Landsbygdsriksdagen behandlade aktuella ärenden

28.09.2010 kl. 10:50
Landsbygdsriksdagen i Borgå 25-26.9 behandlade två rubriker som båda är väldigt aktuella på SÖU. Hur hålla kvar ungdomarna på landsbygden och den tredje sektorns ansvar för välfärden.

Många andra ämnen behandlades av Landsbygdsriksdagen - vägunderhåll, lokalekonomi, byaidentitet, boendestrukturer och några andra aktuella ämnen.  Under de olika workshopparna diskuterade man fram en reslution som lämnades in och sammanställdes. Resulutionen i helhet hittar ni på Landsbygdsriksdagens hemsida.

SÖU:s styrelseordförande Niclas Sandnabba deltog i workshoppen om ungdomar som sakkunnig. I gruppen deltog även representanter från Sverige och Danmark vilket gav intressanta diskussioner när man hade möjligheten att jämföra de olika länderna. I resulutionen om ungdomar konstaterades att utan ungdomar på landsbygden finns ingen framtid. Fler arbetsföra behövs för att delta i landsbygdens försörjningskostnader. Man kan se att tendensen är att ungdomarna stannar och/eller återvänder efter studietiden om deras uppväxttid har präglats av positiva upplevelser förknippade med orten. Nya former av kontakt mellan ungdomar och kommun föreslås, vikten av fungerande kommunikationer, fritidssysselsättning samt hyresbostäder lyfts fram. Inga hyresbostäder betyder mindre ungdomar som har möjlighet att bo kvar på landsbygden. Reslulutionen av slutas med texten ”Som vuxna bör vi arrangera aktiviteter med ungdomarna och inte för ungdomarna. Genom att vi agerar som stolta vuxna lantisar fostras våra barn i en positiv anda till stolta unga lantisar! Det finns idag på landsbygden gott om ungdomar – låt oss se dessa som en stark resurs för en levande landsbygd!”

Föreningar borde i större utsträckning samarbeta med kommunerna för att initiera social och eknomisk utveckling i deras närsamhälle konstaterades i workshoppen om tredjesektorns ansvar för välfärden. Regeringen poängterar i regeringsprogrammet att partnerskap i serviceproduktionen mellan den offentliga, privata och tredje sektorn skall främjas. I workshoppen om tredjesektorns ansvar för välfärden deltog Annakarin Seiplax som är projektkoordinator för projektet Kartläggning inför bildande av företagsgrupper i uf-föreningarna. Detta är ett ämne som är aktuellt för företagarprojektet som hon driver.

I workshoppen om tredjesektorn funderade Ritva Pihlaja samt Håkan Björk som sakkunniga. Pihlaja tog upp ett exempel från Suomussalmi, Suomut ry, var man genom att bilda en paraplyförening kan man avlasta de lokala föreningarna från den byråkrati deras tjänsteprduktion för med sig. Björk hade intressanta exempel från Sverig var han jobbat med att utveckla sociala företag eller gemenskapsföretag som han också kallar det. Björk har stora idéer och tycker att byarna skall ta tillvara chanserna att själva producera tjänster som behövs i byn. Genom att själva producera tjänster får man själv utforma dem och vinsten som man gör kan återinvesteras i byn.

Det var en intressant helg med många diskussioner. Helgen avslutades med att delegaterna blev inbjudna till Landsbygdsriksdagen 2012 som då arrangeras i Åboland.

 

 

Johannesgalan i Fagerö, anmälan innan fredag!

Välkomna på Johannesgala i Fagerö Folkpark den 9.10.
29.09.2010 kl. 17:00

Lys upp mörkret med en dans

Tag chansen och ordna en höstdans eller varför inte en lillajulsfest. Move its Danssupport vänder sig till föreningar som inte ordnat dans på minst fem år.
29.09.2010 kl. 14:55

SÖU på Facebook

Följ med SÖU:s verksamhet på Facebook.
23.09.2010 kl. 19:10

Årets Johannesgala och Höstmöte

Johannesgalan och Höstmötet är i år I Fagerö Folkpark den 9.10.
23.09.2010 kl. 18:55