Svenska YLE har i dagarna rapporterat om en österbottnisk förening som blivit lurad på pengar av nätbedragare. SÖU känner inte till att det skulle ha skett liknande försök hos någon av våra medlemsföreningar. Det kan dock vara läge att tänka igenom den interna övervakningen för att minska riskerna för att något motsvarande skulle hända.
Enligt förbundets ekonom Jenny Nyman bör föreningen fundera på hur man godkänner fakturor. Det bästa är att göra upp tydliga regler kring betalningar inom föreningen.
Frågor man kan fundera på är t.ex. ”Vem godkänner fakturor i vår förening?”, "Hur stora belopp kan en enskild person godkänna?”, ”Borde stora belopp godkännas av styrelsen?” osv.
Om fakturan överstiger ett visst belopp, eller om det handlar om en utrikesbetalning, kan en säkerhetsåtgärd vara att fakturan ska godkännas av ordförande eller att man godkänner den i samband med ett styrelsemöte.
I fallet som Svenska YLE skrev om hade föreningens ordförandes e-postkonto blivit hackat. Tänkt därför på att det är säkrast att både få ett muntligt och skriftligt godkännande för en utbetalning.
I egenskap av kassör är det också bra att vara insatt i föreningens verksamhet så att man känner till vilka fakturor som man har att vänta. På så sätt är det lättare att reagera på bluffakturor. Var vaksam vid utbetalningar och betala inte alla fakturor på slentrian.