Tredje sektorn som serviceproducent

11.09.2015 kl. 13:13
Ordförande och verksamhetsledaren för Finlands Svenska Ungdomsförbund skriver i sin insändare om hur tredje sektorn kan fungera som kompletterande serviceproducent i vårt välfärdssamhälle.

I dagens ekonomiska situation med annalkande nedskärningar av alla slag, är det av allra högsta vikt att koncentrera sig på modeller som dels betyder inbesparingar och dels ändå upprätthåller en servicenivå ett välfärdssamhälle borde vara en garanti för. Vi kommer i framtiden att behöva välfärdstjänster för allt större befolkningsgrupper. Inte bara kostnadseffektiviteten pratar för sektoröverskridanden. I fråga om köptjänster har man ändå koncentrerat sig främst på privata sektorn och väldigt lite på tredje sektorn.

I Finland genomförs årligen ungefär 123 miljoner timmar frivilligt arbete av över 655 000 personer. Per frivilligperson motsvarar det heltidsarbete i över en månad. Föreningarna beräknas sammanlagt ha ca 15 miljoner medlemmar och man har uppskattat att de står för ca 4 procent av BNP. Det är människor likt vi som bidrar till dessa siffror.

I det rådande ekonomiska klimatet blir det allt viktigare att vi som kommuninvånare är aktiva och samarbetar sinsemellan på eget initiativ. När kommunerna blir större ökar avståndet mellan beslutsfattande och system. Tredje sektorn har en viktig roll i den här utvecklingen som sammanfogande länk och kompletterande serviceproducent. Ett sätt att hålla servicen nära invånarna. Det finns gott om exempel på kommunal service föreningar exemplariskt skött om; daghem, eftermiddagsklubbar, ungdomsgårdar och utbildning på olika plan. Föreningarna behöver dock kommunernas stöd för att kunna samarbeta.

Kommuner har på olika håll indikerat, att man kan stöda tredje sektorn ifall dess tjänster tydligt kompletterar kommunens service där man helt eller delvis avstått från samma service. Dessvärre finns det väldigt få exempel på sådant servicesamarbete. Tredje sektorn bär naturligtvis skulden till detta i samma grad som kommunen. Tredje sektorn fungerar på andra villkor än offentliga och privata sektorn, huvudsakligen med frivilliga insatser. Mot den bakgrunden kunde kommunen gott vara den som tar initiativet och lockar föreningar till givande samarbeten.

Samarbeten kan variera i storlek. På så sätt kan även lokala föreningar ha framgång i offerttävlingar. Kommunerna kunde lätta på ramarna för offerttävlingar och även själv aktivt leta efter potentiella serviceproducenter bland föreningar. Vi har inte råd att glömma bort den resurs föreningarna medför. Det är dags för oss att stöda och söka stöd i tredje sektorn.

 

Niclas Sandnabba är ordförande för FSU och Tomas Järvinen är FSU:s verksamhetsledare.

Niclas Sandnabba och Tomas Järvinen

Har ni goda marknadsföringsidéer?

FSU kommer att stöda amatörteatrar som har goda idéer inom marknadsföring. Med en god idé kan en teater ansöka om stöd från FSU för att verkställa sin plan.
18.09.2015 kl. 10:14

Puffa i ÖP

Loppis, filmkväll eller temafest– vad händer i din förening i oktober? Ta chansen att puffa för ert evenemang i nästa ÖP som utkommer 6.10.
14.09.2015 kl. 10:55

Föreningspost 2.9.2015

Läs senaste föreningsposten här.
02.09.2015 kl. 15:48

Ansök om renoveringsbidrag!

Finlands hembygdsförbund utlyser understöd för renovering av föreningshus. Sista ansökningsdagen är 30.9.
02.09.2015 kl. 15:43