Föreningspost 18.1.2018

18.01.2018 kl. 13:23
Läs senaste föreningsposten från SÖU.
Hej! Efter att ha samlat energi under julledigheten är vi nu alla förhoppningsvis redo för en nystart (och orkar ta oss igenom oxveckorna…). För med nytt år kommer ny verksamhet och just nu är det full rulle med föreläsningar, kurser, bidrag som kan sökas och mycket mer. Läs om vad som är aktuellt här nedan - och kom ihåg att sprida infon vidare till resten av styrelsen och medlemmarna!
 
Lär dig städa i arkivet 
Är det kaos i föreningsarkivet? Projektet Klockars Online bjuder in alla intresserade till en föreläsning om grunderna i arkivering onsdagen den 31 januari kl. 18 vid Malax UF. Vi ger enkla råd och tips hur man städar i arkivet och visar SÖU:s digitala arkiv. Susanne Lagus från Finlands Svenska Hembygdsförbund berättar om digitalisering av foton. Kaffeservering. Ingen förhandsanmälan. Samma föreläsning kommer att hållas i övriga ringar under våren.
 
Boka sportlovsbio
Som omväxling till allt pulkaåkande, snöbollskrig och skidning - vad sägs om att ställa till med mysig biovisning i lokalen t.ex. under sportlovsveckan? Ännu finns det en del lediga datum då mobilbion kan bokas. Aktuella barnfilmer för tillfället är bland annat ”Paddington 2” och ”Trollvinter i Mumindalen”. Ta kontakt med anders@sou.fi för mer information och bokning.
 
Kom på kurs!
Vårens kurser börjar droppa in… Just nu är dessa kurser aktuella, men håll ögonen på vår hemsida för fler kurser dyker upp efter hand.
- Pardanskurs 8.2 i Vasa 
- På kommande: Serveringspasskurs, repetitionskurs för ordningsvakter och workshop i föreningsutveckling
SÖU tar gärna emot förslag på vilka kurser ni vill ordna, ta kontakt med cecilia@sou.fi med era önskemål.
 
Styrelsen 2018

Vid årsskiftet tillträdde SÖU:s styrelse 2018 och Lenita Hjortman, från Västerhankmo, tog över ordförandeklubban. Inför detta år var det de udda ringarnas representanter som stod på tur att bytas ut eller väljas om. Den nya styrelsen finns presenterad HÄR och deras kontaktuppgifter hittas HÄR

I samband med detta har även Frikortslistan uppdaterats, den finns HÄR
 
Kort om nya lagar

Den nya alkohollagen och EU:s dataskyddsreform, som båda träder i kraft under våren, innehåller en del ändringar som föreningarna bör känna till. Dataskyddsreformen behandlades i en artikel i senaste ÖP, läs den HÄR. För föreningarnas del handlar det bland annat om att man bör ha personens samtycke då man samlar in personuppgifter till ett register samt att den registrerade har rätt att få veta vilken information som finns lagrad om en. 

I och med den nya alkohollagen (fr.o.m 1.3.2018) kommer det endast att finnas ett serveringstillstånd som berättigar till servering av alla alkoholdrycker. Vidare räcker det i fortsättningen med att ansvarspersonen under varje arbetsskift är myndig samt innehar ett serveringspass, och övriga som serverar bör vara 16 år fyllda. De som redan innehar serveringspass behöver inte förnya dessa då lagen träder i kraft. För den som är intresserad finns en lättläst sammanfattning HÄR. Vi kommer även att rapportera mer kring alkohollagen i nästa ÖP samt informera om båda lagarna ur ett föreningsperspektiv på vårens ringträffar.  
 
Vad vill du läsa om i ÖP?
Årets första ÖP landar i postlådorna lördagen den 10 mars och ännu hinner du påverka innehållet! Är du nyfiken på att läsa om någon specifik förening eller föreningsmänniska? Finns det något vi borde reda ut i en faktaartikel? Känner du till något spännande föreningsevenemang som vi borde bevaka? Skicka dina tips till caroline@sou.fi.
 
Bidrag att söka
De närmaste månaderna har många fonder och stiftelser ansökningstid för olika bidrag som kan sökas av föreningarna. Kolla in listan HÄR. Ifall ni behöver hjälp eller allmänna råd gällande ansökningar får ni gärna vända er till SÖU med era frågor. 
 
Pidroturneringen är i full gång
Varje vecka uppdateras SÖU:s hemsida med resultat från pidroturneringen. HÄR kan man följa med ställningen och se vilka lag som tar sig vidare till den stora finalen som utspelas den 10 mars.
 
Billigare biljetter till Wasa Teater
SÖU erbjuder billigare biljetter till Wasa Teater åt föreningar som spelar revy och sommarteater. Wasa Teater spelar svensk urpremiär av den finländska tragikomedin ”Den första dagen”. Lördag 27.1 kl. 19 och fredag 2.2 kl. 19 får ni se föreställningen för 20 euro (normalpris 28 euro). Samla ihop en grupp och kontakta försäljningschef simon.ventus@wasateater.fi. Uppge hur många ni blir och vilken förening ni representerar.
 
Kom ihåg att besöka vår hemsida med jämna mellanrum och följ oss gärna på Facebook och Instagram (@sou.fi) för att ta del av den senaste informationen!
 
Vintriga hälsningar,

SÖU:s personal

Cecilia Pensar

Den stora talkodagen

Lördagen den 4 maj ordnar SÖU evenemanget Den stora talkodagen. Nu är det dags att anmäla er förening!

Föreningsposten 6.3.2024

Läs senaste nytt här!

Dags att lämna in föreningsstatistiken

Som medlem i SÖU har ni endast två skyldigheter: att betala medlemsavgiften och lämna in föreningsstatistiken. Nu är det dags att rapportera hur många medlemmar ni har i föreningen och vilken verksamhet ni hade under 2023.

Föreningsposten 14.2.2024

Läs senaste nytt här!

Ljuskurs i Lappfjärd

Är det din uppgift att sköta ljuset på revyn? Då kan följande kurs på Lappfjärd folkhögskola intressera.