kan bokas av föreningar. För tillfället spelas den nya James Bond filmen No Time to Die, familjefilmen Sune Uppdrag: Midsommar och fotbollsfilmen Tigrar. Biografen sköts av Filmcentrum Botnia som beställer filmer, kommer till er lokal med utrustningen och visar filmen. Från föreningens sida behövs 1–2 personer som hjälper till med att bygga och ta ner utrustningen ca. 2 timmar före och 1 timme efter filmen. Grundpriset för en filmvisning ligger kring 500 €, sedan tillkommer kostnader för filmen som är ca 45% av biljettintäkterna, men minst 100 €. Det lönar sig att visa två filmer under samma dag, men då tillkommer filmkostnader för den andra filmen. Paus rekommenderas i mitten av längre filmer och då kan föreningen passa på att sälja snacks för att öka intäkterna. Föreningen ansvarar för att eventuella restriktioner följs. Biografen bokas en månad före visning via epost på adressen bio@elokuvakeskusbotnia.fi.


Förening Non-Stop 5–6.11
Välkommen på en digital inspirationssatsning för föreningslivet i Svenskfinland. Du får ta del av intervjuer, goda exempel och erfarenheter samt föreläsningar kring föreningsverksamhet. Vi vill lyfta fram positiva och kreativa idéer och sprida goda exempel på möjligheter för framtida verksamhet. Under coronapandemin omformade många föreningar sin verksamhet på mycket kort tid och en hel del av dessa erfarenheter är värdefulla att lära sig av. Programmet är uppdelat på två dagar fredag 5.11 och lördag 6.11, med mycket intressant och nyttigt program för alla som är aktiva inom föreningslivet. Läs mera om programmet och anmäl dig på hemsidan www.festival.fi


Följ oss gärna på facebook och instagram för att se de senaste uppdateringarna.

Hälsningar,
SÖU:s personal
SÖU

Locka publiken till skärmen

KulturÖsterbottens projekt Kulturresiliens ordnar en tredelad föreläsningsserien där du lär dig mer om vad du behöver tänka på när du i ett digitalt sammanhang ska nå ut till din publik och hur du i praktiken gör det.
17.11.2021 kl. 15:33

Aktuella bidrag

November är i full gång och det innebär ansökningstid för Svenska kulturfondens allmänna ansökan för verksamhets- och projektbidrag. Dessutom finns det andra aktuella bidrag att söka och vi på SÖU ger stöd och råd vid bidragsansökningen.
17.11.2021 kl. 10:01

Malin Haka ny ordförande för SÖU

Vid höstmötet 16.11 valde SÖU ny ordförande och styrelserepresentanter för de udda ringarna. Här kan du bekanta dig med verksamhetsplanen och styrelsen för 2022.
16.11.2021 kl. 20:00

Ansök om LokalTapiolas miljöstipendium

Är du aktiv i en förening där ni jobbar med miljöfrågor? Har ni ett projekt ni vill genomföra, men saknar finansiering? Då har ni chansen att få ett bidrag!
15.11.2021 kl. 10:44

Föreningspost 8.11.2021

Läs senaste föreningsposten här!
08.11.2021 kl. 14:39