Föreningspost 2.7.2021

02.07.2021 kl. 12:04
Läs senaste nytt här!
Hej! Sommaren är här och det är semestertider för många. Samtidigt är det högsäsong för många föreningar som ordnar sommarteater, allsång, byadag, loppis och andra mindre evenemang. Läs mer om allt som ordnas i sommar i senaste numret av ÖP. Även om hösten nu känns långt borta vi vill tipsa om några saker som snart är aktuella.


Nominera Johanneskandidater

Fjolårets Johannesgala inhiberades på grund av coronapandemin, men i höst hoppas vi kunna genomföra galan hos Forsby på Toppen som utsågs till årets förening 2019. På grund av att verksamheten i föreningarna av förklarliga skäl har varit ovanligt blygsam under det senaste dryga året så kommer antalet priskategorier att minskas inför årets Johannesgala. Nu kan vem som helst nominera kandidater till årets förening och årets humörhöjare. Nominera dina kandidater senast 31 augusti via detta formulär.


Stora talkodagen
Den 11 september är det igen dags för den stora talkodagen. Bjud in byborna till lokalen och gör det som österbottningar gör bäst – arbetar på talko. SÖU bidrar med kaffe och bullar till alla medverkande föreningar och deltagare. Den förening som uppvisar störst talkoglädje under dagen i sociala media med #storatalkodagen koras till vinnare och får en årsförbrukning av talkokaffe. Anmäl er förening senast 31 augusti till malin@sou.fi och bestäm plats och klockslag för talkot. Ni marknadsför sedan ert talko lokalt med hjälp av material från SÖU, medan vi tar hand om synligheten regionalt.


Aktuella bidrag
I höst är det ansökningstid för flera bidrag för föreningshus, men kom ihåg att börja med ansökningarna i tid eftersom de ofta kräver flera bilagor och ibland även Suomi.fi-fullmakt.
 

Delta i hållbarhetsveckan
Hållbarhetsveckan i Österbotten ordnades för första gången i fjol och nu är förberedelserna i full gång inför den andra hållbarhetsvecka som hålls den 27.9–3.10.2021. Evenemanget samlar små och stora aktörer kring det gemensamma temat hållbarhet. Veckan koordineras av Finlands svenska 4H som vill lyfta fram lösningar som bidrar till en hållbar livsmiljö för alla, både miljömässigt, ekonomiskt och socialt. Programmet skapas av deltagande aktörer, företag, kommuner och föreningar som arrangerar aktiviteter där hållbarhetsarbete i Österbotten synliggörs. Vill ni ha synlighet för det hållbarhetsarbete ni gör? Ordna ett evenemang under veckan och registrera det på hallbarhetsveckan.fi.


Skrivtävling för unga
Vad innebär det att vara ung idag? Skriv ner dina tankar och skicka in ett bidrag till skrivtävlingen Ung 2021 och ta chansen att vinna fina priser. Formen, längden och temat på texten bestämmer du själv. Syftet med tävlingen är att väcka läs- och skrivglädje bland unga och SÖU är en av flera medarrangörer. Skrivtävlingen delas in i tre ålderskategorier och avgörs den 10 oktober. Texterna bedöms av en jury. För att alla ska ha en chans att vinna lottas ett pris ut bland alla som deltagit. Priset till vinnarna i alla kategorier är en Iphone 11. Läs mer om tävlingen på vår hemsida.


SÖU:s kansli sommarstängt
SÖU:s kansli håller sommarstängt från midsommar till sista juli. Personalens semesterperioder varierar, men löpande administrativa ärenden sköts även under sommaren. Säkraste sättet att ta kontakt är genom epost.


Följ oss gärna på facebook och instagram för att se de senaste uppdateringarna.

Trevlig sommar!
Hälsningar,
SÖU:s personal
SÖU