Aktuella kurser och föreläsningar

18.09.2020 kl. 14:27
Under hösten ordnar SFV flera intressanta kurser och föreläsningar för föreningsaktiva. Passa på och utbilda dig och utveckla er föreningsverksamhet.

22.9 Hållbart engagemang – hur får jag till det?
SÖU är en av medarrangörerna till den digitala föreläsningen Hållbart engagemang med Ellinor Aaby Olsson som föreläser om krav, kontroll, stöd och återhämtning för att motverka stress. Hon dela rmed sig av fakta och konkreta verktyg för att skapa ett hållbart föreningsengagemang. Efter föreläsningen blir det eftersnack med representanter från finlandssvenska föreningar. I diskussionen deltar Frida Nylund, föreningsentusiast, hållbarhetsivrare och tidsrealist, Sune Glader som har lång erfarenhet från ungdomsföreningsrörelsen och är engagerad i Karperö UF och Röda Korset samt Jenni Ahlbäck som är oavlönad koordinator vid Åminne Folkpark och jobbar som t.f kontaktchef för SFP i Österbotten. Anmäl dig senast 21.9 
HÄR

 

23.9 Inkludera fler i föreningslivet
Medborgararenan ordnar tillsammans med Volontärbyrån i Sverige en webbutbildning med temat att inkludera fler i föreningslivet. Volontärbyråns utbildning Att inkludera fler i föreningslivet handlar om att synliggöra din organisations interna normer och ger er verktyg för att inkludera fler i er verksamhet. Under denna webbutbildning får du tillfälle att möta andra föreningar för att utbyta tankar, idéer och utmaningar kring att skapa en bredare mångfald inom organisationen. Vi går igenom vilka normer som kan finnas i våra respektive föreningar, vad som egentligen menas med mångfald samt ger er tips och verktyg för att sätta igång ert interna förändringsarbete för att nå fler frivilliga. Anmäl dig senast 20.9 HÄR.


6.10 Sökmotoroptimering - få synlighet i Google
Vad är skillnaden mellan en bra och en dålig webbsida, utifrån Googles perspektiv? Vad ska man göra för att få fler och framför allt rätt besökare till webbplatsen? Välkommen på en digital föreläsning med VD Karl-Johan "Kalle" Smeds från Creamarketing. Kalle går igenom de grundläggande sakerna som definierar en bra webbsida utifrån Googles perspektiv. Vi analyserar och belyser exempel där man gjort rätt och fel. Efter föreläsningen jobbar deltagarna vidare med sina egna webbsidor och implementera nya idéer för att förbättra synligheten i Google. Målgrupp: Anställda och frivilliga inom föreningar och förbund, samt kommunernas fritids- och kulturansvariga. Kursen hålls via Zoom. Anmäl dig senast 5.10 HÄR


13.10 Webbinarium: Hur hybridmötas utan hysteri
I takt med att mycket av vår verksamhet flyttats till nätet har vi fått lära oss hur vi skall göra för att kunna mötas virtuellt på ett meningsfullt sätt. En del av våra möten blir hybrider, då några av deltagarna finns i samma fysiska utrymme, medan andra deltar på distans. Det kan till exempel handla om styrelsemöten, medlemsträffar, föreläsningar, höstmöten. Denna typ av hybridmöten ställer speciella krav på arrangören. Hur kan alla bli delaktiga, hur kan alla höras, och hur skapa balans mellan distansdeltagare och dem som är fysiskt på plats? Det berättar vi under detta webbinarium, där vi både presenterar den utrustning du behöver och hur du skall planera för en lyckad träff. Bildningsalliansens Johanni Larjanko delar med sig av sina erfarenheter, samt visar vilken utrustning och vilken programvara som fungerar. Dessutom finns det gott om tid att ställa frågor, diskutera och dela med sig av egna erfarenheter och reflektioner. Anmäl digsenast 9.10 HÄR


27.10 Utveckla nya idéer och skapa gemenskap över nätet
Nätmöten har kommit för att stanna, och vid det här laget har de blivit vardagsmat för de flesta. Nu är det dags att göra mötena mer kreativa, interaktiva och delaktiga. Det finns gott om samskapande verktyg på nätet, och under denna föreläsning lär du dig använda flera av dem i praktiken. De kan hjälpa dig när ni skall utveckla nya projektidéer, verksamhetsplaner, vill utveckla den egna verksamheten, engagera medlemmar eller skapa en känsla av ägarskap bland personal och/eller medlemmar. Bildningsalliansens Johanni Larjanko delar med sig av sina erfarenheter, presenterar fungerande verktyg och hur de kan användas. Dessutom finns det gott om tid att ställa frågor, diskutera och dela med sig av egna erfarenheter och reflektioner. Anmäl dig senast 23.10 HÄR.

SÖU

En uppmaning till våra medlemsföreningar

Alla som följer med dagspressen har säkert noterat att Covid-19 fortfarande begränsar samhället, en situation som dessutom ser ut att vara tilltagande. Denna situation drabbar naturligtvis alla er föreningar, er verksamhet och er ekonomi.
01.10.2020 kl. 15:40

Boka bio till lokalen

Nu finns filmer för alla åldrar laddade i SÖU:s mobila biograf. Det finns fortfarande lediga tider till höstlovet eller varför inte passa på redan nu att boka in utrustningen till jullov eller sportlov.
28.09.2020 kl. 10:25

Ställ upp i SÖU:s styrelse

Är du intresserad av att påverka föreningslivet i Österbotten och lära känna föreningsaktiva från andra orter? Då ska du ställa upp som kandidat till SÖU:s styrelse.
28.09.2020 kl. 10:21

Distansmöten föreslås fortsätta

Regeringen föreslår en fortsättning på den temporära lag genom vilken bolag, andelslag och föreningar på grund av coronapandemin kan ordna möten på ett säkert sätt genom distansförbindelser och genom att deltagarna anlitar ett ombud. Undantagsarrangemangen fortsätter att gälla till utgången av juni nästa år.
08.09.2020 kl. 11:28